Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Veelgestelde vraag onder starters

Veelgestelde vraag onder starters: Welk uurtarief kan ik vragen als zzp'er?

ib-ondernemer Mar 28, 2023

Tijdens bijeenkomsten om verantwoord te starten als zzp'er in de zorg is het dé veelgestelde vraag onder starters. Welk uurtarief kan ik vragen als zzp'er? Ons antwoord is een wedervraag. Gaat het jou erom wat je kunt vragen, of welk uurtarief je nodig hebt voor een gezonde onderneming?

Welk uurtarief kan ik vragen?

Het is een logische eerste vraag als je wil starten. Wat verdient een zzp'er in de zorg gemiddeld per maand? Om dat uit te kunnen rekenen heb je een referentiekader nodig van een zzp in de zorg uurtarief. Omdat het uurtarief een heel concreet getal is dat je kunt vergelijken met elkaar, wordt er op nieuwsgroepen en tijdens bijeenkomsten al snel gevraagd: 'welk uurtarief vraag jij als zzp'er'? Ook verwijzen veel zzp'ers naar tarievenlijsten van bemiddelende partijen, voordat zij een eigen standpunt innemen. Daarmee slaan veel zzp'ers in de zorg de opdracht over om zelf tot een uurtarief te komen. Het berekenen en onderbouwen van jouw uurtarief is een belangrijk element binnen de eisen van ondernemerschap.

Kies je voor 'gezond' of 'maximaal haalbaar'?

Wat een gezond uurtarief is, is waarschijnlijk iets anders dan wat een maximaal haalbaar uurtarief is. In de praktijk horen we grofweg twee perspectieven op het tarief. Het ene is dat van een zelfstandig ondernemer die wil voorzien in voldoende inkomsten, risico's af wil dichten en een financieel plan wil hebben voor de toekomst. Daar hoort een uurtarief bij dat voldoende 'gezond' is. Het andere perspectief is dat van een zelfstandig ondernemer dat gebruik maakt van de marktwerking in de zorg. Bij schaarste hoort een hoger tarief dan bij een ruime arbeidsmarkt en een maximaal haalbaar uurtarief is voor sommige ondernemers het uitgangspunt, zo merken we in de praktijk. Hoe dan ook is het kunnen onderbouwen van een eigen uurtarief één de eisen van zelfstandig ondernemerschap.

Wanneer is een uurtarief te laag?

Er ligt nog een ander risico in het niet berekenen van je eigen uurtarief. Wat als je een opdracht accepteert die te laag betaald wordt? Jouw onderneming houdt het niet lang vol met te lage tarieven. 

"Ik heb advies nodig over tarieven. Ik heb een aanbod gekregen van € 35 per uur. Ik moet alleen meerdere dorpen afrijden voor huisbezoeken en ik krijg geen benzinekosten of voorrijkosten vergoed. Dit wil ik wel. Er wordt aangegeven dat je na een jaar benzine kosten op kan geven, maar dit is niet genoeg. Het gaat hier om WMO en Wlz zorg. Kan ik vragen om reiskosten vergoeding?"  - ingezonden vraag van een zzp'er in de zorg

Op het moment dat je je als zzp'er zonder eigen uurtarief gaat verhouden tot het aanbod van een opdrachtgever, dan loop je een risico. Een risico dat je onvoldoende verdient en / of jouw kosten te hoog worden. Wat ons betreft gaat het dus niet om 'Welk uurtarief kan ik vragen', maar 'Wat heb ik nodig als zzp'er in de zorg?'.

Hoe bereken je een uurtarief?

Het berekenen van een uurtarief maakt onderdeel uit van een goed financieel plan. Zo'n berekening vraagt tijd, omdat het alles te maken heeft met jouw persoonlijke omstandigheden en jouw plan voor de toekomst. Binnen onze online training hebben we onze 'administratie' video beschikbaar die daar dieper op in gaat en jou helpt om te komen tot een eigen tarief. De online training van ZZP-erindezorg.nl maakt onderdeel uit van ons Wtza abonnement. We raden starters aan zich goed en volledig voor te bereiden, zodat de keuze voor zelfstandig ondernemerschap bewust en weloverwogen is. Het zelf kunnen berekenen van een uurtarief vinden we dan ook logisch.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg