Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Start fiscaal kader zzp

Start fiscaal kader zzp zorg uitgesteld tot 1 juli 2024

Nov 08, 2023

De start van het fiscaal kader zzp zorg wordt met 6 maanden uitgesteld, zo bericht Zorgvisie. Oorspronkelijk zouden de spelregels voor veilige inzet van zzp'ers in de zorg op 1 januari 2024 in moeten gaan, maar dit blijkt niet langer haalbaar.

Uitstel fiscaal kader zzp zorg

Zorgvisie bericht dat de zorgbranche de maatregelen rondom zzp inzet uitstelt. De start van het fiscaal kader zzp zorg wordt verplaatst naar 1 juli 2024. De voorzitter van de Brancheorganisaties Zorg (BoZ) heeft dit namens werkgeverskoepels bekend gemaakt. Eerder maakte BoZ bekend dat de werkgevers in de zorg zich verzetten tegen de nieuwe zzp-wet van minister Gennip. Zorgorganisaties geven de voorkeur aan het fiscaal kader zzp zorg, maar dit loopt nu vertraging op. De gesprekken over de implementatie van het fiscaal kader zzp zorg liggen al enkele weken vrijwel stil, aldus Zorgvisie. Nu de zzp-wet het fiscaal kader doorkruist, is het wachten op het ministerie van SZW. Werkgevers willen duidelijkheid van de minister van Gennip en hebben een brief gestuurd voor opheldering.

Implementatie fiscaal kader naar 1 juli 2024

Het fiscaal kader zzp zorg maakt onderdeel uit van het beheersingsmodel zorg. Hier tekende het ministerie van SZW aan mee in juli dit jaar. Het fiscaal kader heeft tot doel om duidelijk te maken op welk moment een zorgmedewerker zelfstandig ondernemer is en op welk moment het een schijnzelfstandige betreft. Het doel was om het fiscaal kader op 1 januari 2024 in te laten gaan. De nieuwe concept wet van minister van Gennip heeft echter veel onzekerheid gebracht. Het lijkt erop dat de nieuwe zzp-wet van toepassing is op alle zzp'ers, behalve voor de zorg. Maar zeker is dat niet. Mogen werkgevers wel door met het fiscaal kader? Als reactie op de concept zzp-wet hebben werkgevers nu het fiscaal kader vertraagd naar 1-7-2024. Zij willen eerst weten waar zij aan toe zijn.

Publicatie fiscaal kader op korte termijn?

Naast de implementatie van het fiscaal kader, is uiteraard ook de publicatie van het kader van belang. Hoe kunnen zorgmedewerkers ervoor zorgen dat zij gezien worden als zelfstandig ondernemer? Samenwerkende werkgevers hadden eerder aangegeven dat halverwege oktober de eerste versie van het fiscaal kader zou worden gepubliceerd. Dat zou organisaties en zzp'ers de mogelijkheid geven er op 1 januari 2024 mee aan de slag te gaan. Maar ook de datum voor publicatie loopt nu vertraging op, nu de concept wet van van Gennip onzekerheid heeft gecreëerd. Het is onbekend op welk moment het kader bekend wordt gemaakt. Dit zal afhangen van de reactie van minister van Gennip op de brief vanuit werkgevers.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg