Gratis Wtza webinar
Terug naar het overzicht
Starten als zzp in

Starten als zzp in de palliatieve zorg: hoe pak je dat aan?

starten als zzp'er Aug 13, 2021

Wil jij starten als zzp in de zorg? Misschien heb jij een heel concreet doel voor ogen. Sommige zorgverleners maken de keuze om te werken met een specifieke doelgroep. Zoals bijvoorbeeld bij zorg voor mensen die terminaal zijn. Starten als zzp in de palliatieve zorg: hoe pak je dat aan?

Start bij de Basis op orde

Welke doelgroep je ook kiest, het is belangrijk dat je je realiseert dat je als zzp-er in de zorg een aantal zaken op orde brengt. Voor iedere zzp in de zorg die wil starten gelden in de basis dezelfde regels. Als zzp in de zorg heb je vier rollen ineen. Hieronder de vier rollen die je hebt met daarbij links naar artikelen waarin er uitleg wordt gegeven over deze rollen.

  • ZZP-ers in de zorg zijn zelfstandig zorgaanbieder. De Wtza en Wkkgz zijn belangrijke wetten waaraan je dient te voldoen;
  • Zelfstandigen in de zorg zijn zelfstandig zorgverlener. Je bent zelf verantwoordelijk voor bevoegd- en bekwaam blijven;
  • Ook de Belastingdienst moet jou zien als zelfstandig ondernemer. Voldoe aan de spelregels voor het ondernemerschap;
  • ZZP-ers in de zorg werken graag buiten dienstverband. Zorg ervoor dat je niet in een verkapt dienstverband terecht komt.

Lees ook: Compleet starten als zzp in de zorg vraagt veel voorbrereiding

Jezelf verzekeren als zzp in de zorg

Daarnaast dien je jezelf in ieder geval in de basis te verzekeren. Als zzp in de zorg heb je geen sociaal vangnet meer, zoals pensioen of verzekering bij arbeidsongeschiktheid. Het is verstandig om na te denken over waar je voor kiest. Niet kiezen, is hierbij ook een keuze. Realiseer je dat bijvoorbeeld in het geval van arbeidsongeschiktheid, alleen de bijstand overblijft als je niets geregeld hebt voor jezelf.

Als het op jouw bedrijf aankomt, is het van belang dat je een beroeps- en/of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluit. Je werkt vanuit je vak en in de omgeving van een ander. Daar komt het onderwerp aansprakelijkheid bij om de hoek kijken. Voor het uitoefenen van je vak dien je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Het werken in de omgeving van een ander maakt een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering heel belangrijk.

Lees ook: Starten als zorg zzp-er? Let op bescherming en aansprakelijkheid

Starten als zzp in de palliatieve zorg

Als je ervoor kiest om als zzp in de palliatieve zorg te werken, dan krijg je te maken met een aantal aanvullende vragen. Je kiest namelijk in dit geval voor een specifieke doelgroep. Wil je een specifieke doelgroep benaderen als zzp in de zorg, dan kun je jezelf een aantal verdiepende vragen stellen. 

  • Waar zit jouw doelgroep? De doelgroep palliatieve zorg bestaat uit cliënten die over niet al te lange tijd zullen gaan overlijden. Waar begeven zij zich?
  • Welke organisaties staan in contact met deze doelgroep? Het werken als onderaannemer is voor veel zzp-ers in de zorg gebruikelijk. Welke organisaties bedienen de palliatieve doelgroep? 
  • Wie komt in contact met jouw klanten? Het in kaart brengen van het netwerk van partijen die werken met cliënten die palliatieve zorg nodig hebben is van belang. Zodat jij weet met wie je kunt netwerken.
  • Welke expertise is nodig om palliatieve zorg te kunnen geven? Jouw bevoegd- en bekwaamheden laten aansluiten op de doelgroep die je zorg verleent, is een wettelijke eis. Als zzp-er is dit een eigen verantwoordelijkheid. 
  • Hoe is de financiering geregeld? Niet iedere doelgroep die jij bedenkt heeft recht op zorg. Doe onderzoek naar de wijze waarop zorg wordt gefinancierd.

Lees ook: Wat is gecontracteerde zorg?

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg