Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Te laag loon stuwt

Te laag loon stuwt groei zzp'ers in de zorg

starten als zzp'er zorgprofessional Aug 10, 2022

Wees niet verbaasd als je over een jaar leest dat het aantal zzp'ers in de zorg nog veel verder gegroeid is. Onder druk van inflatie, te kleine contracten en stelselmatig lage lonen, zullen ook de aankomende periode steeds meer zorgmedewerkers het dienstverband verlaten. Steeds meer zorgmedewerkers hebben geldzorgen en geldproblemen door een te laag salaris. Een te laag loon stuwt de groei van zzp'ers in de zorg. 

Geldzorgen leiden tot groei van zzp

Naast structurele overbelasting door het werk zelf, zijn zorgen over geld de volgende hindernis voor zorgmedewerkers. Deze geldzorgen worden onder meer veroorzaakt door torenhoge inflatie, te kleine contracten en structurele onderbetaling. De gevolgen hiervan komen via onderzoek steeds vaker aan het licht. Uit onderzoek van pensioenfonds PGGM blijkt dat 53% van alle zorg- en welzijnsmedewerkers zich zorgen maakt over hun financiële situatie. Tijdschrift TVV publiceerde vorige week dat 41% van de verzorgenden in verpleeghuizen kampt met geldzorgen. Deze week stelt Nursing dat 43% van de verpleegkundigen niet rondkomt. Onderzoek van het Amsterdam UMC laat zien dat armoede een belangrijke drijfveer is om over te stappen naar het zzp-schap. Het valt op dat uitstroom onderzoek onder werkgevers geen melding maakt van een tekort aan salaris.

Zorgen over geld zijn groot

In het onderzoek van TVV zijn zorgmedewerkers met de opleiding 'Verzorgende-IG' in kaart gebracht. De meeste verzorgenden zijn werkzaam voor de sector Verpleging, Verzorging en Thuiszorg. Door middel van een enquête is in kaart gebracht hoe zij kijken naar hun financiële situatie. Van de 41% met geldzorgen, kampt de helft met lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid en slecht slapen. Dat telt op bij de al bestaande mentale en fysieke achterstand. Het is namelijk juist deze doelgroep die het tijdens de eerste corona golf opliep. Een derde van de verzorgenden met geldzorgen heeft last van psychische klachten, zoals veel piekeren en depressieve gevoelens. 13% van de ondervraagden kan niet meer rond komen. 14% van de respondenten lukt dat de ene maand wel, de andere niet. Driekwart van de ondervraagden krijgt nul op het rekest als er bij de werkgever wordt gevraagd om meer salaris.

Hoger salaris komt er niet

Onlangs liet minister Helder weten dat zij het gat dat zorgmedewerkers sinds 1999 in hun salaris hebben, niet zal dichten. De minister vindt niet dat er momenteel sprake is van een loonachterstand. Ook niet bij de middengroepen in de langdurige zorg, zoals verzorgenden. Voor de Verpleging, Verzorging en Thuiszorg (VVT) zal dit beteken dat er geen oplossing voor de te lage lonen komt voorlopig. Een te laag loon stuwt de groei van zzp'ers in de zorg en we verwachten dat de groei van de groep zal aanhouden. Juist in de VVT sector is de groei van het aantal zzp'ers in de zorg de afgelopen jaren het grootst geweest. Als het op de inhoudelijke plannen van de minister aankomt, is de VVT sector juist heel belangrijk, zo liet zij in deze Kamerbrief onlangs weten. Ouderen moeten zo lang mogelijk thuis blijven wonen, zo is het beleid. De zorg die ouderen thuis krijgen wordt hoofdzakelijk gegeven door.. verzorgenden.

Bij een te laag loon wordt zzp-schap de optie

Bij ZZP-erindzorg.nl is een van de meest gestelde vragen hoe je zzp met dienstverband combineert. Deze vraag komt niet uit de lucht vallen. Ook al weten we dat het inkomen niet de eerste reden is voor de stap naar zzp, blijkt 'meer verdienen' veelal drijfveer nummer 3 of 4. Dit is overigens niet iets van het laatste jaar, maar al langer het geval. Zou jij blijven werken in een sector waar het werk steeds zwaarder wordt en de materiële waardering niet meegroeit met de kosten van levensonderhoud? De groei van het aantal zzp'ers in de zorg is logisch. Een te laag loon stuwt de groei van het aantal zzp'ers in de zorg. De aankomende periode zal hier geen verandering in komen.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg