Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Voorzitter RVS: zzp quotum

Voorzitter RVS: zzp quotum opleggen in de zorg is wensdenken

arbeidsmarkt May 15, 2023

Een maximum quotum opleggen aan zzp'ers in zorg en onderwijs is wensdenken, vindt de voorzitter van de Raad Volksgezondheid & Samenleving (RVS). Zij vindt het plan van minister Dennis Wiersma van Onderwijs om een maximaal aantal zzp'ers toe te staan in het onderwijs, geen oplossing voor de zorg. In een radio uitzending stelt de voorzitter RVS: zzp quotum opleggen in de zorg is wensdenken.

'Zzp quotum opleggen in de zorg is wensdenken'

Minister Dennis Wiersma van Onderwijs wil meer vastigheid en minder zzp'ers in het onderwijs. Hij vindt het 'strategisch personeelsbeleid' om een maximum van 5% aan zzp'ers toe te staan in het onderwijs en 80% aan vaste contracten verplicht te stellen. Een zzp quotum is wensdenken, zo stelt Jet Bussemaker. Zij is voorzitter van de RVS, het onafhankelijk adviesorgaan dat stelde dat de beweging van zorgverleners naar zzp logisch is. Het is volgens haar onverstandig om "een complex probleem te reduceren tot 1 beleidsregel", zoals Wiersma doet. Een verplicht percentage aan zzp'ers gaat niet werken voor de zorg, waar het vaste dienstverband om duidelijke redenen vermeden wordt, aldus Bussemaker. Zij gaf haar reactie in een uitzending van BNR nieuwsradio

'Mobiliteit van zorgmedewerkers is een complex vraagstuk'

Bussemaker stelt in de radio uitzending dat de mobiliteit van zorgmedewerkers een complex vraagstuk is dat je niet plat kunt slaan met een zzp quotum. Zij herhaalt hierbij de boodschap van het rapport 'Applaus is niet genoeg' van november 2020. Een aantal quotes uit het rapport. "Het zzp-schap lijkt een oplossing voor de individuele zorgverlener in de zoektocht naar meer zeggenschap en flexibiliteit ... De behoefte aan flexibiliteit en regie over de eigen werktijden is onder andere terug te zien in de hoge uitstroom naar het zzp-schap in de zorg. Werken als zzp’er geeft zorgverleners de ruimte om zelf invulling te geven aan het aantal werkuren en het type diensten ... Het groeiend aantal zzp’ers is een gevolg van het gebrek aan invloed op het werk. Zelfstandigen noemen de behoefte aan flexibiliteit en zeggenschap een van de redenen om zzp’er te worden. Als zelfstandige hebben zij meer invloed op de plek waar ze werken, de manier waarop ze werken of het moment waarop ze werken. En ze kunnen makkelijk een aantal organisaties of afdelingen verkennen en plekken uitkiezen die aansluiten bij hun wensen en ideeën." De RVS heeft met dit rapport duidelijk gecommuniceerd waar zorgmedewerkers behoefte aan hebben. Wat is hier 2,5 jaar later mee gedaan?

Behoeften van zorgmedewerkers krijgen nog steeds geen plek

Het voorstel van minister Wiersma voor een zzp quotum in het onderwijs en de suggestie van een zzp quotum voor de zorg door het CDA en PvdA, laten zien dat het RVS rapport aan dovemansoren is gericht. Nog steeds bestaat 40% van de uitstroom uit de zorg, uit medewerkers die korter dan twee jaar in dienst zijn. Nog steeds is er geen volwaardig loopbaan perspectief is voor zorgmedewerkers. Nog steeds kunnen werkgevers zorgmedewerkers geen concurrerend aanbod doen. Volgens Bussemaker wijst iedereen naar elkaar in het onderwijs. In de zorg is dat niet anders. Daar luiden werkgevers de noodklok uitstroom en wijzen zij naar het ministerie van VWS. Het ministerie van VWS wijst terug en stelt dat het verbeteren van de arbeidsmarkt in de zorg aan werkgevers is. Ondertussen moet het aandeel zzp'ers in de zorg wel gestabiliseerd worden. Of een quotum daarbij als voorstel voor de zorg boven komt drijven, blijven we voor je volgen.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg