Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Pensioen opties voor zzp-ers

Pensioen opties voor zzp-ers worden mogelijk beperkt. Wat speelt er?

ib-ondernemer Aug 23, 2021

De pensioen opties voor zzp-ers worden mogelijk beperkt. De tijdelijke lijfrente voor zzp-ers staat ter discussie. Wat speelt er precies? In dit artikel uitleg over de tijdelijke lijfrente en de plannen van het demissionaire kabinet Rutte.

Hoe bouw je pensioen op?

De opbouw van jouw pensioen kun je op drie manieren organiseren. 

  1. De AOW. Dit is een pensioen vanuit de overheid en iedere Nederlander heeft daar recht op;
  2. Opbouw van pensioen via een werkgever. Dit wordt de tweede pijler genoemd. 
  3. Aanvullend pensioen, via banksparen of een lijfrenteverzekering. Dit mag je zelf regelen.

ZZP-ers hebben geen mogelijkheid om in de tweede pijler pensioen op te bouwen. Dit wordt met het nieuwe pensioenakkoord anders, maar de uitwerking daarvan is nog niet bekend. Op dit moment ben je als zzp-er afhankelijk van de derde mogelijkheid, het zelf sparen voor jouw pensioen. Als je als zzp-er bereid bent te stoppen op jouw pensioenleeftijd, dan is het gebruikelijk om te kijken naar banksparen of lijfrente. 

Lees ook: ZZP pensioen zelf regelen. Wat komt erbij kijken en hoe regel je dit?

Wat is lijfrente?

Een lijfrente is een vorm van aanvullend pensioen. Er zijn twee typen lijfrente, waarvan er nu één ter discussie staat. 

  • De tijdelijke lijfrente. Hierbij mag je jouw spaarpost tussen 5 en 30 jaar laten uitkeren. Dat mag je zelf beslissen. Je hebt hiermee de mogelijkheid om zelf re regie te voeren over jouw uitgavenpatroon. De tijdelijke lijfrente is daarmee in feite een flexibele pensioenuitkering.
  • Bancaire lijfrente, ook wel banksparen genoemd. Hierbij gebruik je het kapitaal dat je hebt gespaard voor het aanvullen van jouw pensioen. Iedere maand, kwartaal, half jaar of jaar keert de bank een bedrag uit. Dit wordt jouw lijfrente genoemd. Dit gaat door totdat de bankspaarrekening leeg is, maar moet minimaal 20 jaar duren!

Waarom maken mensen gebruik van lijfrente?

Met een lijfrenteverzekering kun je sparen met financieel voordeel. Tot een bepaalde hoogte mag je fiscaal voordelig sparen. Daarbij leg je je wel vast dat je pas na je pensioenleeftijd gebruik maakt van deze voorziening. Na jouw pensioenleeftijd betaal je nog wel belasting over jouw inkomen uit lijfrente, maar dit is een lagere belastingschaal dan je had voor jouw pensioenleeftijd. 

De pensioen opties voor zzp-ers en lijfrente

Het demissionaire kabinet Rutte heeft haar plannen rondom de lijfrente verder uitgewerkt. In het nieuwe pensioenstelsel zouden alle werkenden alleen nog maar mogen kiezen voor bancaire lijfrente. Alle pensioenuitkeringen moeten vanaf 2023 levenslang worden, staat in de toelichting op het wetsontwerp. De tijdelijke lijfrente zou om die reden worden afgeschaft. Deze biedt namelijk de mogelijkheid om versneld een uitkering te krijgen. Het doorstrepen van de mogelijkheid voor een tijdelijke lijfrente heeft gevolgen van de keuzevrijheid voor onder meer zzp-ers. Je kunt namelijk met een bancaire lijfrente niet een groter bedrag opnemen aan de voorkant van jouw pensioen. Veel mensen kiezen daar juist voor, omdat ze het pensioen in willen luiden met een grote aanschaf of bijvoorbeeld een langere reis.

Lees ook: Behoud de tijdelijke lijfrente

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg