Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Verschillende opdrachtgevers hoeft niet

Verschillende opdrachtgevers hoeft niet ad hoc te zijn bij zorg zzp

flex Sep 13, 2021

De vast-flex verhoudingen binnen zorgteams is soms verstoord. Aangezien zzp-ers vaak de flexibele schil vormen binnen zorgorganisaties, wordt er op een bepaalde manier naar hen gekeken. Zo wordt er soms gedacht dat zzp-ers losse diensten invullen omdat zij meerdere opdrachtgevers nodig hebben. Maar verschillende opdrachtgevers hoeft niet hetzelfde te zijn als ad hoc.

Hoeveel opdrachtgevers hebben zzp-ers in de zorg nodig?

ZZP-ers in de zorg hebben verschillende opdrachtgevers nodig. Vaak wordt er gedacht dat dit 'drie' opdrachtgevers moeten zijn. Dit is een misvatting. De eis van 'voldoende opdrachtgevers' komt voort uit de verwachtingen die horen bij het zelfstandig ondernemerschap van de Belastingdienst. Een zzp-er in de zorg moet 'voldoende' opdrachtgevers hebben, maar een concreet getal hoort daar niet bij. De praktijk leert wel dat drie tot vijf opdrachtgevers per jaar als gezond wordt gezien. Belangrijk hierbij is om op te merken dat hier op jaarbasis naar gekeken wordt.

Lees ook: Hoeveel opdrachtgevers hebben zzp'ers in de zorg nodig?

Verschillende opdrachtgevers hoeft niet 'ad hoc' te beteken

Als een zzp-er in de zorg enkele opdrachtgevers per jaar nodig heeft, dan kun je dit op verschillende manieren inkleuren. 

  • Je werkt als zzp-er in de zorg iedere week voor een mix van enkele opdrachtgevers, het hele jaar door;
  • Periode opdrachten vragen fulltime inzet per opdracht. Je doet enkele periode opdrachten achter elkaar.

In beide gevallen kun je een jaarplanning maken samen met jouw opdrachtgever. Het is hierbij niet nodig om ad hoc nieuwe diensten aan te nemen.

Lees ook: Is flexwerken in de zorg iets voor jou? Dit zijn de voor- en nadelen

Waarom wordt er zoveel ad hoc gewerkt met zzp-ers in de zorg?

Omdat er losse gaten in het rooster ontstaan, worden zzp-ers vaak gebeld voor losse diensten. Dit wordt deels veroorzaakt doordat er niet een jaar vooruit gepland wordt voor zorgteams, maar het vaak slechts enkele weken betreft. Met deze korte termijn planning, ontstaan korte termijn problemen. Die korte termijn problemen worden losse diensten en per dienst wordt er vervolgens een flex-kracht gezocht. Omdat zzp-ers vaak die losse diensten oplossen, wordt soms de conclusie getrokken dat dit komt omdat de zzp-er dit nodig heeft vanwege 'meerdere opdrachtgevers'. Niets is minder waar. ZZP-ers kunnen ook structureel ingezet worden, maar er wordt onvoldoende langetermijn gepland.

Per definitie hoort zzp verschillende opdrachtgevers te hebben. Er zijn hele afdelingen die continu nieuwe zzp-ers inwerken. Team is los zand, meer zoeken naar spullen, minder verantwoordelijkheidsgevoel voor minder aantrekkelijke klussen. 1/2

Verschillende opdrachtgevers hoeft niet ad hoc te zijn bij zorg zzp

Er zijn veel misvattingen over zzp-ers in de zorg en één ervan is dat zzp-ers alleen geschikt zijn voor losse diensten. Dat is niet het geval. Juist niet. Je kunt een zzp-er een periode opdracht geven van maanden, tot bijvoorbeeld een jaar. Op die wijze kun je hem of haar structureel in een jaarplanning wegzetten en krijgt het team de rust en commitment die nodig is. Daar is wel voor nodig dat er een basisrooster met een jaarplanning is, als onderdeel van strategische personeelsplanning. Hier ligt een grote kans voor zorgorganisaties. 

Wil je als zorgorganisatie meer grip krijgen op de verhoudingen tussen vast en flex? Overweeg dan eens een kennissessie.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg