Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Samenwerking in de ambulancezorg

Samenwerking in de ambulancezorg versterkt de zorg voor de patiƫnt.

werken als zzp'er zorgprofessional Feb 08, 2022

René Londeman, zelfstandig Ambulance Chauffeur BLS & Medium Care (MC) geniet iedere dag volop van zijn werk. Hij vertelt: “Als we binnenkomen zeggen mensen gelukkig, daar zijn ze. Binnen een kwartier is er rust en kalmte ”.  Het draait daarbij om goede samenwerking in de ambulancezorg. Dan kan je het goede doen voor de patiënt. Samenwerking in de ambulancezorg versterkt de zorg voor de patiënt.

Dit artikel is een weergave van een mooi gesprek met Rene Londeman over goede zorg, de samenwerking met de ambulanceverpleegkundige én die met andere zorgverleners.

Werken in de ambulancezorg is een jongensdroom die uitkomt

Ruim een jaar geleden is de jongensdroom van René uitgekomen om op de ambulance te werken. Hij werkt nu als zzp'er in de zorg vanuit zijn eigen bedrijf. Sindsdien rijdt hij gemiddeld 40 uur per week in heel Nederland, bij verschillende ambulancediensten, op de Middencomplexe Ambulance.  Hij geniet er intens van om mensen op deze manier helpen. Ambulancezorg is zorg op maat en dat maakt het werk zo mooi voor hem. Als zzp’er in de zorg kan hij zo doen wat precies op dat moment voor de patiënt nodig is. Dat vraagt om vertrouwen in de samenwerking in de ambulancezorg met de ambulanceverpleegkundige (AVK) én met andere zorgverleners.

Van chaos naar rust lukt met samenwerking in de ambulancezorg  

Op het moment dat onze inzet gewenst is komt het ambulanceteam regelmatig binnen in een huiselijke kring, verpleeghuis, ziekenhuis of hospice. Je hoort of voelt dat men denkt “daar zijn ze”. Voor deze mensen betekent dat zij het gevoel van spanning en onzekerheid enigszins kunnen laten varen. Ze hoeven het even niet zelf meer te doen.  Als het team binnen is verdwijnt de chaos in hele korte tijd. Zij zorgen ervoor dat het transport zo comfortabel mogelijk is.

Samen werken op de ambulance betekent dat je elkaar blind vertrouwt

We komen vaak binnen omdat de huisarts de ambulance heeft aangevraagd. Dan is het ambulanceteam verantwoordelijk dat alles goed verloopt. De ambulanceverpleegkundige, waar ik tijdens diensten een hecht team mee vorm, gaat over het verpleegkundig handelen. Zij of hij kijkt of iemand stabiel is en verplaatst kan worden. Om dat te bepalen volgen we een vast stappenplan. In korte tijd is de situatie van de patiënt in ‘beeld’ en weten we of we gaan rijden, nog even wachten of dat de situatie verslechterd en de inzet van een ALS (Advanced Life Support) ambulance noodzakelijk is. Soms heeft een patiënt pijnklachten of verdriet. Dan gaat de verpleegkundige naast de patiënt zitten en vraagt hoe het gaat en wordt in goed overleg de eerste stappen van het transsport besproken. Dat contact helpt de patiënt enorm om tot rust te komen en te weten dat ze in goede handen is.  Het team neemt de tijd om te doen wat de patiënt nodig heeft. Het team moet elkaar, tijdens de dienst, blind kunnen vertrouwen dat ieder doet, wat nodig is. Vertrouwen geven is vertrouwen krijgen zoals ik tijdens mijn opleiding veelvuldig heb uitgesproken. Elke dag, elke dienst en met elke ambulanceverpleegkundige merk ik dat vertrouwen de basis is voor een goede zorg. Een onmisbare basis.

Je helpt patiënten echt, als een zorgverlener de komst van een ambulance goed voorbereidt

Zodra het ambulanceteam de zorg over neemt is de patiënt hun verantwoordelijkheid, en in het bijzonder die van de ambulanceverpleegkundige, geworden. Daarom is een correcte en complete overdracht nodig van o.a. de medicatielijst, bekende allergieën, (niet) behandelwensen van de patiënt en BSN-nummer. Gebrekkige communicatie met andere zorgverleners is funest. Bijvoorbeeld bij ouderen die door het gebruik van veel verschillende medicijnen kwetsbaar zijn.  René merkt dat in sommige verpleeghuizen de verzorgenden geen seintje kregen dat de ambulance komt. Dan liggen bijvoorbeeld de medicatielijsten en de pyjama niet klaar. Er lijkt weinig tijd te zijn om bewoners voor te bereiden op het vervoer met de ambulance. Als dat, vanwege drukte op de afdeling, zo is dan helpen wij graag een handje, zegt René.

Wij zorgen er dan voor dat mensen helemaal klaar zijn en rustig op de brancard kunnen vertrekken. De overdracht van bepaalde documenten moet dan nog vaak wel geregeld worden. René denkt dat dit verbeterd kan worden als je iemand uit het zorgteam verantwoordelijk maakt voor alle overdrachten aan de ambulanceverpleegkundigen. Immers de verantwoordelijkheid van de patiënt gaat op dit moment ook over naar de ambulanceverpleegkundige, hij of zij moet weten wat de gezondheidssituatie van de patiënt is om verrassingen onderweg zoveel mogelijk voor te zijn.

Als zzp‘er in de zorg werken geeft mij de ruimte om bezig te zijn wat nodig is voor de patiënten

Hoe groter de stress, verdriet en ellende, hoe rustiger ik word, zegt René.  Ik werk daarom echt op de juiste plek. Mensen zeggen vaak “Wat heeft u goed gereden en ik ben zelfs in slaap gevallen”.  In dat geval heb ik bijvoorbeeld alle putdeksels vermeden om zo weinig mogelijk trillingen te veroorzaken. Als zzp‘er werken bevalt me goed.  Ik heb voldoende opdrachtgevers, alle wettelijke verplichtingen en verzekeringen geregeld. Nu ben ik nog bezig om mijn basis kwaliteitssysteem verder te optimaliseren. Als ondernemer vind ik het belangrijk om mijn zaken op orde te hebben. Als je goed bent in je werk en je bent eerlijk en betrouwbaar dan heb je voldoende werk in dit prachtige vak. Het feit dat ik bij ambulanceposten terug mag komen en opnieuw wordt gevraagd voor diverse diensten is mijn grootste waardering. Ik ben mijn opdrachtgevers dan ook dankbaar voor hun vertrouwen.

Wil je meer weten, lezen, video ’s zien over ambulancezorg check dan deze website van de mensen van de ambulance en het Witte Kruis

Wil jij als zzp'er in de zorg ook je verhaal aan ons vertellen, neem dan contact met ons op >>

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg