Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
stap budget zzp zorg

STAP-budget gebruiken als zzp'er in de zorg

werken als zzp'er Mar 01, 2022

Vandaag 1 maart 2022 heeft de overheid de subsidieregeling STAP (Stimulering Arbeidsmarkt Positie) gelanceerd. Hiermee wil de overheid werkenden en werkzoekenden stimuleren om zich een leven lang te ontwikkelen. Ook als zzp'er kan je gebruik maken van het STAP-budget voor scholing en ontwikkeling. We leggen in dit artikel verder uit wat het STAP-budget is en hoe je er gebruik van maakt als zzp'er in de zorg. 

Wat is het STAP-budget?

Het STAP-budget is erop gericht werkenden en werkzoekenden te stimuleren zich door te ontwikkelen. De subsidie is dus niet beschikbaar voor hobbymatige scholingsactiviteiten. Er wordt ieder jaar een subsidiepot beschikbaar gesteld. In totaal is er dit jaar 160 miljoen euro beschikbaar. Het budget hiervoor wordt telkens per 2 maanden beschikbaar gesteld. Als het budget van die 2 maanden op is kan je pas subsidie aanvragen bij een nieuw tijdvak.  Nu al blijkt dat er meer vraag is dan ruimte in het budget. Daarom raden wij aan om de subsidie zo snel mogelijk aan te vragen aan het begin van een tijdvak. De actuele ruimte in het budget van het huidige tijdvak is hier te vinden.

De begindata van deze tijdvakken dit jaar zijn:

 • 1 maart 2022 - De opleiding moet dan uiterlijk in juli starten.
 • 1 mei 2022 - De opleiding moet dan uiterlijk in september starten.
 • 1 juli 2022 - De opleiding moet dan uiterlijk in november starten.
 • 1 september 2022 - De opleiding moet dan uiterlijk in januari starten.
 • 1 november 2022 - De opleiding moet dan uiterlijk in maart starten.

Lees ook: Hoe blijf je bevoegd en bekwaam als zzp'er in de zorg?

Wat zijn de voorwaarden voor het STAP-budget?

Om aanspraak te maken op het STAP-budget moet je aan voorwaarden voldoen:

 • Je moet een band hebben met de Nederlandse arbeidsmarkt.
 • Minimaal 18 jaar oud, maar jonger dan de AOW-gerechtigde leeftijd.
 • Recent minimaal zes maanden verzekerd voor volksverzekeringen.
 • Geen recht hebben op studiefinanciering. Er zou dan sprake zijn van dubbele financiering.

Welk bedrag is beschikbaar in 2022?

Het STAP-budget is maximaal €1000 inclusief BTW per jaar. Ook kan het aangevraagde bedrag nooit hoger zijn dan de kosten van de scholing. Als de scholing meer is dan €1000 moet je de rest zelf bijleggen. Ook kan je maar eenmalig een aanvraag indienen, ongeacht de hoogte van de uitbetaalde subsidie. Je kan dus niet en een opleiding van €750 en een cursus van €250 vergoed krijgen. 

Welke scholing valt onder de STAP-subsidie volgens het UWV?

Je kan alleen subsidie aanvragen voor scholing van opleiders uit het scholingsregister. Dit zijn een beperkt aantal opleiders die aan voorwaarden moeten voldoen. Deze opleiders voeren dan ook goedgekeurde keurmerken.

Waarom is dit interessant als zzp'er?

Als zzp'er in de zorg dien je continue bezig te zijn met de kwaliteit van de geleverde zorg. Daarom is het goed om te blijven leren. Voorheen kon je al ondernemer gemaakte kosten voor cursussen, opleidingen en trainingen opvoeren als bedrijfskosten. Door deze kosten viel je winst lager uit en hoefde je minder inkomstenbelasting te betalen. Zo had je een fiscaal voordeel.

Het verschil met de STAP-regeling is dat mits de scholing voldoet aan de voorwaarden de scholing grotendeels of helemaal wordt vergoed. Mochten de kosten van de scholing boven de €1000 uitkomen is de eigen bijdrage alsnog op te voeren als bedrijfskosten.

Lees meer: De lerende zorgprofessional is populairder dan ooit. Ook voor zzp'ers. 

Hoe kan ik het STAP-budget aanvragen?

Er is een stappenplan opgezet door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

 1. Je meldt je aan bij een opleider die is opgenomen in het scholingsregister.
 2. Je ontvangt een digitaal STAP-aanmeldbewijs van de opleider.
 3. Met dit STAP-aanmeldbewijs vraag je in het STAP-portaal het STAP-budget aan. Tussen het aanvragen van het budget en het starten van de scholing moet minimaal 4 weken en maximaal 3 maanden zitten.
 4. Indien goedgekeurd betaalt het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) het STAP-budget uit aan de opleider.
 5. Jij start je deelname aan de scholing, het UWV controleert 3 maanden na afloop van de scholing of de scholing daadwerkelijk is afgerond.

Tips om het STAP-budget binnen te halen

Zoals we hierboven al schreven is er meer vraag dan aanbod. Het goede nieuws is dat veel mensen willen doorleren, het mindere nieuws is dat je je best moet doen om een plekje te bemachtigen. We geven hieronder wat tips mee:

 1. Regel je aanmeldbewijs al voordat het tijdvak opent. Je ontvangt het aanmeldbewijs van de opleider. Je moet dus een opleiding hebben uitgekozen en je hebben aangemeld.
 2. Start je aanvraag meteen op de eerste dag van het tijdvak. Bij de start van het eerste tijdvak in maart was op de eerste dag la meer dan de helft van het budget aangevraagd. We raden je aan om de startdata van de tijdvakken in je agenda te zetten.
 3. Haal financieel het maximale uit het STAP-budget. Als je meerdere opleidingen wil volgen is het verstandig om de subsidie aan te vragen voor een opleiding die minstens €1000 kost. Aangezien je de subsidie maar eenmalig kan aanvragen kan je beter de duurste vergoed krijgen.

 

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg