Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Positie van zelfstandigen sterk

Positie van zelfstandigen sterk verbeterd binnen de polder

werken als zzp'er Apr 06, 2022

Een nieuwe samenstelling binnen de Sociaal Economische Raad (SER) heeft de positie zelfstandigen sterk verbeterd binnen de polder. Dit wordt veroorzaakt doordat Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) betrokken wordt bij de SER. In dit artikel leggen we uit wat er gebeurd is en hoe jou dat helpt als zzp'er in de zorg.

Waarom is dit belangrijk? 

De arbeidsmarkt is aan vernieuwing toe. Ondanks dat er zo'n 1,3 miljoen zzp'ers zijn in Nederland, wordt er nog steeds stevig vastgehouden aan het vaste dienstverband. Hierdoor krijgt de zzp'er niet altijd de ruimte die hij/zij nodig heeft, maar wordt deze vaak beoordeeld vanuit de bril van werknemerschap. Dit doet geen recht aan de positie van zelfstandigen. De plek waar de discussie over de arbeidsmarkt met name wordt gevoerd, is de Sociaal Economische Raad (SER). Hier komen werknemersbonden en werkgeversbonden samen. Zij bepalen het beleid in wat ook wel 'de polder' wordt genoemd. Het is belangrijk dat de stem van de zelfstandige wordt meegenomen in de dialoog over de arbeidsmarkt. Zodat jouw positie als zzp'er in de zorg verbetert.

Wat is Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN)?

Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) is een koepel van organisaties die werken voor en met zelfstandigen. De vereniging heeft vier oprichters; ZZP NL, SoloPartners, Zelfstandigen Bouw en ONL. Na oprichting zijn Beroeps Organisatie Kunstenaars (BOK), Het Ondernemerscollectief, de Vereniging Yogadocenten Nederland en Bright Pensioen ook aangesloten bij VZN. Al deze organisaties werken met zelfstandigen en zij vormen via VZN een collectief. Het doel van VZN is dat zij de stem van zelfstandig ondernemers beter wil laten horen. Het streven is om hun positie op dearbeidsmarkt te verbeteren.

SER stond open voor nieuwe samenstelling

Omdat de SER een nieuwe zittingsperiode tegemoet gaat, is gekeken naar wie er in de Raad zitten. Het beeld is al langer dat zelfstandigen organisaties beter gepositioneerd zouden moeten zijn. Dit hebben we vooral te danken aan de motie Tielen c.s. Vier organisaties hebben zich aangemeld voor een zetel in de SER. Organisaties VZN, SRA, MVO Nederland en De Werkvereniging meldden zich. Van deze vier organisaties is VZN verkozen om onderdeel uit te maken van een nieuwe samenstelling van de SER. VZN wordt onderdeel van het Netwerk Zelfstandig Ondernemers (NZO) en dit netwerk neemt formeel zitting in de SER. De voorzitter van VZN wordt eveneens voorzitter van NZO.

Wat is het Netwerk Zelfstandig Ondernemers (NZO)?

Het Netwerk Zelfstandig Ondernemers (NZO) is een koepel van vier organisaties. In het NZO zitten zelfstandigen organisaties VZN en PZO, naast werkgeversorganisatie VNO-NCW en ondernemersorganisatie MKB-Nederland. Hiermee wordt het Netwerk Zelfstandig Ondernemers (NZO) een overleg van belangenbehartigers van ondernemers. De standpunten die daar gevormd worden, worden meegenomen naar de SER. De verwachting is dat hiermee de positie van zelfstandigen sterk verbeterd wordt binnen de polder.

Lees ook: PZO, VZN bundelen krachten. Cristel van de Ven (VZN) neemt zetel in SER over.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg