Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Verzuim stijgt, ondanks dat

Verzuim stijgt, ondanks dat zzp'er in de zorg eigen verzuim betaalt

werken als zzp'er Mar 07, 2022

De gezondheidszorg kwam eind vorig jaar op een landelijk verzuimcijfer van ruim 8% uit. In één jaar tijd is het verzuimcijfer 10% gestegen. Vooral het kortdurend verzuim steeg explosief, met 90%. Je kunt je afvragen wat de verzuimcijfers zouden zijn geweest als de zzp'ers in de zorg erbij in hadden gezeten. Want verzuim stijgt, ondanks dat zzp'er in de zorg eigen verzuim betaalt.

Verzuim stijgt steeds verder

In alle vier de zorgbranches, dus ziekenhuizen, VVT, GGZ en GHZ lag het verzuim over 2021 flink hoger dan de jaren ervoor. De zorg ging het laatste kwartaal van 2021 uit met een verzuimpercentage van 8,24%. Gemiddeld zaten 79.000 zorgmedewerkers dagelijks ziek thuis. In januari 2022 was het verzuim verder opgelopen naar 8,88%. Deze verzuimcijfers zijn exclusief werknemers die in thuisquarantaine zaten of wachtten op een Covid-19-testuitslag.

Verzuimcijfers stijgen, ook zonder aandeel zzp'ers

Het verzuim stijgt, ondanks dat zzp'er in de zorg eigen verzuim betaalt. Want belangrijk om op te merken bij verzuimcijfers is dat zij zzp'ers in de zorg niet meenemen. Immers, een zzp'er in de zorg wordt alleen betaald als deze ingezet wordt. ZZP'ers betalen het verzuim dus zelf. Zo'n 13% van alle zorgmedewerkers is inmiddels zzp'er en dit deel draagt niet bij aan de stijging van de verzuimcijfers. Je kunnen stellen dat het landelijke verzuim nog hoger was geweest als iedereen in een dienstverband had gewerkt. 

Lees ook: Verzuimcijfers zorg zzp'ers: 2,5 x minder verzuim dan in loondienst

Verzuim stijgt, ondanks dat zzp'er in de zorg eigen verzuim betaalt

ZZP'ers zijn zelf verantwoordelijk voor de opvang van ziekte en landurig verzuim. Zij kunnen daar zelf een voorziening voor treffen, zoals een crowdsurance oplossing of een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Doen zij dit niet dan hebben zij geen vangnet om op terug te vallen. ZZP'ers in de zorg doen niet mee in de landelijke verzuimcijfers, omdat zij zich nergens ziek kunnen melden. ZZP'ers in de zorg melden zich namelijk niet ziek, maar melden zich 'af' voor een opdracht. De stijging van het verzuim in de zorg neemt al jarenlang onverminderd toe. Daarnaast neemt het aantal zorgmedewerkers dat zzp'er wordt en niet langer meegenomen wordt in die cijfer ook alleen maar toe. De conclusie zou om die reden kunnen zijn dat het reële verzuimcijfer nog weleens veel hoger was geweest dan 8,88% als iedere zorgmedewerker in loondienst had gezeten.

Lees ook: Groei van aantal zzpers in de zorg zet door. 700% stijging in 15 jaar.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg