Gratis webinars
Word direct abonnee
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Toetredingsdrempel zzp-ers in

Toetredingsdrempel zzp-ers in de zorg is verhoogd sinds 2022

Jul 14, 2022

Dat Zorgverzekeraars Nederland vorige week een oproep deed om de toetredingsdrempel voor zzp'ers in de zorg te verhogen, is bijzonder te noemen. De toetredingsdrempel zzp-ers in de zorg is al verhoogd, namelijk sinds 2022 en dan met name voor onderaannemers.

De Wtza maakte van iedere zzp'er een zorgaanbieder

Sinds 1 januari 2022 worden alle zzp'ers in de zorg die werkzaam zijn onder de Wkkgz en Jeugdwet, formeel gezien als zorgaanbieder. Voor 2022 was de definitie van 'solistisch werkend zorgverlener' alleen voorbehouden aan zzp'ers met eigen cliënten. Sinds 2022 vallen ook zzp'ers die onderaannemer zijn onder de noemer 'zorgaanbieder'. Iedere zorgaanbieder moet voldoen aan de eis van een kwaliteitssysteem en klachtenregeling. Dit geldt dus ook voor zzp'ers die werken voor zorgorganisaties en precies deze groep wordt door Zorgverzekeraars Nederland gezien als onwenselijk. De toetredingsdrempel voor zzp-ers in de zorg is dus al fors verhoogd sinds 2022.

Lees ook: Oproep zorgverzekeraars aan minister: stop onmiddelijk groei zzp'ers

Wat is de toetredingsdrempel om zzp-er in de zorg te worden?

Inmiddels komen er ook voor onderaannemers nogal wat eisen kijken bij de stap naar zzp'er in de zorg. Bij ZZP-erindezorg.nl merken we dat steeds meer zzp'ers in de zorg aan de slag gaan met het basis kwaliteitssysteem dat wij aanbieden. De bewustwording over leren en verbeteren neemt toe. Dat dit verder gaat dan bevoegd en bekwaam blijven voor je vak landt bij steeds meer zzp'ers in de zorg. Voordat je als zorgprofessional, zorgaanbieder en zorgondernemer kunt werken, moet je nogal wat drempels over.

Lees ook: De praktische zaken voor startende zzp'ers in de zorg

Toetredingsdrempel zzp-ers in de zorg is verhoogd sinds 2022

Het is niet eenvoudig om aan de slag te gaan en te werken als zzp'er in de zorg. Zorgverleners zijn over het algemeen professionals die het graag goed doen en zich aan de regels houden. Die regels zijn nogal toegenomen dit jaar en stellen dat de toetredingsdrempel niet hoog genoeg is, laat zien dat het onbekend is hoe de zzp'er in de zorg zich op dit moment hoort te gedragen in de praktijk. Onze verwachting is dat steeds meer partijen zullen verlangen van zzp'ers dat zij in de praktijk aan wet- en regelgeving voldoen. Die wet- en regelgeving heeft meer dan genoeg om het lijf om echt zorgondernemerschap af te dwingen.

Lees ook: De Wtza biedt 3 concrete kansen voor zzpers in de zorg

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg