Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Periode opdracht zzp zorg

Periode opdracht zzp zorg: wat zijn de mogelijkheden?

buiten dienstverband ib-ondernemer Jun 08, 2022

Veel zzp'ers in de zorg worden in de praktijk vooral ingezet voor losse diensten bij zorgorganisaties. Dit is zonde, want er kan ook gekozen worden voor een langere periode van werk bij dezelfde zorgorganisatie. Periode opdracht zzp zorg: wat zijn de mogelijkheden?

Wat is een periode opdracht zzp zorg?

Een periode opdracht zzp zorg is een langer lopende opdracht van enkele weken tot een jaar waarin een zzp'er in de zorg als onderaannemer werkt voor dezelfde zorginstelling Bij een zzp'er in de zorg spreken we bij een langere lopende opdracht over een 'periode opdracht'. Een zorgverlener die in loondienst een langere tijd voor een opdrachtgever werkt noemen we een 'detachering'. 'Detachering' en 'periode opdracht' komen daarmee op hetzelfde neer. De opdrachtgever heeft voor een langere periode behoefte aan jouw aanwezigheid. Het is toegestaan om een langere periode te werken voor dezelfde opdrachtgever. Hier gelden wel een aantal spelregels voor.

Lees ook: Verschillende opdrachtgevers hoeft niet ad hoc te zijn bij zorg zzp

Voordelen van een periode opdracht zzp zorg

Wat zijn de voordelen van een periode opdracht die vervuld wordt door een zzp'er in de zorg? We zetten er een aantal op een rij.

  • De opdrachtgever kan doorplannen op basis van jouw beschikbaarheid. Dit brengt rust in de planning;
  • Als zzp'er in de zorg krijg je de tijd om gewend te raken aan de werkwijze op de afdeling. Dit biedt regelmaat;
  • Cliënten kunnen een relatie met jou opbouwen en daarmee kun je een grotere bijdrage leveren aan veilige en goede zorg;
  • Het levert jouw collega's in loondienst rust en regelmaat op als je een tijdje onderdeel bent van het team.

Voor de organisatie, het team, de cliënten en voor jouzelf levert een periode opdracht dus veel op. Waar moet je op letten?

Lees ook: Hoe krijg je als zorgorganisatie weer grip op vast-flex binnen teams?

Waar moet je op letten bij een periode opdracht?

Opdrachtgevers en zzp'ers zijn vaak terughoudend in het gebruik van periode opdrachten. Dat komt omdat er veel misvattingen zijn over wat wel en niet toegestaan is bij periode opdrachten. Hieronder lees je onze belangrijkste aandachtspunten bij periode opdrachten voor zzp'ers in de zorg.

Beperk de opdracht tot 1 jaar

We raden aan om een periode opdracht niet langer te laten duren dan een jaar. Rechtszaken tussen Belastingdienst en zzp'ers laten zien dat een maximale duur van een jaar nog wordt gezien als voldoende ondernemend. Jaren achter elkaar structureel onderdeel zijn van een locatie, afdeling of team doen teveel afbreuk aan jouw ondernemerschap. Er is geen minimale duur voor een periode opdracht. Dit kan van enkele weken tot enkele maanden tot uiteindelijk een jaar oplopen.

Blijf letten op de mix aan opdrachtgevers

Het is niet zo dat een zzp'er 'drie of meer' klanten moet hebben en daarmee ondernemer is. Je moet een mix aan klanten hebben die laat zien dat je ondernemer bent. In een reeks van goede ondernemende jaren kun je best één jaar minder dan drie klanten hebben. Als je echter net gestart bent heb je nog niet voldoende aangetoond dat je echt ondernemer bent, dus dan is de mix aan opdrachtgevers meer van belang. Blijf dus letten op de mix aan opdrachtgevers die je hebt.

Lees ook: Belastingdienst ondernemer eisen voor zzp: de 10 op een rij

Let op het aantal uren per week

Hoeveel uren kun je werken binnen een periode opdracht. Dit hangt af van hoeveel uur je in totaal werkt per week. We raden af om meer dan 70% van je omzet bij 1 klant weg te halen. Dit wordt ook wel de 'zzp 70 regel' genoemd. Als je niet meer dan 70% van je omzet bij 1 klant mag verdienen, dan zegt dit iets over het aantal dagen dat je voor dezelfde klant kunt werken per week.

Voorbeeld periode opdracht zzp zorg

Een opdrachtgever wil van jouw diensten gebruik maken voor een periode opdracht van 10 maanden. Gemiddeld genomen werk je in totaal 35 uur per week voor opdrachtgevers. De opdrachtgever met een periode opdracht zou jou graag voor 24 uur per week inzetten. Het tarief dat je krijgt is hetzelfde tarief als dat je bij andere opdrachtgevers krijgt. Kun je deze periode opdracht zzp zorg aannemen? De verdeling van jouw jaar wordt als volgt.

  • Gedurende 10 maanden werk je 24 uur voor 1 opdrachtgever a 24 uur per week.
    Dit telt op tot 10 maanden *4,3 weken * 24 uur = 1032 uur in 1 jaar.
  • Gedurende het hele jaar werk je 35 uur per week in totaal.
    Jouw hele jaar telt op tot 12 maanden * 4,3 weken * 35 uur = 1806 uur in 1 jaar.

In dit voorbeeld werk je 1806 in een jaar, waarvan 1032 uur voor één opdrachtgever. De periode opdracht maakt 1032 / 1806 = 57% uit van jouw jaaromzet. De duur  van de opdracht is beperkt tot een jaar. Je hebt nog genoeg uren over naast de periode opdracht om tot een mix aan opdrachtgevers te komen. Deze opzet is dus goed mogelijk.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg