Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Veilig werken als zzp'er

Veilig werken als zzp'er in de zorg? Ga voor zelfstandig ondernemerschap!

ib-ondernemer Jan 03, 2023

Wil je veilig werken als zzp'er in de zorg? Buiten dienstverband blijven? Door de Belastingdienst als ondernemer gezien worden? Ga dan voor zelfstandig ondernemerschap. De rode draad is duidelijk bij alle plannen die nu op tafel liggen: ben je bereid om écht als zelfstandig ondernemer te werken, dan heb je de toekomst.

Écht zelfstandig ondernemerschap is de sleutel

Heb jij als zzp'er in de zorg zelf invloed op jouw positie? Als je de landelijke ontwikkelingen volgt dan lijkt dit soms niet zo. Maar niets is minder waar. Voor échte zelfstandig ondernemers is altijd plek. Dit komt omdat de fiscale behandeling van jouw inkomen vóór andere beoordelingen uitgaat. Oftewel, als je een verkapt dienstverband en schijnzelfstandigheid wil voorkomen, dan doe je dit het beste door écht zelfstandig ondernemer te zijn. Als jij met kracht kunt bewijzen dat je voldoet aan alle 10 eisen van zelfstandig ondernemerschap, dan verdring je beschuldigingen zoals schijnzelfstandigheid.

Voorbeeld: minister van Gennip over zelfstandig ondernemerschap

In de 42 pagina's tellende Kamerbrief geeft minister van Gennip een aantal signalen af die gaan over het zelfstandig ondernemerschap. "Als er sprake is van ‘zelfstandig ondernemerschap’, dan is dit is een belangrijke contra-indicatie voor het bestaan van een arbeidsovereenkomst." Even verderop stelt ze dat "echte zelfstandig ondernemers moeten vrijheid en ruimte houden om te ondernemen." en "Waar iemand daadwerkelijk zelfstandig ondernemer is (in een arbeidsrelatie) kan geen sprake zijn van werknemerschap en een arbeidsovereenkomst." Wil je veilig werken als zzp'er in de zorg? Ga dan voor zelfstandig ondernemerschap.

Wat is écht zelfstandig ondernemerschap in de zorg?

De zzp'er in de zorg is lang klein gehouden. Nog geen jaar geleden waren allerlei organisaties zzp'ers bijvoorbeeld aan het uitleggen dat het allemaal wel meeviel met de nieuwe wet Wtza. Terwijl zo'n nieuwe wet Wtza juist 3 concrete kansen biedt om zelfstandig ondernemerschap te bewijzen. Inmiddels hebben steeds meer partijen door dat echte volwaardige zelfstandige ondernemers in de zorg een toekomst hebben. We moeten dan wel accepteren dat een zelfstandig ondernemer geen flexwerker is. Wanneer je echt zelfstandig ondernemer in de zorg bent is redelijk helder, maar moet nog verder worden uitgewerkt door de verschillende ministeries. De vraag is of jij in alle opzichten aan zelfstandig ondernemerschap wil voldoen. Door wie laat jij je voorlichten? Ook aankomende jaar mag je van ons verwachten dat wij zzp'ers ondersteunen om te voldoen aan de eisen. Sluit je aan. Je krijgt dan bijvoorbeeld direct toegang tot onze online video over de 10 criteria van IB-ondernemerschap.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg