Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Urencriterium: bij hoeveel uur

Urencriterium: bij hoeveel uur per week is zzp gunstiger?

ib-ondernemer Feb 18, 2022

Een binnengekomen vraag van een startende zzp'er. Hoe zit het met het urencriterium: bij hoeveel uur per week is zzp gunstiger? In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe het zit. 

Wat is het urencriterium zzp?

Het urencriterium is de drempel van het aantal uur per kalenderjaar dat je moet werken aan je eigen bedrijf om als ondernemer voor de Inkomstenbelasting te kunnen kwalificeren. Anders gezegd, als je minimaal 1225 uur of meer per kalenderjaar hebt gewerkt in jouw onderneming dan kun je opgaan voor fiscale kortingen die horen bij het IB-ondernemerschap.

Stap 1: zzp in de zorg is gunstiger als je 1225 uur per kalenderjaar werkt.

Lees ook: Wat zijn fiscale aftrekposten? Hoe zit het met belasting betalen?

Hoeveel uur per week is nodig voor 1225 uur per jaar?

Besef dat alle uren die je werkt rondom jouw bedrijf meetellen voor het urencriterium. Administratie, reistijd, facturabele tijd, tijd voor scholing; alles. Zorg er uiteraard wel voor dat je de tijd registreert, zodat je kunt bewijzen waar je deze tijd aan besteed hebt. Als je 1225 uur per jaar deelt door 46 werkzame weken (52 weken min 6 weken vakantie), dan kom je op gemiddeld 26 uur per week uit.

Stap 2: zzp in de zorg is gunstiger als je 26 uur of meer per week aan je bedrijf besteedt.

Kijk ook ons gratis webinar Starten als zzp'er in de zorg

Urencriterium: bij hoeveel uur per week is zzp gunstiger?

Zodra je 26 uur per week of meer aan jouw bedrijf besteedt, dan kom je in aanmerking voor fiscale kortingen. Let wel op. Je moet bij IB-ondernemerschap, dus als je de 1225 urengrens haalt, wel 50% of meer van je werkzame tijd aan jouw bedrijf besteden. Als je dus 26 uur per week werkt in jouw eigen onderneming, mag je er dus geen vast dienstverband van 32 uur naast hebben lopen. In dat geval werk je meer in loondienst dan voor jezelf.

Stap 3: zzp in de zorg is gunstiger als je 26 uur of meer per week aan je bedrijf besteedt én je bij het combineren met dienstverband een contract van minder dan 26 uur hebt.

Lees ook: ZZP er in de zorg: alles wat je moet weten

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg