Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Rechten en plichten zzper

Rechten en plichten zzp in de zorg overzichtelijk op een rij

ib-ondernemer starten als zzp'er werken als zzp'er Jul 16, 2021

Wil je starten als zzp in de zorg? Dan is het belangrijk dat je de rechten en plichten kent. Voor zzpers in de zorg heb ik de belangrijkste punten overzichtelijk op een rij gezet. Voor de zorgsector geldt dat deze rechten en plichten zzpers nogal bezig houden en dat is niet zonder reden. Er komt nogal wat kijken als je jouw bedrijf goed op orde wil hebben. 

Rechten zzpers in de zorg

ZZPers in de zorg hebben rechten die gelden voor alle zzpers in Nederland. Hieronder de belangrijkste punten.

Rechten in financiële zin

Als je volwaardig ondernemer bent, dan heb je met een degelijk tarief en voldoende ondernemerschap recht op fiscale aftrekposten. Dit levert netto meer geld op dan bijvoorbeeld in een dienstverband. Daarnaast komen zzp'ers in aanmerking voor toeslagen die medewerkers in een dienstverband ook krijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan huurtoeslag, zorgtoeslag, maar ook kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag.

Rechten in contractuele zin

In tegenstelling tot een dienstverband, werk je niet met een arbeidsovereenkomst maar met een contract of overeenkomst. De meeste zzpers in de zorg werken met een overeenkomst van opdracht, of bijvoorbeeld via met een samenwerkingsovereenkomst binnen een coöperatie. Een zzp'er wordt niet ontslagen, maar wordt het contract of de overeenkomst beëindigd. De voorwaarden binnen een overeenkomst bepalen op welke wijze de samenwerking wordt afgerond. 

Rechten in werkende zin

Je bent in de praktijk vrij om te gaan waar je maar wilt. Je kunt je inschrijven bij de KvK en een dienstverband ernaast aanhouden. Als je meer dan zes maanden niet gewerkt hebt voor jouw oude werkgever, mag je ook een opdracht voor die organisatie vervullen. Je mag je inschrijven bij meerdere uitzendbureaus naast een dienstverband om af en toe eens een dienst te vervullen. Hier zitten geen grenzen aan, afgezien van de arbeidstijdenwet. Daarnaast raad ik altijd aan open en transparant te zijn bij jouw werkgever over jouw nevenwerkzaamheden. Dit voorkomt problemen.

Plichten zzpers in de zorg

Zoals eerder gezegd houden zowel de rechten en plichten zzpers bezig. De plichten van zzpers hang ik op aan de vier rollen die een zzp in de zorg heeft. Lees de onderliggende artikelen via de links voor meer verdieping. 

  • ZZP-ers in de zorg zijn zelfstandig zorgaanbieder. De klachtenregeling volgens de Wkkgz, de Wtza, ZVW: het zijn termen die horen bij het zijn van een zorgorganisatie in je eentje;
  • Zelfstandigen in de zorg zijn zelfstandig zorgverlener. Een BIG-registratienummer, bevoegd en bekwaam blijven, lidmaatschap van de beroepsvereniging maken onderdeel uit van deze rol;
  • Ook de Belastingdienst moet jou zien als zelfstandig ondernemer. Rechtsbijstandsverzekering, beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, zakelijke bankrekening, actueel CV, uittreksel van de KvK en een eigen lay-out zijn voorbeelden van deze rol;
  • ZZP-ers in de zorg werken graag buiten dienstverband. Dit is een complex dossier dat onder meer gaat over het voorkomen van gezag. 

De rechten en plichten van zzpers in de zorg overzichtelijk op een rij presenteren brengt dus nogal wat onderwerpen met zich mee. Ik raad je aan om op deze site rond te kijken en de artikelen door te nemen die bij je passen. 

Voor en nadelen van zzp'ers in de zorg op een rij

Heb jij behoefte aan het hele verhaal over het zzp-schap in de zorg? De geaccrediteerde online training 'De basis op orde' heeft ruim 6 uur aan informatie voor jou, verdeeld over 12 video's. Ik ga onder meer in op het uurloon van zzp'ers in de zorg, hoe je dat berekent en wat je overhoudt. De complete cursusopzet lees je hier.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg