Gratis Zorgondernemerscheck
Terug naar het overzicht
Stoppen als zzp-er

Stoppen als zzp-er in de zorg en terug in loondienst. Een aantal tips!

ib-ondernemer Sep 24, 2021

Het kan zijn dat je als zzp-er in de zorg bij een opdracht terecht komt waarbij je denkt: hier wil ik voor vast werken! In zo'n geval wil je misschien wel stoppen als zzp-er in de zorg en terug in loondienst. Hoe pak je dat aan?

Mag je van zzp in loondienst bij dezelfde organisatie?

Een belangrijke eerste vraag is of je het toegestaan is dat je de stap maakt van zzp naar een dienstverband bij jouw opdrachtgever. Het antwoord daarop is eenvoudig. Ja, dit is toegestaan. Op het moment dat jij als zzp-er in de zorg wil werken voor een zorgorganisatie, kun je op ieder moment hiervoor kiezen. Mits de zorgorganisatie bereid is om jouw een arbeidsovereenkomst aan te bieden natuurlijk. Andersom, van een dienstverband als zzp werken bij jouw oud werkgever ligt dit veel lastiger. Hier hebben we een apart artikel voor geschreven: 

Lees ook: Als ZZP werken voor jouw oud werkgever. Hoe zit dat precies?

Stoppen als zzp-er in de zorg en terug in loondienst. Hoe pak je dat aan?

Je kunt dus stoppen als zzp-er in de zorg en terug in vaste dienst. Misschien is er een fase in je leven aangebroken waar je behoefte hebt aan meer zekerheden. Een vast dienstverband geeft meer zekerheden dan zzp. Ook komt het voor dat er een heel specifieke uitdaging ligt bij een zorgorganisatie, maar dat zij dit per se met een eigen werknemer willen uitvoeren. De stap van zzp terug naar een dienstverband komt vaker voor en is helemaal niet vreemd. Hieronder een korte checklist waar je aan moet denken als je stopt als zzp-er in de zorg.

Mag jouw opdrachtgever werkgever worden?

Veel zzp-ers in de zorg werken via bemiddeling bij opdrachtgevers. Tussen de bemiddelende partij en de zorgorganisatie is over het algemeen een overeenkomst van toepassing. Het komt voor dat de bemiddelaar een passage opgenomen heeft over of en hoe jij als zorgverlener over mag stappen in loondienst. Belangrijk is dus dat jouw opdrachtgever checkt bij de bemiddelende partij of zij jouw werkgever mogen worden.  

Lees ook: Als zorg zzp terug in loondienst met een relatiebeding. Hoe zit dat?

Schrijf je uit bij de KvK

Je moet je als zzp-er in de zorg uitschrijven bij de Kamer van Koophandel dat je niet verder wil als ondernemer. Als je dit digitaal doet, dan is de KvK met twee werkdagen in staat om jouw uitschrijving definitief te maken. Nadat je uitgeschreven bent bij de Kamer van Koophandel, krijgt de Belastingdienst hiervan automatisch bericht. 

Meld je af bij de Belastingdienst

De Belastingdienst stuurt jou normaal gesproken zelf een bericht waarin zij bevestigen dat jouw uitschrijving als ondernemer bij de KvK ook bij hen bekend is. Krijg je zo'n brief niet, dan dien je zelf melding te maken bij de Belastingdienst. Op het moment dat je de datum opgeeft dat jouw onderneming stopt, dan ben je in staat om fiscaal af te rekenen bij de Belastingdienst. Je zal namelijk over het deel dat je als inkomen hebt verdient als ondernemer, nog Inkomstenbelasting moeten betalen. 

Zeg lidmaatschappen op

Veel zzp-ers in de zorg hebben een aantal lidmaatschappen lopen. Denk hierbij aan een brancheorganisatie, beroepsorganisatie of bijvoorbeeld een klachtenregeling en kwaliteitssysteem. De Wtza en Wkkgz vragen nogal wat van zzp-ers in de zorg en niet alle zzp-ers willen dit zelf organiseren. Loop jouw afschriften na en kijk welke abonnementen je als ondernemer niet meer nodig hebt. 

Rond jouw administratie goed af

Betaal alle openstaande facturen die er nog zijn, zodat je niet meer aansprakelijk gesteld kan worden als ondernemer. Zorg ervoor dat je jouw administratie goed opbergt en zeven jaar (!) lang bewaart. Ook wordt er van je verlangd dat je van je laatste jaar de stukken op laat maken, zodat je fiscaal ook goed afsluit. Het is dus belangrijk dat je ook jouw laatste -incomplete- ondernemersjaar via een aangifte inkomstenbelasting wordt afgerond. Betaal je BTW als zzp-er in de zorg? Doe dan een slotaangifte BTW.

Stoppen als zzp-er in de zorg en terug in loondienst

De stap van zzp terug naar een dienstverband is goed te doen, maar vraagt wel wat planning en organisatie. Veel zzp-ers in de zorg combineren loondienst met zzp en je zou ook kunnen overwegen jouw KvK nummer nog even aan te houden. Dat je het accent tussen zzp en dienstverband laat doorslaan naar dienstverband, wil niet zeggen dat je direct afscheid hoeft te nemen van jouw bedrijf. Wil je opgeruimd in dienstverband? Dan is het stoppen als zzp-er in de zorg goed mogelijk als je de stappen in dit artikel volgt.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Even kennis maken? Klik hieronder!
Wat is ZZP-erindezorg.nl?