Gratis Zorgondernemerscheck
Terug naar het overzicht
Starten als zzp in

Starten als zzp'er in de zorg? Dan eerst melden bij de Inspectie.

starten als zzp'er werken als zzp'er zorgaanbieder Apr 12, 2021

Veel zorgverleners stappen over van dienstverband naar zzp. Wil jij starten als zzp'er in de zorg? Let dan op, want de Wtza komt eraan. Deze nieuwe wet stelt dat je naast een inschrijving bij de KvK, ook jezelf moet melden bij de IGJ. Starten als zzp in de zorg? Dan eerst melden bij de Inspectie voordat je start met het leveren van zorg.

Starten als zzp en de Wtza

Als een instelling of een solistisch werkende zorgverlener (zzp-er) wil starten met het verlenen van zorg, dan val je onder de Wtza. Ook als je als onderaannemer werkt voor zorgorganisaties is dit het geval. Je bent verplicht jezelf binnen 3 maanden vóór de start van de zorg te melden bij de Inspectie. 

Wat is de Wtza?

De Wet toetreding zorgaanbieders is een nieuwe wet die op 1 januari 2022 van kracht wordt.

De Wtza bestaat uit drie onderdelen:
1) de meldplicht;
2) de vergunningplicht;
3) de eis van een onafhankelijk intern toezichthouder.

Starten als zzp in de zorg vraagt dat je je meldt

De meldplicht in de Wtza richt zich op zowel nieuwe als bestaande zorgaanbieders. Het gaat om zowel solisten als zorgorganisaties. Hoofdaannemers als onderaannemers moeten zich melden. In alle gevallen moeten startende en bestaande zzp-ers in de zorg zich dus melden. 

Waarom is er een meldplicht?

De meldplicht is bedoeld om alle zorgaanbieders en jeugdhulpaanbieders te registreren, zodat de IGJ in beeld krijgt wie er zorg verleent. Zou kunnen zij beter sturen op risicogericht toezicht en zzp-ers beter bewust te maken van de (kwaliteits)eisen die zijn gesteld aan de zorgverlening/jeugdhulpverlening.

Zorg dat je voldoet aan de eisen

Wil jij voorbereid zijn op vragen vanuit de Inspectie nadat je je hebt gemeld voor de Wtza? Lees dan ook mijn introductie artikel over wat je moet weten als zzp in de zorg. Ik ben 15 jaar actief met en voor zzpers in de zorg. Als verpleegkundige was ik ook zelf lange tijd actief als zzp-er in de zorg. Voor zorgprofessionals die starten als zzp in de zorg wil ik een compleet beeld geven over alles wat er speelt. De training die ik heb ingericht heet 'De basis op orde'. Ik raak hierbij alle onderwerpen die horen bij het zzp-schap. Zodat jij goed voorbereid op pad gaat als zelfstandige zorgprofessional.

Maak uw eigen enquête voor feedback van gebruikers

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Even kennis maken? Klik hieronder!
Wat is ZZP-erindezorg.nl?