Gratis Wtza webinar
Terug naar het overzicht
Het uurloon van zzp'ers

Het uurloon van zzp'ers in de zorg: hoe werkt dat?

basis op orde ib-ondernemer starten als zzp'er werken als zzp'er Jan 04, 2021

Hoe werkt dat eigenlijk? Het uurloon van zzp'ers in de zorg leidt regelmatig tot vragen. Hoe bereken je een uurloon als zzp'er in de zorg? Hoe hoog is zo'n uurloon dan precies en wat houd je daar netto aan over? Deze vragen en meer worden behandeld in de online training 'De basis op orde'.

Van 'uurloon' naar 'uurtarief'

Alhoewel het woord 'uurloon van zzp'ers in de zorg' vaak gebruikt wordt, is het woord 'loon' iets dat bij een dienstverband hoort. Bij zzp'ers in de zorg spreken we liever over 'uurtarief' en dat is een belangrijk verschil. Wist je bijvoorbeeld dat het voor de eisen van het ondernemerschap belangrijk is dat ook spreekt als een ondernemer? De Belastingdienst let op jouw taalgebruik. In mijn online training leg ik uit hoe dit precies zit.

Hoe bereken je het uurloon van zzp'ers?

Als je wilt komen tot een goed tarief waar je van kunt leven en jezelf kunt beschermen tegen grote financiële risico's, dan is het belangrijk dat je jouw tarief kunt onderbouwen. Het uurtarief van een zzp'er in de zorg wordt wat mij betreft bepaald op basis van het loon van iemand in dienstverband. Daar komt een deel ondernemersrisico bij. Daarnaast dien je uit te rekenen hoeveel uur per week je betaald wordt. Dit is iets anders dan het aantal uur dat je werkt. Niet ieder uur dat je werkt levert wat op, dus ook daar moet je rekening mee houden.

Hoe hoog is het uurloon van zzp'ers in de zorg?

Het uurtarief van zzp'ers in de zorg is afhankelijk van het opleidingsniveau en de jaren ervaring. Zoals eerder gezegd is een relatie tussen het salaris van een collega in dienstverband en jouw tarief logisch. Gemiddeld ligt het uurtarief op een ruime € 42 per uur. Je betaalt daar gemiddeld zo'n 34% belasting over als je de fiscale kortingen hierbij meeneemt. Daarmee houd je netto meer over dan in loondienst, maar heb je ook zelf meer zaken te organiseren. Je dient jezelf voor een aantal zaken te verzekeren en bent zelf verantwoordelijk voor arbeidsongeschiktheid en pensioen. 

Voor en nadelen van zzp'ers in de zorg op een rij

Heb jij behoefte aan het hele verhaal over het zzp-schap in de zorg? De online training 'De basis op orde' heeft ruim 6 uur aan informatie voor jou, verdeeld over 12 video's. Ik ga onder meer in op het uurloon van zzp'ers in de zorg, hoe je dat berekent en wat je overhoudt. De complete cursusopzet lees je hier.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg