Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Van te klein arbeidscontract

Van te klein arbeidscontract naar zzp. Een praktijkvoorbeeld.

starten als zzp'er Sep 28, 2022

Hoe gaat een zorgmedewerker van te klein arbeidscontract naar zzp? Als je bij een starters avond voor zzp'ers in de zorg rondloopt dan tref je binnen no-time de praktijkvoorbeelden.

Het echte verhaal van zorgmedewerkers

Hoe het zorgmedewerkers bij hun werkgever vergaat in de praktijk hoor je op dagen en avonden voor starters. Deze momenten worden vaak kosteloos georganiseerd door een intermediair en soms door de Kamer van Koophandel zelf. ZZP-erindezorg.nl wordt regelmatig door dit soort organisaties uitgenodigd om onafhankelijke informatie te bieden over wat zzp-schap is. Het zijn momenten waarbij zorgmedewerkers die nog in een dienstverband zitten, op het punt staan om te kiezen voor zzp. Tot op heden kwamen we nog geen beleidsmakers of werkgevers(koepels) tegen tijdens dit soort evenementen, ondanks dat het echte verhaal zich hier afspeelt. Omdat dit soort dagen en avonden in het teken staan van starten in de zorg als zzp, is er geen terughoudendheid meer om te vertellen hoe het in de praktijk bij de werkgever verloopt. Een praktijkvoorbeeld.

Uitbreiding van 24 uur per week niet mogelijk

We treffen Daisy, een verzorgende-IG die binnen een VVT organisatie een vast dienstverband heeft voor 24 uur per week. Rond de 30 jaar oud, staat zij op het punt om zzp'er in de zorg te worden. Ze wil van te klein arbeidscontract naar zzp in de zorg. De toegenomen financiële lasten maken dat zij meer wil verdienen. Op de vraag waarom de stap naar zzp overweegt, geeft zij als eerste argument aan dat zij niet meer uren krijgt binnen haar vaste contract bij haar werkgever. Drie van haar collega's zijn op dezelfde avond aanwezig en staan om haar heen. Ze knikken instemmend. Daisy heeft een contract van 24 uur per week en het ophogen naar 32 uur per week is niet mogelijk, zo heeft haar leidinggevende laten weten. Ja, er zijn talloze vacatures binnen dezelfde organisatie voor Verzorgende-IG en ook binnen haar team. Maar dan nog is urenuitbreiding niet mogelijk. De frustratie zit er goed in bij het viertal.

Permanent flexibel

Op de vraag waarom haar werkgever niet over zou gaan tot een contract van 32 uur, komt een bijzonder antwoord. Haar werkgever houdt Daisy graag inzetbaar voor ad-hoc diensten bovenop haar 24 uur. Dit in verband met tekorten in het rooster. Als zij een contract van 32 uur zou krijgen dan zou die flexibiliteit verdwenen zijn en moet Daisy voor 32 uur ingeroosterd worden, conform CAO. Op dit moment hoeft Daisy maar 24 uur vooraf ingeroosterd te worden en pakt zij uit geldgebrek daar bovenop extra diensten. De werkgever rekent hierop en dit komt ook goed uit voor de planner. Deze houdt Daisy graag permanent flexibel. Dat zij als gevolg van de omstandigheid van te klein arbeidscontract de stap naar zzp overweegt, vertelt ze haar werkgever niet. 'Er wordt neergekeken op zzp'ers in de zorg', zo geeft zij aan. We brachten al eerder in kaart dat één op de tien bestaande zzp'ers in de zorg een te klein contract kreeg in het verleden. De gemiddelde contractduur binnen de VVT is 23 uur

Voltijdsbonus en één uur meer per persoon?

Het Integraal Zorgakkoord (IZA) stelt dat de kwaliteit van de voorlichting door werkgevers over wat het zzp-schap is omhoog moet. Zou dat de eerste prioriteit van werkgevers moeten zijn? Of zijn de eigen medewerkers de groep waar de focus zou moeten liggen? Hoe ver de polder afstaat van de praktijk wordt duidelijk op avonden voor starters in de zorg. Maar polderpartijen zijn niet aanwezig om met zorgmedewerkers te praten tijdens starters dagen . Dus komen ze met bijzondere voorstellen, zoals de voltijdsbonus bij fulltime werken. Terwijl nagenoeg niemand in de zorg meer een voltijd contract krijgt. De opmerking dat we het tekort in de zorg van de 'deeltijdprinses' oplossen met één uur meer werk per persoon oplossen, is een gedachte van beleidsmakers. Deeltijdmedewerkers krijgen geen contract voor dat ene uur meer. Of vier uur. Of acht uur. De flexibilisering in de zorg is volstrekt logisch.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg