Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Verschil tussen een VOF

Verschil tussen een VOF en een eenmanszaak

ib-ondernemer Jun 22, 2022

We krijgen met regelmaat een vraag over een duo aan zzp'ers dat zich voorneemt een VOF te starten samen. Over het algemeen raden we dit af. Wat is het verschil tussen een VOF en een eenmanszaak? En waarom vinden we bij ZZP-erindezorg.nl een VOF onverstandig?

Wat is een VOF?

Een Vennootschap Onder Firma (VOF) is een samenwerkingsverband van minimaal twee vennoten die gezamenlijk één merk voeren. De personen die meedoen aan de organisatie, zijn tevens ook de eigenaren van de VOF. Meestal is een VOF de optelsom van twee individuele zzp'ers die samenwerken. Vennoten binnen een VOF zijn onbeperkt aansprakelijk. Het privé eigendom is niet beschermd. Dit is ook bij de eenmanszaak het geval. Wat is het verschil tussen een VOF en een eenmanszaak?

Een VOF is een 'georganiseerd verband'

In de gezondheidszorg wordt een samenwerking tussen twee of meer zorgverleners gezien als een 'georganiseerd verband'. Aangezien een VOF zo'n vorm van samenwerking is, wordt de VOF op een andere manier bekeken dan een 'solistisch werkende zorgverlener' zoals een zzp'er. De wet- en regelgeving voor een georganiseerd verband is zwaarder dan die voor een solist. Stap je als zzp'er in een VOF, dan stap je vanuit het perspectief van de zorgwet in een 'organisatie'. Daar gelden specifieke regels voor.

Lees ook: Verschillen tussen coöperatie en maatschap. Hoe zit het?

'Waarom wordt mij een VOF geadviseerd?'

We krijgen met regelmaat signalen van zzp'ers die samenwerken met een andere zzp'er en een VOF overwegen. Dit is niet vreemd, omdat er vanuit fiscaal perspectief niet zo heel veel verschil tussen een VOF en een eenmanszaak zit. Het komt dan ook voor dat bijvoorbeeld een boekhouder of fiscalist aanraadt om een VOF te maken van twee innig samenwerkende zzp'ers. Dit is een prima advies vanuit fiscale wetgeving. Vanuit zorgwetgeving is dit een ander verhaal. De toegevoegde waarde van een VOF is meestal niet heel erg groot, maar de verantwoordelijkheden nemen wel toe.

Let op het verschil tussen een VOF en ZZP

Het verschil tussen een VOF en een eenmanszaak gaat binnen de gezondheidszorg vooral over het label 'georganiseerd verband'. Heb je behoefte aan meer inzage tussen een georganiseerd verband en zzp'er in de zorg? Vul dan de kwaliteitscheck van de IGJ op verschillende manieren in. Je merkt dat de eisen verschuiven tussen een organisatie en zzp. Blijf je zzp'er in de zorg en heb je behoefte aan een abonnement dat jouw basis op orde brengt? Overweeg dan ons Wtza abonnement dat afgestemd is op de eisen voor een zzp'er in de zorg, niet de eisen die gelden voor een VOF.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg