Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
vilans protocollen

Wat zijn de Vilans protocollen?

zorgprofessional Feb 02, 2022

We krijgen met regelmaat de vraag of de Vilans protocollen onderdeel uitmaken van het abonnement van ZZP-erindezorg.nl. In dit artikel geven we uitleg over Vilans protocollen en het abonnement bij ZZP-erindezorg.nl. 

Voor wie zijn de Vilans protocollen bedoeld?

De Vilans protocollen (vroeger KICK protocollen genoemd), zijn bedoeld voor verpleging en verzorging. Het doel van de protocollen is om verpleegkundigen en verzorgenden te helpen om betere en veilige zorg te leveren. De protocollen van Vilans zijn landelijke richtlijnen en specifiek voor de beroepsgroep van verzorgenden en verpleegkundigen bedoeld. De Vilans protocollen zijn daarmee dus niet voor alle zorgmedewerkers relevant, omdat er vele tientallen zorgberoepen zijn en verzorgenden en verpleegkundigen daar slechts een onderdeel vanuit maken.

Lees ook: Inschrijving in een kwaliteitsregister, is dat verplicht?

Wie is de doelgroep van ZZP-erindezorg.nl?

De brede doelgroep van zzp'ers in de zorg is de doelgroep van ZZP-erindezorg.nl. Van kindercoach tot aan anesthesie medewerker, van GZ-psycholoog tot kraamverzorgende: de doelgroep is bijzonder breed. De doelgroep van abonnees van ZZP-erindezorg.nl is dus veel breder dan de doelgroep voor de Vilans protocollen. De Vilans protocollen zijn dus voor veel van onze abonnees helemaal niet interessant. Als we de Vilans protocollen onderdeel zouden maken van ons abonnement, zouden veel abonnees betalen voor een abonnement op protocollen die ze in de praktijk niet nodig hebben.

De Vilans protocollen zijn op de individuele zorgmedewerker gericht

Vilans heeft onlangs een belangrijke wijziging doorgevoerd voor de Vilans protocollen. Iedere zorgmedewerker heeft nu zijn eigen inlogcode voor toegang tot de protocollen van Vilans. Het doel hiermee is dat de zorgmedewerker zelf eigen favoriete protocollen kan aanvinken, of bijvoorbeeld persoonlijk feedback kan geven op de Vilans protocollen. Dat kon voorheen niet, omdat de zorgorganisatie gekoppeld was aan een Vilans protocollen account. Een zorgmedewerker van een organisatie behoort inmiddels individueel in te loggen op de Vilans protocollen en daarmee is er geen verschil meer met de handelswijze van een zzp'er die een eigen account heeft en een medewerker in loondienst.

Hoe werkt dat in het ZorgLeefPlan (ZLP)?

Heb je bij een client een bepaalde handeling waar een protocol van Vilans aan gekoppeld is? Dan kun je bij de afspraak of bijvoorbeeld rapportage in het ZLP, een link toevoegen die naar het Vilans protocol leidt. De zorgmedewerker wordt bij het aanklikken van de link gevraagd om zelf in te loggen bij Vilans met de persoonlijke gegevens. Als een zorgmedewerker in loondienst is, gebruikt deze het e-mailadres van de organisatie om in te loggen. Ben je zzp'er in de zorg en heb jij zelf een aansluiting op de Vilans protocollen? Dan kun je met jouw eigen mailadres en wachtwoord inloggen. Binnen de online omgeving van Vilans kun je als zorgmedewerker het protocol zelf bekijken en eventueel als favoriet opslaan.

Lees ook: Mijn Vilans Protocollen voor zzp'ers: hoe werkt de online omgeving?

Wat biedt Vilans aan voor zzp'ers in de zorg?

Ben jij verpleegkundige of verzorgende en zzp'er? Dan zijn de protocollen van Vilans interessant voor jou. Met een eigen aansluiting kun je zelf inloggen op het portaal als je bijvoorbeeld bij een eigen client actief bent, of bijvoorbeeld voor een zorgorganisatie een dienst vervuld. De Vilans protocollen horen bij de professionele standaard van verzorgenden en verpleegkundigen. Met een eigen aansluiting op de Vilans protocollen kun je altijd het juiste protocol benaderen als jij er zelf naar op zoek bent, of een collega jou er naartoe verwijst.

Lees ook: Vilans KICK protocollen voor zzp'ers in de zorg

Uitleg over Vilans protocollen en het Wtza abonnement

Het Wtza abonnement van ZZP-erindezorg.nl heeft de Vilans protocollen niet in zich, omdat niet iedereen een verzorgende of verpleegkundige is. Hierdoor kunnen we de prijs van het abonnement laag houden en betalen abonnees niet voor iets dat zij niet nodig hebben.

We raden het Vilans protocollen abonnement wel aan voor de groep zelfstandige verzorgenden en verpleegkundigen. Dit komt omdat het gebruik van protocollen een eis is die voortvloeit uit de Wet Kwaliteit Klachten en Geschillen in de Zorg (Wkkgz). Voor € 30 per jaar heb je een eigen aansluiting. Wil je je inschrijven voor het Vilans KICK portaal? Dat kan hier

Meer weten over de Vilans protocollen? Kijk de webinars eens terug.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg