Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Van Gennip

Van Gennip maakt slim gebruik van gebrek aan zzp belangenbehartiging

arbeidsmarkt Jun 12, 2023

De positie van de zzp'er kwam vorige week uitgebreid ter sprake tijdens de vaste kamercommissie. Het debat ging nergens naartoe, omdat minister van Gennip slim gebruik maakt van een gebrek aan zzp belangenbehartiging. De minister houdt eenvoudig vast aan haar eigen koers en stapt simpelweg over de kritiek van diverse Kamerleden heen.

Zelf terugkijken? Het debat over zzp vind je hier terug.

Debat over zzp ging nergens naartoe

Krijgt de zzp'er eindelijk duidelijkheid over de eigen positie? Waarom houden we vast aan een verplichte AOV? Waarom staat de aanpak van schijnzelfstandigheid zo voorop? Zzp'ers hebben veel vragen over de plannen van dit kabinet. Het was de hoop dat de minister het zwaar zou krijgen en haar plannen aan zou passen. Dit was niet het geval. Minister van Gennip maakte slim gebruik van het gebrek aan zzp belangenbehartiging en ondanks alle kritiek houdt zij vast aan haar koers. Onverstoorbaar houdt zij vast aan haar stappenplan van schijnzelfstandig naar gedwongen dienstverband. Zij onderstreept het dienstverband en negeert zzp.

Wat willen zelfstandigen nu precies?

Voor de minister en aanwezige Kamerleden is niet duidelijk wie nu eigenlijk het woord voert namens zelfstandigen. Van Gennip geeft aan dat zij "zoekende is wie nu precies het woord doet namens zelfstandigen". In de zaal blijkt niemand daar wat tegenin te kunnen brengen. Kamerleden aan de andere zijde van de tafel hebben ook het overzicht niet. Daar maakte van Gennip slim gebruik van; de eigen koers blijft wat hij is. Daarnaast hebben de verschillende kamerfracties allemaal hun eigen standpunten over verplichte AOV, handhaven op de wet DBA en de positie van zelfstandigen. Hierdoor komt er niet één duidelijk geluid naar voren en ook daar maakt de minister handig gebruik van. Voordat de minister zelfstandigen serieus neemt, moeten zij wat haar betreft eerst werken aan hun gezamenlijke representativiteit.

Welke kritiek legt van Gennip naast zich neer?

De minister liet voor de zorg weer klip en klaar blijken hoe zij er naar kijkt. Minister van Gennip - "Een IC-verpleegkundige werkt niet voor eigen rekening en risico. Deze verpleegkundige werkt onder gezag van de arts en is dus ingebed." De zorg kwam herhaaldelijk aan bod. Het is overduidelijk dat de minister de afgelopen anderhalf jaar haar beelden over de zorg niet heeft gewijzigd. Welke kritiek legt zij in bredere zin naast zich neer?

  • Er is behoefte aan concrete duidelijkheid over wanneer je zelfstandig bent. Hier werd niet op ingegaan door de minister;
  • De verplichte AOV is niet uitvoerbaar en draagvlak onder zzp'ers ontbreekt. Dit neemt de minister ter kennisgeving aan;
  • Dat inbedding = dienstverband de wens van werkenden overslaat is voor de minister niet van belang.

Slim gebruik van 'gebrek' aan zzp belangenbehartiging

Zelfstandigen moeten beschermd worden tegen zichzelf en ervaren op dit moment de negatieve effecten van hun beperkte bescherming. Zelfstandigen dragen onvoldoende bij en zetten de houdbaarheid van het sociale stelsel onder druk. Fiscale kortingen zijn vaak de leidende reden om zelfstandig te gaan. Zomaar wat momenten uit het debat. Het blijft stil in de zaal als de minister dit soort stellingen uit. Ook valt op dat de zorg er iedere keer als dé onwenselijke publieke sector bijgesleept wordt als het op zzp aankomt. Van Gennip kreeg alle ruimte om met gelegenheidsargumenten, wat individuele casuïstiek en het verkleinen van zzp belangenorganisaties langs de echte vragen heen te bewegen. "Zzp’ers zijn nog niet goed vertegenwoordigd in de polder", aldus de minister. Daar kunnen zzp'ers in de zorg het wél over eens zijn.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg