Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Voorkom langdurend verzuim met

Voorkom langdurend verzuim met voorzorgsmaatregelen

zorgprofessional Oct 11, 2022

De kranten staan vol met berichten over de enorme omvang van langdurend verzuim in de zorg. Ook zzp'ers werken (te) lang door en komen in crisissituaties, die veel energie kosten. Er wordt een (te) groot beroep gedaan op alle zorgverleners. Dan neemt het risico op uitvallen toe en dat heeft veel gevolgen voor zzp'ers in de zorg.  Voorkom langdurend verzuim met voorzorgmaatregelen. Wat kun je doen als zzp'er in de zorg?

De zorg kraakt en piept aan alle kanten

Het is allang bekend dat zorgverleners uitvallen door overbelasting. Helaas verklaart de overheid dat alleen als het gevolg van personeelstekorten.  Ze zwijgt over de oorzaken van de toename van verzuim en  uitstroom . De minister is ‘bezorgd’ over de situatie, maar doet ook zonnig. Terwijl de praktijk allang laat zien dat er steeds meer crisissituaties zijn, gelooft de overheid dat het goed komt. Ze zien veel mogelijkheden in passende zorg, inzet van techniek, de bijdragen van familie, mantelzorgers en vrijwilligers en regionale samenwerking. Wat ontbreekt is een antwoord op de echte problemen van cliënten en zorgverleners.

Zorgverleners klagen liever niet. Is dat verstandig?

"Klagen doen we niet, maar eerlijk gezegd is niet meer vol te houden", zeggen zzp‘ers in de zorg. Als je het bijna niet meer volhoudt, is klagen misschien geen gek idee. Een klacht maakt duidelijk waar behoefte aan is en erover praten helpt om keuzes te maken. Dat doen zorgverleners ook met klachten van cliënten. In dat geval is leren van klachten  bedoeld om de zorg te verbeteren. Maar wat gebeurt er met klachten van zorgverleners? Daar heeft de Inspectie helaas niets voor geregeld. Dat is aan zorgverleners zelf. Zzp‘ers kunnen hun ‘zorgen en klachten’ onderzoeken en gebruiken om voorzorgsmaatregelen te nemen om langdurend verzuim te voorkomen.

Tips om langdurend verzuim voor te zijn

Zorgverleners komen in situaties waar veel problemen zijn, die je als individu niet kunt veranderen, maar wel veel energie vragen. En het aantal crisissituaties zal niet afnemen de komende tijd. Dat kost tijd en energie. Wat kun je daarmee doen om je eigen veerkracht in de gaten te houden.

Onderzoek via intervisie jouw veerkracht

Je kunt klagen met je collega’s om meer grip te krijgen op je eigen energie en belastbaarheid. Doe dat op een gestructureerde manier met intervisie. Kom erachter wat te veel energie vraagt en welke behoeften jij hebt. Met intervisie kun je bijtijds onderzoeken wat je nodig hebt om niet uit te vallen. Zo voorkom je langdurend verzuim.  Om onze abonnees te ondersteunen, hebben we een format intervisie toegevoegd aan ons kwaliteitshandboek.

Neem 'blessuretijd' om tijdig te herstellen

Soms raak je oververmoeid, omdat het steeds maar niet lukt maar niet om op tijd naar huis te gaan. Dan is een time-out vastleggen misschien nodig om erger te voorkomen.  Je kunt bijvoorbeeld een aantal rustdagen inbouwen in je werkplanning voor de komende maand. Daar kom je van bij.

Bouw voor jezelf een gezonde werkomgeving op 

Als het niet meer goed lukt om het 'mooie' van je vak te kunnen ervaren, dan is het verstandig om te onderzoeken hoe gezonde jouw werkomgeving is.  Bouw aan een mentale en fysieke gezonde werkomgeving die jou helpt om in energiek en geïnspireerd te blijven.

Deel je zorgen met bevriende zzp'ers

Als je verontrust bent, is het altijd fijn om van je af te praten met bevriende zzp'ers. Niet met het doel om de moed te verliezen, maar de moed erin te houden. Bespreek altijd twee dingen: waar heb je last van en wat geeft voldoening? Dus waar zit de pijn en waar de waardering? Beide perspectieven zien, brengt zaken meer in evenwicht. Je hoeft niet per se iets veranderen., want soms kan dat gewoon niet.

Wil je een antwoord op de 10 belangrijkste vragen over intervisie, bezoek dan deze pagina over intervisie op onze website.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg