Gratis webinars
Word direct abonnee
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Verplichte AOV zou flexibilisering

Verplichte AOV zou flexibilisering in de zorg kunnen laten groeien

flexwerken ib-ondernemer Sep 16, 2022

Recent onderzoek laat zien dat sociale zekerheden de hoofdreden (!) zijn waarom zorgmedewerkers nog in vaste dienst blijven. Als deze sociale zekerheden verplicht worden gemaakt voor zzp'ers, dan zou dit gevolgen kunnen hebben voor de uitstroom uit dienstverband. De verplichte AOV zou flexibilisering kunnen laten groeien.

Verplichte solidariteit voor zzp'ers

Een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp'ers zou het 'ongelijk speelveld' tussen medewerkers in loondienst en zzp deels op moeten heffen. De stap naar zzp zou minder vaak plaats vinden als de financiële voordelen voor zzp'ers afgebouwd worden. Zo is de gedachte. Het verkleinen van verschillen tussen zzp en dienstverband is ook een veelgehoorde maatregel in de strijd tegen flexibilisering in de zorg. Maar hoe verstandig is het om sociale zekerheden te verplichten voor zzp'ers in de zorg? De meest recente FNV Zorgbarometer onder 4.550 zorgprofessionals bracht aan het licht dat de meest voorname reden om nog in loondienst te blijven, de sociale zekerheden zijn.

Waarom blijven zorgmedewerkers nog in loondienst?

Ook zorgorganisaties zijn het erover eens zijn dat zzp'ers ontstaan door een gebrek aan flexibiliteit en eigen regie in loondienst. De omstandigheden in loondienst dragen actief bij aan uitstroom. Vervolgens blijken zorgprofessionals eenmaal in het zzp-schap volop tot hun recht te komen. Je kunt je vak weer vorm geven zoals je wil en de verdiensten liggen beter dan in een dienstverband. Je zou jezelf de vraag kunnen stellen waarom zorgmedewerkers überhaupt nog in een dienstverband blijven zitten. Wat blijkt? Onderzoek van de FNV laat zien dat zorgmedewerkers dit in eerste instantie doen vanwege de (unieke) sociale zekerheden. In loondienst. Doorbetaling bij ziekte, pensioenopbouw en de zekerheid van werk zijn de meest voorname drijfveren om het dienstverband niet te verlaten.

Verplichte AOV zou flexibilisering in de zorg kunnen laten groeien

Een verplichte AOV zou doorbetaling bij ziekte kunnen garanderen. Dit haalt de nummer 1 belemmering om het dienstverband te verlaten weg bij zorgmedewerkers. Mogelijkheden voor pensioenopbouw worden naar verwachting verruimd voor zzp'ers en de zekerheid van werk is binnen de zorg geen enkel probleem. Daarmee komt de top 3 belemmeringen om uit te stromen onder druk te staan. Met het verplicht stellen van de AOV-verzekering zou de onderscheidende waarde van een dienstverband weleens opgeheven kunnen worden. Dit zou de flexibilisering in de zorg verder kunnen doen groeien. 

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg