Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Sta je niet in

Sta je niet in het Zorgaanbiedersportaal? Zo los je dit op!

wtza zorgaanbieder Aug 05, 2022

Kun je jezelf niet terugvinden in het Zorgaanbiedersportaal? In dit artikel leggen we uit hoe dat komt en hoe je dit oplost. Via de Kamer van Koophandel (KvK) en meldennieuwezorgaanbieders kom je alsnog in het Zorgaanbiedersportaal terecht. Het Zorgaanbiedersportaal wordt ook Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa) genoemd.

Hoe kom je in het Zorgaanbiedersportaal terecht?

Je komt in het Zorgaanbiedersportaal terecht als je met de juiste SBI code bij de Kamer van Koophandel ingeschreven staat. Met een juiste SBI code word je automatisch toegelaten tot het Zorgaanbiedersportaal. Het register van de KvK en dat van het Zorgaanbiedersportaal zijn digitaal gekoppeld. Dat wil zeggen dat zodra jij een juiste SBI code hebt, je automatisch en vrijwel direct terug te vinden bent in het Zorgaanbiedersportaal. Een andere naam voor het Zorgaanbiedersportaal is het Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa).

Het Zorgaanbiedersportaal is een openbare database. Je kunt jouw bedrijf zoeken in het Zorgaanbiedersportaal.

Ik vind mijzelf niet terug in het Zorgaanbiedersportaal

Sta je niet in het Zorgaanbiedersportaal? Dit heeft twee mogelijke oorzaken:

  • Jouw SBI code is geen SBI code voor zorg en welzijn. Hierdoor kun je niet terecht komen in het Zorgaanbiedersportaal. Je staat mogelijk ingeschreven in een andere sector dan zorg en welzijn. SBI codes voor zorg en welzijn starten met 86, 87 en 88;
  • Je hebt wel een SBI code voor zorg en welzijn, maar jouw code valt onder de uitzonderingen. De SBI codes die uitgezonderd zijn van de Wtza en dus niet terugkomen in het Zorgaanbiedersportaal zijn 86.92.2, 86.92.3, 86.92.9, 88.10.2, 88.10.3, 88.91, 88.99.2, 88.99.3, 88.99.9.

Sta je niet in het Zorgaanbiedersportaal? Zo los je dit op!

Kun je jezelf niet terugvinden in het Zorgaanbiedersportaal, maar doe je wel werkzaamheden die onder de Wkkgz en Jeugdwet vallen? Dan is het belangrijk dat je alsnog in het Zorgaanbiedersportaal / Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa) terug te vinden bent. Hoe los je dit op?

  1. Check met welke SBI code en welke activiteiten je op dit moment ingeschreven staat bij de KvK;
  2. Doe de Wkkgz zelftest om te bepalen of jij moet voldoen aan de Wkkgz;
  3. Moet jij voldoen aan de Wkkgz, maar sta je niet in het Zorgaanbiedersportaal? Dan moet je de SBI code laten aanpassen;
  4. Gebruik het formulier voor wijzigingen van de KvK;
  5. Zoek jezelf op en klik op 'wijzigen vestigingsgegevens';
  6. Kies 'activiteiten wijzigen' en specificeer welke zorgactiviteiten je doet en welke SBI code hierbij past;
  7. Stuur je verzoek voor wijziging in;
  8. Sta je in het Zorgaanbiedersportaal? Deel eenvoudig jouw Wtza inschrijving met anderen.

Inspiratie voor jouw SBI code en bedrijfsactiviteiten

Het is niet altijd eenvoudig om de juiste SBI code te selecteren en jouw activiteiten op een goede manier te omschrijven. Gelukkig gingen duizenden zzp'ers in de zorg jou voor. Zoek maar eens op jouw soort zorg, jouw sector of jouw beroep via zoeken in het Zorgaanbiedersportaal. Je zal aan de zoekresultaten in het Zorgaanbiedersportaal zien dat vele andere ondernemers jou voorgingen. In de zoekresultaten kun je SBI codes vergelijken en kun je de beschrijving van activiteiten lezen. Doe er je voordeel mee.

Maar hoe past de website van meldennieuwezorgaanbieders nu in dit plaatje? Hoe zit het met de meldplicht?

Let op: de meldplicht staat los van het Zorgaanbiedersportaal

Met een vermelding in het Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa) heb je niet aan de meldplicht voldaan. Jouw registratie in het Zorgaanbiedersportaal en de meldplicht van de Wtza voor zzp'ers in de zorg via meldennieuwezorgaanbieders zijn twee verschillende dingen.

Ben jij voor 1-1-2022 gestart als zzp'er in de zorg? Dan heb je geen meldplicht en is een vermelding in het Zorgaanbiedersportaal voldoende. Ben je sinds 1-1-2022 van start gegaan of ben je starter in de zorg? Dan heb je aan de Wtza meldplicht + de registratie in het Zorgaanbiederportaal te voldoen. Via de website van de overheid meldennieuwezorgaanbieders kun je jouw registratie starten. In onze Wtza checklist nemen we stap voor stap door hoe je aan de meldplicht voldoet. Wil je ingepraat worden in het onderwerp van de Wtza? Dan is ons gratis webinar misschien een goede optie voor jou. Via ons Wtza abonnement stellen we zzp'ers in staat om te voldoen aan de wet en regelgeving die voor hen geldt.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg