Gratis webinars
Word direct abonnee
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Van zorgmedewerkers onder 35

Van zorgmedewerkers onder 35 overweegt ruim 60% stap naar zzp

arbeidsmarkt Sep 15, 2022

Het salaris voor zorgmedewerkers aan de start van hun loopbaan schiet dusdanig tekort, dat de overstap naar zzp bij hen sneller komt dan gemiddeld. Ook het verzuim van deze doelgroep is drastisch opgelopen. Van zorgmedewerkers onder 35 overweegt ruim 60% stap naar zzp. 82% van de groep zzp'ers tot 35 jaar zag het inkomen fors verbeterd worden ten opzichte van loondienst.

Onderzoek FNV Zorgbarometer

De meest recente FNV Zorgbarometer onder 4.550 zorgprofessionals brengt nieuwe inzichten over de beweegredenen van zorgmedewerkers. Als we even de retoriek van de FNV terzijde schuiven dat flex het zorginfarct veroorzaakt, blijven er na het bekijken van de slides van de Zorgbarometer nieuwe inzichten over. De CAO blijkt ontoereikend om het inkomen van jonge professionals op orde te houden. Van zorgmedewerkers onder de 35 jaar overweegt ruim 60% de stap naar flexwerk en zzp in de zorg. Dit is het dubbele percentage van de medewerkers boven de 35 jaar. De reden hierachter blijkt met name financieel gedreven. Jonge zorgmedewerkers blijken op zoek naar meer inkomsten, iets dat voor 82% van de groep zzp'ers in de leeftijd tot 35 jaar goed lukt. Zij ervaren een enorme verbetering van hun financiële positie.

Relevante opbrengsten van de FNV Zorgbarometer

  • Eén op de drie zorgmedewerkers overweegt de stap van vast naar flex;
  • Eigen agenda beheer, betere werk / privé balans en meer inkomen zijn dé redenen voor flexwerk;
  • Zes op de tien zzp'ers zou een vast dienstverband weer kunnen overwegen;
  • Ruim een derde van de zzp'ers binnen dit onderzoek stelt: nooit meer een dienstverband;

Jongeren zijn nu een kwart meer ziek dan vorig jaar

Dat de werkomstandigheden voor jongeren in de zorg topzwaar zijn, blijkt ook uit deze cijfers van pensioenverzekeraar PGGM. 26% meer verzuim onder de doelgroep tot 26 jaar laat zien dat ook daar de werkomstandigheden onevenredig zwaar worden. Het gewogen gemiddelde aan verzuim onder deze doelgroep (tot 26 jaar) is nu landelijk 5,98%. Dit was een jaar eerder 4,76%. Voor de corona pandemie was het gemiddelde verzuim onder de doelgroep tot 26 jaar 2,0%. Het verzuim onder deze doelgroep is dus 67% gestegen sinds corona. Dat van zorgmedewerkers onder 35 ruim 60% de stap naar zzp overweegt is om meerdere redenen goed voor te stellen.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg