Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Uitdaging vinden in werkzaamheden

Uitdaging vinden in werkzaamheden. Hoe beïnvloed je dat?

zorgprofessional Sep 21, 2021

Uitdaging vinden in werkzaamheden is belangrijk voor zorgprofessionals. Het ontbreken daarvan is voor hen vaak de belangrijkste reden om uit dienstverband te gaan. Daarom staat deze wens dus hoog op de verlanglijst van zzp-ers in de zorg.  Maar uitdaging vinden in opdrachten gaat niet vanzelf. Hoe beïnvloed je dat zelf? In dit artikel vind je vier tips.

Uitdaging vinden in werkzaamheden. Hoe zie jij dat?  

Uiteraard is jouw vakbekwaamheid bepalend voor de opdrachten die je aanneemt, maar er zijn meer factoren die jouw keuzes bepalen. Naast jouw vakbekwaamheid heb je een vaste kern in wie je bent en wat je graag doet. Houd jij bijvoorbeeld van veel variatie in taken of doe je liever gespecialiseerd werk? Heb je veel plezier in werk met een specifieke doelgroep of sector, waar je jouw vakbekwaamheid helemaal in kan zetten? Neem dat dan mee in je keuze of je een opdracht aanneemt. Werk je het liefst ergens waar veel problemen zijn en waar ze zitten te wachten op jouw vermogen om problemen op te lossen? Dan is dat dé opdracht voor jou. Als je nog onvoldoende wordt gevraagd voor dergelijke klussen, onderzoek dan hoe je dat kan beïnvloeden. Onderzoek dat samen met een collega die positief denkt en mogelijkheden ziet. Dan wordt het interessant. Wat kan je doen?

1. Leg een vergrootglas op je opdrachten. Wat valt op?

Bestudeer de opdrachten van de afgelopen maanden. Leg een vergrootglas op de opdrachten en zoom in op de details. Welke gaven energie en welke klussen waren  echte energievreters? Waar werkte je met voldoening en waar niet? In welke opdrachten deed je werk dat na aan je hart ligt. Wat valt dan op? Maak een lijstje van voorkeuren in taken, doelgroep(en), sector(en), complexiteit en werkomstandigheden. Doe dit onderzoek minstens een keer per jaar, want jij ontwikkelt jezelf en de zorg verandert ook. Daarmee veranderen jouw voorkeuren voor opdrachten.

2. Geef jouw voorkeuren voorrang

Opdrachten die in lijn zijn met jouw voorkeuren verdienen deze voorrang.  Daar functioneer je het beste én met voldoening. Bescheidenheid over voorkeuren is dus niet nodig. Als je tevreden bent in het werk, dan blijf je ook vitaler.  Als je ook eens 'nee' zegt tegen een klus die je eigenlijk niet ziet zitten, maak je ruimte voor een opdracht die beter bij je past.

3. Informeer je netwerk over jouw voorkeuren

Begin dichtbij huis met vertellen waar ze jou voor kunnen bellen. Jouw netwerk is van grote waarde in die zoektocht.  Praat met bekende collega zzp-ers en je favoriete opdrachtgevers, zodat ze op de hoogte van jouw voorkeuren  zijn. Maak je verhaal persoonlijk. Vertel over het werk dat je graag doet; daarmee toon je betrokkenheid bij je vak. Maak duidelijk waarvoor jij iedere ochtend met plezier uit bed komt. Dan denken ze aan je, als er een zo 'n opdracht ligt. Als je contact onderhoudt met prettige opdrachtgevers, vergeten ze je niet en kom je vaker in de juiste omgeving. Laat anderen zien wie je bent, dan trek je klanten aan die bij jou passen.

Lees ook:

 ZZP zorg opdrachten vinden? Zo pak je dat aan in de praktijk! en

ZZP er in de zorg gezocht: hoe word jij gevonden als zelfstandige?

4. Leg jouw voorkeuren vast, dan zien anderen het ook.  

Uitdaging vinden in werkzaamheden. Hoe beïnvloed je dat? Als je weet waar jij voor staat, leg dat dan vast. Je doet dat in jouw bedrijfsprofiel in het voor zzp 'ers verplichte kwaliteitssysteem en je zet het op je website. In jouw kwaliteitssysteem beschrijf je in welke sector(en) je werkt, in welke functie en met welke doelgroep(en). Ook geef je aan wat jouw uitsluitingscriteria zijn. Deze uitgangspunten zet je op je website. Een helder verhaal brengt je op weg naar het werk waar jij je vak kunt uitoefenen, op jouw manier en in een passende werkomgeving.  Dat zou toch mooi zijn!

Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag,  stuur dan een bericht via de contactpagina. Wil  je met collega's regelmatig reflecteren of intervisie? Wij kunnen je op weg helpen bij het zelf organiseren van intervisie. We bieden ook intervisie bij incidenten.  Klik hier voor informatie en/of een telefonisch informatiegesprek.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg