Gratis webinars
Word direct abonnee
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Tussenstand webmodule, modelovereenkomsten en

Tussenstand webmodule, modelovereenkomsten en de zzp-er in de zorg

dba Sep 27, 2021

Het is tijd voor een tussenstand webmodule, modelovereenkomsten en de positie van de zzp-er in de zorg. Afgelopen week kwam er een afsluitende Kamerbrief van minister Koolmees over de stand van zaken. Waar staan we nu in het dossier 'buiten dienstverband' blijven?

De onduidelijkheid blijft

We starten met het meest belangrijke punt. De onduidelijkheid over wanneer je wel of niet in een dienstverband zit, blijft aanhouden. Na het doorstrepen van de VAR verklaring is op twee manieren geprobeerd om duidelijk te krijgen over de 'arbeidsrelatie' van zzp-ers. Beide manieren blijken verre van ideaal.

  • De wet DBA had als doel om via modelovereenkomsten de opdrachtgever en de zzp-er 'buiten dienstverband' samen te laten werken;
  • Het vervolg hierop werd de WBA - de 'webmodule'. Een ICT applicatie die digitaal beslist of je misschien wel of niet binnen een dienstverband werkt.

Beide manieren om duidelijkheid te geven over jouw arbeidsrelatie zijn onvoldoende werkbaar gebleken. Daarmee wordt het dossier 'buiten dienstverband' doorgeschoven naar het volgende kabinet.

De wet DBA en modelovereenkomsten: sectoraal toezicht blijft

De wet DBA met de modelovereenkomsten kent tot nu toe een verbod op handhaving door de Belastingdienst. Behalve voor de sectoren van de zorg en de bouw. In deze sectoren geldt het 'sectoraal toezicht'. Dat wil zeggen dat de Belastingdienst de ruimte heeft gekregen om met zorgorganisaties in gesprek te gaan over hoe zij samenwerken met zzp-ers in de zorg. Dit doet zij op een constructieve manier en we verwachten niet dat dit opeens tot problemen zal leiden. Jouw opdrachtgevers zijn natuurlijk benieuwd naar hoe zij met jou 'buiten dienstverband' kunnen samenwerken, maar dat ligt dus veel ingewikkelder dan gedacht. Voor alle andere sectoren buiten de zorg en de bouw geldt dat het verbod op handhaving van kracht blijft.

Lees ook: Uitstel handhaving wet DBA blijft ook na 1 oktober van kracht.

Welk modelovereenkomsten voor de zorg zijn nu beschikbaar?

Zijn er op dit moment modelovereenkomsten die je kunt gebruiken in de zorg? Deels. Op deze pagina van de Belastingdienst zie je wel modelovereenkomsten er voor de zorg beschikbaar zijn. Wat opvalt is dat er geen modelovereenkomsten zijn voor intramurale instellingen zoals verpleeghuizen, GGZ instellingen of bijvoorbeeld ziekenhuizen. Dit komt omdat de Belastingdienst simpelweg onvoldoende vertrouwen heeft dat je via een modelovereenkomst zomaar kunt vaststellen dat zorgverleners buiten dienstverband werken. Om die reden is er dan ook het sectorale toezicht. De Belastingdienst wil eerst meer onderzoek doen naar hoe de praktijk in elkaar zit, voordat zij tot een oordeel kan komen.

Tussenstand webmodule: pilot toont gebrekkige werking aan

Dan over naar de webmodule. Komt er duidelijkheid over jouw arbeidsrelatie als een opdrachtgever de samenwerking in een ICT applicatie invult? Het antwoord daarop is nee. De pilot met de webmodule liep van januari tot september en zoals verwacht blijkt de webmodule onvoldoende duidelijkheid te geven. Een derde van de ingevulde vragenlijsten kwam uit op 'waarschijnlijk dienstverband', een derde op 'buiten dienstverband' en op een derde kon geen antwoord gegeven worden. Dat de webmodule niet brengt wat nodig is, was op voorhand al voorspeld. Wat er nu verder gaat gebeuren met het instrument van de webmodule is nog niet bekend en gaat over naar een volgend kabinet.

Verder lezen over de webmodule? Lees dan dit overzicht van ZIPconomy

Tussenstand webmodule, modelovereenkomsten en de zzp-er in de zorg

Voor jou als zzp-er in de zorg betekenen deze ontwikkelingen vooral dat er nog geen duidelijkheid is over wanneer je 'buiten dienstverband' werkt. Dit is niet alleen vervelend voor jou, maar ook voor jouw opdrachtgevers. Zeker weten dat je buiten dienstverband een opdracht aanneemt is nog niet mogelijk. Omdat jouw opdrachtgevers graag willen voorkomen dat jij een verkapt dienstverband met hun hebt, kan het zijn dat zij zich zorgen maken over deze ontwikkelingen. De tussenstand van de webmodule en de modelovereenkomsten betekenen ook voor de zzp-er in de zorg dat het voorlopig nog onduidelijk zal blijven hoe de toekomst loopt. Het beste wat je kunt doen is de actualiteit volgen en dat doe je onder meer op deze website of via onze nieuwsbrief. Wordt vervolgd.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg