Gratis webinars
Word direct abonnee
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Uitvoeringsverzoek en zzp in

Uitvoeringsverzoek en zzp in de zorg: hoe zit het?

starten als zzp'er werken als zzp'er zorgaanbieder zorgprofessional Apr 30, 2021

Hoe zit het met een uitvoeringsverzoek en zzp-ers in de zorg? Veel zzp-ers in de zorg verrichten risicovolle handelingen. Soms heb je hier een uitvoeringsverzoek voor nodig van een arts.

Wat zijn voorbehouden handelingen?

Een zorgprofessional die zorg verleent, moet soms handelingen verrichten die risicovol zijn. Deze handelingen leiden tot gezondheidsschade als ze onzorgvuldig en onbekwaam worden uitgevoerd. Deze handelingen worden risicovolle handelingen genoemd. De meest risicovolle handelingen, worden 'voorbehouden' handelingen genoemd. In artikel 36 van de Wet BIG worden 14 categorieën risicovolle handelingen aangemerkt als voorbehouden handelingen. Voorbehouden handelingen worden uitgevoerd door personen die een bepaalde titel dragen (zoals artsen). 

Samengevat

  • Niet alle risicovolle handelingen zijn voorbehouden handelingen;
  • Alle voorbehouden handelingen zijn risicovol.

Vraag van een zzp-er in de zorg

Hallo Lex, ik krijg geen uitvoeringsverzoek  voor een voorbehouden handeling. Transferverpleegkundigen geven aan dat uitvoeringsverzoeken alleen gelden voor (thuis)zorginstellingen. Zijn wij als zzp'er ook verplicht om vanuit een uitvoeringsverzoek te werken wanneer wij voorbehouden handelingen uitvoeren bij de cliënt?

Wanneer is een uitvoeringsverzoek nodig?

Hoe zit het met een uitvoeringsverzoek en zzp in de zorg? Op het moment dat jij eigen cliënten hebt, dan ben je formeel een zorgaanbieder. In feite ben je een zorgorganisatie in je eentje. Je hebt dezelfde verplichtingen als een (thuis)zorginstelling. Het is dus niet zo dat er een onderscheid is tussen 'zzp' en 'zorginstelling'. Beide zijn 'zorgaanbieder'. Het onderscheid dat de transferverpleegkundige maakt is dus niet juist.

Lees meer: Wat is een uitvoeringsverzoek?

Uitvoeringsverzoek en zzp in de zorg: hoe zit het?

  • Je bent als 'solistisch werkend zorgaanbieder' gehouden aan dezelfde regels als een instelling;
  • Een zzp-er in de zorg moet dus ook een uitvoeringsverzoek organiseren bij voorbehouden handelingen;
  • Hierbij is het belangrijk dat je 'eigen cliënten' hebt. Op dat moment ben je een solistische zorgaanbieder;
  • Lang niet iedereen begrijpt de regels die gelden bij zzp-ers in de zorg met eigen cliënten.

Meer weten over de vier rollen van ZZP-ers in de zorg?

Mijn naam is Lex Tabak en al meer dan 15 jaar ben ik actief met en voor zzp'ers in de zorg. In de online training 'De basis op orde' ga ik uitgebreid in op de vier rollen die jij hebt als zzp'er in de zorg. Hieronder valt ook 'de zzp'er als zorgaanbieder'. In mijn training leg ik alles uit over wat er komt kijken bij het zzp-schap in de zorg en hoe je kansen benut en de grootste risico's voorkomt.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg