Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Uitstel handhaving wet DBA

Uitstel handhaving wet DBA blijft ook na 1 oktober van kracht.

buiten dienstverband werken als zzp'er Aug 16, 2021

Uitstel handhaving wet DBA blijft ook na 1 oktober van kracht. Dit heeft staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief laten weten. Het is aan een volgend kabinet om met een 'redelijk en handhaafbaar' alternatief te komen. De Belastingdienst zal dus niet op 1 oktober beginnen met de handhaving op schijnzelfstandigheid.

Waarom is dit belangrijk?

Werk jij als zzp in de zorg voor opdrachtgevers, zoals zorgorganisaties? Dan is de wet DBA op jou van toepassing. De Belastingdienst zou van mening kunnen zijn dat jij in een 'verkapt dienstverband' zit met jouw opdrachtgever. Op het moment dat een opdrachtgever toch jouw werkgever blijkt te zijn, dan moet zij loonbelasting en premies afdragen. De onzekerheid hierover maakt opdrachtgevers soms onrustig. Met behulp van dit artikel kun jij je opdrachtgever uitleg geven over de huidige stand van zaken.

Handhaving wet DBA

Werk jij als zzp-er in de praktijk op zo'n manier dat jij 'buiten dienstverband' blijft? Die vraag houdt de Belastingdienst en opdrachtgevers al jaren bezig. De wet DBA heeft via modelovereenkomsten de mogelijkheid voor opdrachtgevers gecreëerd om met zzp-ers te werken. Maar werken ze wel zo in de praktijk als ook in de overeenkomst staat? Sinds de komst van de wet DBA in 2016 heeft de Belastingdienst nog nooit de toestemming gehad om vrij te handhaven. Dit verbod op handhaving wordt een 'moratorium' genoemd. Het moratorium op handhaving loopt door tot na 1 oktober dit jaar.

Wanneer zou de handhaving wet DBA van start gaan?

De controle op de wet DBA zou op 1 januari 2021 van start gaan. Op 16 november vorig jaar heeft de minister van Sociale zaken bekend gemaakt hier tot 1 oktober 2021 mee te willen wachten. Deze datum van 1 oktober komt voort uit de pilot met de webmodule. De webmodule zou het alternatief moeten worden op de wet DBA. Het idee was dat op 1 oktober de wet DBA mogelijk verwisseld kon worden voor de webmodule.

Kritiek op de webmodule

Er is veel kritiek op de webmodule. De vragenlijst is lang, waarmee het een administratieve last wordt voor opdrachtgevers. Belangrijker is nog dat de webmodule weinig rekening houdt met specifieke omstandigheden binnen een sector. Zo is er geen aparte webmodule voor de zorg. Als de staatssecretaris van Financiën spreekt over een 'redelijk en handhaafbaar' alternatief op de wet DBA, dan begrijp je dat hij de webmodule bedoelt. De pilot van de webmodule draait, maar wat er met de uitkomsten gaat gebeuren staat nog niet vast.

Staatssecretaris Vijlbrief: "Het handhavingsmoratorium loopt niet af in oktober. Het loopt minimaal tot oktober en dan zullen we kijken wat we gaan doen. Ik hoop op dat moment samen met collega Koolmees van Sociale Zaken te beschikken over de uitkomsten van de zogenaamde ... hoe heet dat ding ook alweer? Ik begin echt moe te worden. De pilot met de webmodule".

Hoe lang gaat het uitstel nog duren?

Na de pilot met de webmodule volgt een evaluatie. Hierbij kijkt het ministerie naar mogelijkheden voor handhaving, de risico's op misbruik en de gevolgen voor de instanties die het allemaal uit moeten gaan voeren. De handhaving van schijnconstructies gaat na de evaluatie pas van start. Alhoewel er dus geen datum is gegeven, is mijn verwachting dat dit nog wel een aantal maanden na 1 oktober in beslag zou kunnen nemen. Zeker als dit overgedragen wordt aan een nieuw kabinet.

Uitstel handhaving wet DBA: wat wordt eraan gedaan?

ZZP organisaties PZO en ZZP NL hebben in juni een oproep gedaan aan de staatssecretaris om duidelijkheid te geven over het uitstel van de wet DBA. Opdrachtgevers worden namelijk steeds nerveuzer nu de datum van 1 oktober dichterbij kruipt. Tot op heden heeft de staatssecretaris niet meer duidelijkheid geboden dan dat 1 oktober niet langer de datum is. Het is mogelijk dat jij in de praktijk te maken krijgt met opdrachtgevers die zich hier ongerust over maken.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg