Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Tot pensioen gedwongen

Tot pensioen gedwongen? Dan maar verder als zzp'er..

arbeidsmarkt Feb 10, 2023

Waarom stappen zorgmedewerkers in een vast dienstverband over naar zzp-schap in de zorg? Naast zzp uit vrije wil, blijkt het ook soms de enige mogelijkheid om nog te kunnen werken in de zorg. Nadat zij tot pensioen gedwongen werd, besluiten sommige zorgverleners dan maar als zzp'er verder te gaan. In sommige gevallen is een (nieuw) dienstverband niet toegestaan. 

Variatie binnen een vast dienstverband

De behoeften van zorgprofessionals zijn universeel. Zorgmedewerkers willen hetzelfde binnen en buiten dienstverband. Onderzoek onder vaste medewerkers en zzp'ers in de zorg leveren dezelfde resultaten op. Wat zijn die behoeften? Autonomie bij het uitoefenen van het vak. Zeggenschap over de (werk)omstandigheden. Werken met vakbekwame collega's en focus op de patiënt / cliënt en voldoende opleidingsmogelijkheden. Verpleegkundige Petra had dit binnen haar baan en werkte naar volle tevredenheid op de ambulance als verpleegkundige. Maar toen werd Petra 57 en werd zij tot pensioen gedwongen. Ergens anders in loondienst bleek geen optie.

Doorwerken in dienstverband onvoordelig na pensioenleeftijd

In 2006 werd het Functioneel LeeftijdsOntslag (FLO) afgeschaft, maar de zorgmedewerkers die al in deze regeling zaten bleven er recht op houden. Voor Petra betekende dit dat zij in ieder geval tien jaar voor de AOW leeftijd met ontslag moest bij de ambulancedienst. "De pensioenleeftijd ging naar 67 en toen ging de FLO leeftijd eveneens naar 57. Ik ging dus met pensioen binnen de ambulancedienst, maar wilde wel graag blijven werken in de zorg. Niets vermoedend startte ik een ander dienstverband bij een ziekenhuis, maar toen trok de Belastingdienst aan de bel." Na overleg met een belastingconsulent bleek dat Petra kans maakte op een boete als zij pensioen bleef sparen via haar nieuwe dienstverband. Geen pensioen sparen was geen optie. "Het opbouwen van meer pensioen via een ander dienstverband werd als onzuiver gezien en daar zou 70% bij verloren kunnen gaan. Daarop ben ik ook noodgedwongen met mijn nieuwe dienstverband gestopt."

Dan maar verder als zzp'er..

Voor Petra was zzp in de zorg de enige logische optie om te kunnen blijven werken in de sector. Als zzp'er in de zorg bouw je geen pensioen op en doet Petra haar financiële situatie geen geweld aan. Als de flo periode van twee jaar voorbij is kan zij weer in vaste dienst, iets dat ze ook voor ogen heeft.

Vaste baan moet de norm zijn

Zelfs in de troonrede van afgelopen jaar was er aandacht voor de vaste baan als norm voor werkenden. Minister van Gennip stelt dat “te veel mensen in de knel komen, onzeker zijn over hun inkomen of individueel hoge risico’s dragen, bijvoorbeeld als ze niet verzekerd zijn voor ziekte." Een vast dienstverband is voor haar de norm. Het is in dat licht bijzonder te noemen dat de wijze waarop de pensioenregeling georganiseerd is, een aantal werkenden in de knel doet komen en juist doet kiezen voor een bestaan buiten dienstverband. Terwijl zij het liefst in een vast dienstverband werkzaam zouden willen zijn.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg