Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Verzet tegen verlaging zelfstandigenaftrek

Verzet tegen verlaging zelfstandigenaftrek

werken als zzp'er Oct 24, 2022

Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) en Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) komen in verzet tegen verlaging zelfstandigenaftrek en roepen op tot actie. De twee zzp belangenorganisaties hebben vorige week een oproep gedaan aan het kabinet. Draai de versnelde afbouw van de zelfstandigenaftrek terug en behoud deze belangrijke fiscale aftrekpost.

Zelfstandigenaftrek versneld afgebouwd

Tijdens Prinsjesdag is bekend gemaakt dat de zelfstandigenaftrek voor zzp'ers versneld afgebouwd wordt van € 6310 naar € 900 in 5 jaar tijd. De zelfstandigenaftrek is één van de fiscale aftrekposten voor zelfstandig ondernemers. Sinds 2020 werd de zelfstandigenaftrek afgebouwd. Op Prinsjesdag dit jaar werd bekend dat het tempo van de afbouw verdubbeld wordt. Voor zzp'ers betekent deze maatregel financiële schade die gevolgen kan hebben voor hun onderneming en bestaanszekerheid. Als reactie hierop komen zzp belangenorganisaties VZN en PZO nu in verzet tegen verlaging van de zelfstandigenaftrek.

Toch geen inspraak zelfstandigen

Begin dit jaar was het beeld nog dat de positie van zelfstandigen aanzienlijk was verbeterd. Met de oprichting van het Netwerk Zelfstandig Ondernemers (NZO) werd de indruk gewekt dat zzp belangenorganisaties VZN en PZO binnen de Sociaal Economische Raad (SER) intensief samen zouden gaan werken met werkgeversorganisatie VNO-NCW en ondernemersorganisatie MKB-Nederland. De maatregel om de zelfstandigenaftrek versneld af te bouwen heeft de zelfstandigen organisaties overvallen en zij komen nu in actie. "Met het afschaffen van de zelfstandigenaftrek wordt de belofte door de overheid meer ruimte te bieden aan zelfstandige ondernemers op brute wijze gebroken.", aldus de zelfstandigenorganisaties.

Verzet tegen verlaging zelfstandigenaftrek

Zelfstandig ondernemers zijn de coronacrisis nog maar net te boven en worden nu geconfronteerd met de maatregel van versnelde afbouw. Via een oproep aan het kabinet laat PZO weten het niet met deze beslissing eens te zijn. Wat vooral opvalt is dat de bezuiniging die op zzp'ers wordt toegepast, gebruik wordt om de koopkracht van andere groepen werkenden te steunen. "Prinsjesdag stond volledig in het teken van koopkrachtherstel, maar blijkbaar niet voor de zelfstandige ondernemers, die als financieringsbron van het koopkrachtherstel dienen." Het versneld afbouwen van de zelfstandigenaftrek is één van de maatregelen waar zzp'ers in de zorg mee te maken krijgen. "Wij roepen het kabinet daarom op om de zelfstandigenaftrek niet verder te verlagen, maar te handhaven op het huidige peil", aldus de zelfstandigenorganisaties.

Wil jij de actie van VZN en PZO steunen? Laat dan hier jouw mening achter.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg