Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
VOG aanvraag als zorg zzp

Vog aanvraag als zorg ZZP: hoe werkt dat?

vog werken als zzp'er Oct 10, 2021

Een VOG is vaak vereist om als zzp'er ergens op opdrachtbasis te werken. Soms is dat ook wettelijk verplicht zoals in de langdurige zorg of werkt bij een instelling die geestelijke gezondheidszorg verleent. Maar hoe werkt dat, een VOG aanvraag? Dat leggen we uit in dit artikel. 

Vaak vraag je niet zelf een VOG aan. Dit doet bijvoorbeeld een opdrachtgever voor je. Zij staan dan vermeld als organisatie op de VOG en worden gezien als belanghebbende. Jijzelf staat vermeld als aanvrager. Hierbij is het ook belangrijk om te vermelden dat zzp'ers (in de zorg) een VOG Natuurlijk Persoon (NP) aanvragen en niet een VOG Rechtspersoon (RP). Dit kan verwarrend zijn omdat zzp'ers ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel (KvK). Een eenmanszaak wordt echter niet gezien als rechtspersoon. Daarom heb je een VOG NP nodig.

Lees meer: Is een VOG verplicht als zzp'er in de zorg?

Hoe verloopt het aanvraagproces?

Er zijn twee manieren om een VOG aan te vragen, met verschillende manier van handelen en ook verschillende kosten. We bespreken ze hieronder kort en wat de voor en nadelen zijn.

Schriftelijke VOG aanvraag

Een schriftelijke VOG aanvraag gaat middels een ingevuld formulier (link). Hierop vullen zowel de organisatie (belanghebbende) als de aanvrager hun gegevens in. Met dit ingevulde formulier kan je vervolgens een afspraak maken bij jouw lokale gemeentehuis. De kosten voor een VOG aanvragen op deze wijze bedragen €41,35. 

Voordelen
- Kan makkelijk gedaan worden zonder digitale vaardigheden
- De organisatie hoeft geen eHerkenning niveau 2+ te hebben. 

Nadelen
- Schriftelijk alles invullen kan meer moeite kosten
- De kosten voor de aanvraag zijn €7,50 hoger.

Online VOG aanvraag

Een online VOG aanvraag moet worden gestart door de organisatie. Zij kunnen inloggen op een online omgeving als zij eHerkenning voor zzp niveau 2+ hebben. Zij vullen dan de meeste informatie in en versturen de aanvraag via de email naar de aanvrager. Zij vullen de laatste informatie in en betalen online. De VOG wordt naar je op gestuurd. 

Voordelen
- Makkelijk en snel
- Niks hoeft geprint te worden
- Lagere kosten

Nadelen
- Je moet meer computervaardigheden hebben
- De organisatie moet eHerkenning niveau 2+ hebben. 

Lees ook: Wat is de geldigheid van een VOG in de zorg?

Ondersteuning bij VOG aanvraag voor zzp'ers in de zorg

Sommige organisaties ondersteunen VOG aanvragen maar op één van de twee wijze. Bij ZZP-erindezorg.nl is ondersteuning bij een VOG aanvraag onderdeel van het Wtza abonnement en verder kosteloos. Opdrachtgevers en bemiddelaars kunnen vanuit de Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen in de Zorg (Wkkgz) vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Wij kunnen je zowel schriftelijk als online ondersteuning met een VOG aanvraag. Daarnaast is een het een voordeel dat wij als neutrale serviceplatform vermeld staan op de VOG. Hierdoor accepteren meer opdrachtgevers hem. Zo hoef je niet voor iedere opdrachtgever een nieuwe VOG aan te vragen. 

Lees hier meer over een VOG aanvraag via ZZP-erindezorg.nl. 

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg