Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Versterk je ondernemerschap

Versterk je ondernemerschap met behulp van een jaarplan

ib-ondernemer Jan 12, 2023

Het komende jaar moeten alle zzp‘ers in de zorg aan de slag met het versterken van hun ondernemerschap. Dat is nodig om ook de komende jaren het stempel 'ondernemer' te kunnen krijgen van de Belastingdienst. Versterk je ondernemerschap met behulp van een jaarplan.

De versterking van jouw ondernemerschap telt dubbel

De overheid wil minder zzp’ers in de zorg en alleen de echte zelfstandige zorgondernemers behouden. Maar de ministeries zijn het niet helemaal eens. Het ministerie van VWS vindt vooral dat de keuze voor zelfstandig ondernemerschap bewust moet worden genomen. Het ministerie van SZW is daarentegen veel scherper in haar oordeel. De boodschap van minister Van Gennip is dat zzp'ers altijd in loondienst zijn, als je onderdeel bent van de bedrijfsvoering. Wat dat precies betekent is op dit moment nog niet duidelijk. Wel duidelijk is dat je als zzp'er moet kunnen laten zien dat je echt ondernemend bent. Ga aan de slag en versterk je ondernemerschap met behulp van een jaarplan.

Wat is een jaarplan?

Een jaarplan is bedoeld om vast te leggen wat je het komend jaar met je onderneming wil bereiken. Daarvoor beschrijf je doelen, beoogde resultaten en concrete acties. Het plan is compleet met een planning voor de uitvoering van acties en (tussentijdse) evaluaties van resultaten. Met een jaarplan kun je doelgericht werken aan het verbeteren van je onderneming.

Een jaarplan geeft zzp'ers in de zorg richting

Een jaarplan geeft zzp‘ers in de zorg richting én houvast. Als je weet op welke punten je jouw ondernemerschap wil verbeteren, kun je daar gericht aan werken. Als je dat doet, laat je zien dat je het ondernemerschap serieus neemt. Als je niet gezien wil worden als schijnzelfstandige of  flexwerker  moet je je opstellen als een 'echte' ondernemer. Maak daar komend jaar werk van.

Hoe vind je de verbeterpunten voor jouw jaarplan?

Het doel voor komende jaren is om buiten dienstverband te blijven en als volwaardig ondernemer gezien te worden. Om te bepalen welke verbeterpunten belangrijk voor je zijn, leg je eerst jezelf en jouw zorgonderneming onder een vergrootglas. Stel vragen aan jezelf om je verbeterpunten op te sporen. Een format voor een jaarplan is onderdeel van het kwaliteitssysteem van ZZP-erindezorg.nl.

Reflecteer op jezelf in je rol als zorgondernemer

Met zelfreflectie krijg je zicht op ondernemerstaken die je van nature oppakt én voor welke dat niet geldt. Je wordt je bewust van je eigen denken, voelen en de keuzes die je maakt als zorgondernemer. Je ziet wat sterke en zwakke kanten van jouw ondernemerschap zijn. Zet die observaties om in doelen voor je jaarplan.

Voorbeeld. Je merkt dat de administratie je heel goed afgaat, maar dat je het heel lastig vindt om reclame te maken voor je bedrijf. Dat vind je eigenlijk overdreven. Maar het hoort wel bij een onderneming. In zo'n geval zet je in jaarplan dat je reclame wilt maken voor jouw zorgverlening. Overweeg bijvoorbeeld om een website te maken, Daarvoor kun je gebruik maken van onze checklist website eisen, die is toegevoegd aan ons kwaliteitshandboek.

In welke mate voldoen je aan regels van IB-ondernemerschap?

Als jij met kracht kunt bewijzen dat je voldoet aan alle 10 eisen van zelfstandig ondernemerschap, dan verdring je beschuldigingen zoals schijnzelfstandigheid.

Voorbeeld. Als ondernemer ontvang je geen gezag, want je bent je eigen baas. Om gezag van je opdrachtgever te voorkomen, kan het nodig zijn om met je opdrachtgever in gesprek te gaan over de inhoud van een overeenkomst. Daar moet in staan dat je geen gezag ontvangt en het liefst dat je ook recht hebt op vrije vervanging. Een doel in je jaarplan is dan dat je uitsluitend werkt met overeenkomsten die uitgaan van jouw zelfstandigheid als zorgondernemer.

Ben je continue bezig met verbeteren van de kwaliteit?

Wij adviseren zzp'ers in de zorg actief aan de slag te gaan met wet- en regelgeving, zoals de Wkkgz. Of je nu onderaannemer bent of voor eigen cliënten werkt maakt hierbij niet uit. Vraag je af of het je voldoende lukt om te werken met de eisen vanuit die wet.

Voorbeeld. Een kwaliteitssysteem gebruik je om de veiligheid van je zorg te toetsen en verbeteren. Dit doe je voortgang van de zorg te beschrijven en meldingen vast te leggen. Heb jij de cliëntdossiers altijd op orde? Lukt het je om te leren en te verbeteren? Als je twijfelt, kijk dan eerst eens naar het Webinar of de online training over het kwaliteitssysteem. Daarna weet je met welke verbeterpunten je aan de slag kunt gaan.

Nuttige informatie bij het maken van een jaarplan

Laat je inspireren door de artikelen, de online trainingen, het kwaliteitssysteem en de webinars van zzp -erindezorg.nl.  Kijk rond op onze op de pagina dienstverlening. Daar vind je veel waardevolle (gratis) informatie. Ook onze Online training tot zzp'er in de zorg is onlangs vernieuwd en heel behulpzaam als je een jaarplan maakt.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg