Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
renseigneringsverplichting

Renseigneringsverplichting voor zzp'ers en zorgorganisaties

werken als zzp'er Jan 09, 2023

Zorgorganisaties zijn verplicht om het BSN nummer en de individuele omzet van een zzp'er over te dragen aan de Belastingdienst. Omdat zorgorganisaties soms honderden zzp'ers in 2022 ingezet hebben, levert dit veel administratieve lasten op. Dit maakt de renseigneringsverplichting lastig voor zzp'ers en zorgorganisaties.

Wat is de renseigneringsverplichting?

De Belastingdienst wil weten hoeveel omzet jij hebt ontvangen tijdens jouw opdrachten, zodat zij belasting kan heffen. Hierbij vertrouwt de Belastingdienst niet alleen op de informatie die jij zelf hebt ingevuld bij jouw aangifte. Zij wil ook informatie uit andere bronnen. Dit doet de Belastingdienst als dubbelcheck en hiermee kunnen zij jouw voorlopige aangifte alvast invullen. Als een zzp'er BTW in rekening brengt, kan de Belastingdienst volgen hoeveel omzet er precies gemaakt is. Want je berekent meestal BTW over de totale omzet. Veel zzp'ers in de zorg brengen geen BTW in rekening, of slechts deels. Dit levert een probleem op voor de Belastingdienst. Zij hebben geen andere manieren om te bepalen wat jij hebt omgezet. Dus kloppen ze bij opdrachtgevers aan. Sinds 1 januari 2022 is er een nieuwe wet die (zorg)organisaties dwingt om jouw omzet en BSN nummer in te leveren bij de Belastingdienst. Dit heet de 'renseigneringsverplichting'. Opdrachtgevers mogen jouw BSN nummer opvragen om die reden.

Renseigneringsverplichting is AVG proof

Omdat er een wettelijke verplichting is ontstaan voor opdrachtgevers om gegevens aan te leveren bij de Belastingdienst, is er een AVG grondslag ontstaan. Van de zes AVG-grondslagen, is de verwerking van jouw persoonsgegevens op basis van een 'wettelijke verplichting' van toepassing. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een advies gegeven bij het ontstaan van de nieuwe wet en heeft bevestigd dat er zorgvuldig met jouw gegevens wordt omgegaan door de Belastingdienst. Jouw persoonsgegevens worden door de Belastingdienst bij jouw opdrachtgevers opgevraagd vanwege de belastingheffing over jouw inkomen. Dit is toegestaan.

Renseigneringsverplichting lastig voor zorgorganisaties

Voor zorgorganisaties is de tijd voor financiële verantwoording over 2022 inmiddels van start gegaan. We krijgen diverse signalen binnen over de renseigneringsverplichting. Omdat veel zorgorganisaties op ad-hoc basis zzp'ers in de zorg inzetten voor losse diensten, hebben zij logischerwijs tientallen, zo niet honderden zzp'ers over de vloer per jaar. Dat kan ook anders. Een periode opdracht geven aan een zzp'er in de zorg biedt veel mogelijkheden, maar hier wordt nog weinig gebruik van gemaakt in de praktijk. Logisch gevolg van al die losse diensten is dat de renseigneringsverplichting zorgorganisaties dwingt om van al die zzp'ers de individuele omzet in te dienen. Daarnaast moet het BSN nummer opgehaald worden en overgedragen worden aan de Belastingdienst. Het BSN nummer registeren was voorheen niet toegestaan. Zorgorganisaties beschikken dan ook niet over die persoonsgegevens.

Zorgorganisaties kloppen aan bij intermediairs

Om de omzet per zzp'er en het BSN nummer in te kunnen dienen bij de Belastingdienst, vragen zorgorganisaties deze gegevens soms op bij de intermediair. Bemiddelingsbureaus hebben een deel van die gegevens geadministreerd staan en hebben korte lijntjes met aangesloten zzp'ers. Bemiddelingsbureaus hebben geen BSN nummers staan van aangesloten zzp'ers, omdat ze daar geen wettelijke AVG grondslag voor hebben. Dit maakt het verzoek van zorgorganisaties lastig voor intermediairs. Zij willen enerzijds de opdrachtgevers helpen, maar hebben anderzijds het probleem dat zij strikt genomen geen rol hebben. De wettelijke toestemming om het BSN nummer te 'verwerken' ligt bij de opdrachtgevers, niet bij de bemiddelende organisaties.

Renseigneringsverplichting lastig voor zzp'ers

Zzp'ers in de zorg die vaak werkzaam zijn voor zorgorganisaties, krijgen inmiddels vanuit allerlei hoeken een verzoek tot het overdragen van hun BSN nummer. Zorgorganisaties, maar ook intermediairs die deze organisaties willen helpen, benaderen zzp'ers in de zorg om informatie aan te leveren. Dit maakt de renseigneringsverplichting lastig voor zzp'ers, die soms niet bekend zijn met deze nieuwe wet. We hopen dat dit artikel helpt om die onduidelijkheid op te lossen.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg