Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Reacties op Kamerbrief

Reacties op Kamerbrief: van 'zzp'er onder vuur' tot 'maak je niet te druk'

arbeidsmarkt Dec 27, 2022

De reacties op de Kamerbrief van minister van Gennip zijn zeer uiteenlopend. Er valt geen duidelijke lijn te ontdekken in de mening van de diverse belangenbehartigers. De reacties op Kamerbrief lopen uiteen van 'zzp'er onder vuur' tot 'maak je niet te druk'.

Minister van Gennip is zoals verwacht van plan de teugels aan te trekken. Werk dat onderdeel uitmaakt van de bedrijfsvoering van een organisatie, zou wat haar betreft niet meer door zzp'ers uitgevoerd kunnen worden. Zij is bereid de wet hiervoor aan te passen. Onze samenvatting van haar Kamerbrief lees je hier. Hieronder nemen we de reacties door van de diverse belangenbehartigers voor zzp'ers.

Wie is wie in belangenbehartiger land?

  • De Werkvereniging is een ledenvereniging die oog heeft voor alle werkenden die iets anders willen dan een vast dienstverband;
  • VZN zet zich in voor de positie van zzp'ers. Zij is een ledenvereniging met de leden; ZZP NL, Zelfstandigen Bouw en SoloPartners;
  • PZO is een ledenvereniging die zich inzet voor de positie van zelfstandig ondernemers, rekening houdend met werkgevers;
  • NZO is een samenwerkingsverband van VZN, PZO, VNO-NCW en MKB-Nederland, een vooroverleg richting de SER;
  • FNV Zelfstandigen was vroeger een zelfstandige vereniging, maar is nu onderdeel van de vakbond FNV van werknemers;
  • SoloPartners BV is de brancheorganisatie voor zzp'ers in de zorg;
  • Stichting ZZP Nederland is een belangenbehartiger voor zzp'ers in Nederland.

De Werkvereniging: 'zzp'er onder vuur'

De Werkvereniging, geleid door Roos Wouters, maakt zich grote zorgen over de plannen van minister van Gennip. Er is sprake van oorlog vanuit ambtenaren richting zzp'ers. Volgens de Werkvereniging wordt het tijd voor het ministerie van SZW om zelf in gesprek te gaan met zzp'ers. "Pas als je kijkt en luistert naar wat mensen echt beweegt kan je gedragen beleid maken. Daar is nu geen sprake van.", aldus Wouters. Zij maakt zich grote zorgen, omdat ambtenaren niet de bedoeling lijken te hebben om iets met de input van zzp belangenbehartigers te doen.

VZN: 'plannen zijn te vaag'

Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) geeft namens haar leden aan dat het erg onverstandig is om de handhaving alvast op te voeren, terwijl er nog veel onduidelijkheid is over wanneer je wel zelfstandige bent. "Van Gennip lijkt erop gebrand met strikte regelgeving de enorme uitstroom uit de zorg en andere essentiële sectoren een halt toe te roepen", geeft VZN in een FD artikel aan. De voorzitter van VZN doet een oproep om zelfstandigenorganisaties bij de besluitvorming te betrekken. Eerder dit jaar werd bij het verzet tegen de verlaging zelfstandigenaftrek duidelijk dat zzp belangenorganisaties overvallen waren door de maatregel. Zzp'ers hebben tot op heden geen gelijkwaardige positie in de polder.

PZO: 'het blijft vooral onduidelijk'

Platform Zelfstandig Ondernemers (PZO) heeft via werkgeversvereniging VNO-NCW een zetel in de SER. De vereniging merkt dat de minister aan de ene kant haar waardering uitspreekt voor zelfstandig ondernemers, maar zich vervolgens vooral concentreert op de positie van werknemers. Zij hinkt daarmee op twee benen. Tot nu toe blijft het vooral onduidelijk wanneer je wel zelfstandig ondernemer mag zijn. De minister probeert de ondernemende geest weer in de fles van werknemerschap te duwen en dat baart PZO 'behoorlijke zorgen'.

NZO: 'niet alle zzp'ers op 1 hoop gooien'

De verenigingen VZN en PZO, tezamen met werkgeversvereniging VNO-NCW en ondernemersvereniging MKB-Nederland hebben gezamenlijk gereageerd op de plannen van van Gennip. Zij geven aan dat zzp'ers niet op 1 hoop gegooid mogen worden en zomaar allemaal onder één aanpak van schijnzelfstandigheid geschoven kunnen worden. Er moet veel meer duidelijkheid komen over wat wel en niet mogelijk is rondom zelfstandigen, voordat er overgegaan kan worden tot maatregelen.

FNV Zelfstandigen: 'herstel van balans werkenden'

FNV Zelfstandigen, onderdeel van de FNV vakbond, is van mening dat de Kamerbrief van van Gennip de balans tussen werkenden weer terug gaat herstellen. Er is geen enkel weerwoord op de kabinetsplannen te lezen in het artikel van de FNV. Het afbouwen van fiscale voordelen van zzp'ers, het verplichten tot dienstverband en eenvoudig uit te voeren handhaving door de Belastingdienst lijkt bij de vakbond en daarmee FNV Zelfstandigen te passen.

SoloPartners: 'geen reden tot zorg'

Brancheorganisatie SoloPartners, tevens lid van VZN, geeft aan dat zij liever niet meegaat in negatieve berichtgeving. "Voor echte, ondernemende zzp’ers zal altijd plaats zijn in de zorg", zo geeft de organisatie aan. Volgens de brancheorganisatie is er geen grote reden tot zorg, omdat er veel vertrouwen is in het IZA en TAZ van dat andere ministerie: VWS.

ZZP NL: 'VZN spreekt namens ons'

ZZP Nederland reageert alleen 'bij monde' van de voorzitter van VZN. ZZP Nederland is lid van Vereniging Zelfstandigen Nederland en geeft in een bericht op haar website het standpunt van VZN weer. Volgens VZN zijn de plannen te onduidelijk en gaat dit, gelijk als in 2016 met de invoering Wet DBA, zorgen veel onrust onder opdrachtgevers.

Wil jij rustig afwachten?

Het jaar 2022 was het jaar waarin de zzp'er in de zorg definitief op de radar is komen te staan van het ministerie van SZW. Minister van Gennip vaart een eigen koers met maatregelen, waarvan de uitwerking niet precies bekend is. Wat wel bekend is, is dat de minister van mening is dat zzp'ers in de zorg eigenlijk in loondienst horen te werken. Belangenorganisaties nemen inmiddels zeer verschillende standpunten in. Kan de zzp'er in de zorg met vertrouwen naar de toekomst kijken? Of lopen de zorgen steeds meer op? We zijn benieuwd naar jouw mening. Stuur ons een bericht via ons contactformulier

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg