Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Waarom vertelt jouw dienstverlener

Waarom vertelt jouw dienstverlener dat de Wtza wel meevalt?

zorgaanbieder Jan 27, 2022

De Wtza is sinds 1 januari van start gegaan en doet nogal wat stof opwaaien voor zzp'ers in de zorg. Veel zzp'ers in de zorg stellen vragen aan de organisaties waar zij een lidmaatschap of abonnement hebben lopen. Het blijkt dat veel van deze dienstverleners de Wtza klein proberen te maken en zzp'ers gerust proberen te stellen. 'Maak je geen zorgen!' Waarom vertelt jouw dienstverlener dat de Wtza wel meevalt?

Welke veranderingen brengt de Wtza voor de zzp'er in de zorg?

Laten we starten met een samenvatting over wat de Wtza aan veranderingen heeft gebracht voor zzp'ers in de zorg. De Wtza is sinds 1 januari 2022 ingegaan.

  1. Ook zzp'ers die als onderaannemer actief zijn voor zorgorganisaties heten sinds 1 januari 2022 'zorgaanbieder';
  2. Alle zzp'ers, dus met eigen cliënten én onderaannemers, hebben de plicht om zich te melden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd;
  3. Na een inschrijving komen alle zzp'ers in het Zorgaanbiedersportaal (LRZa) terecht. Dit is een openbaar register;
  4. Met een inschrijving sta je geregistreerd bij de Inspectie en is voor iedereen openbaar dat je aan wet- en regelgeving hoort te voldoen;
  5. De Wtza brengt dus voor bestaande en nieuwe zzp'ers dat zij bekennen dat zij zorgaanbieder zijn en aan de slag zijn met wet- en regelgeving. 

Waar komen de eisen voor zzp'ers vandaan? Eisen vanuit de WKKGZ voor zzp'ers

Hoe ga jij om met de Wtza en Wkkgz eisen?

Voor veel zzp'ers betekent de Wtza dat zij worden geconfronteerd met wettelijke verplichtingen als zorgaanbieder en dat is logisch. De afgelopen jaren is er beperkte voorlichting vanuit de overheid geweest over de Wkkgz eisen voor zzp'ers. De Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen in de Zorg (Wkkgz) is de kwaliteitswet. 95% van de nieuwe zorgaanbieders blijkt hier niet aan te voldoen. Met de Wtza worden ook zzp'ers eerder geïnformeerd over de eisen. Nu zzp'ers doorkrijgen wat er aan de hand is stellen zij vragen aan hun dienstverleners. Ondanks de veranderingen in de Wtza vertellen sommige dienstverleners, beroepsorganisaties en koepelorganisaties hun aangesloten zzp'ers in de zorg dat de Wtza erg meevalt. Welke opmerkingen zien we voorbij komen?

  • "Sta je in het Zorgaanbiedersportaal? Dan ben je klaar.";
  • "Maak je geen zorgen! Je hebt alleen een plicht om je te melden!";
  • "Er wordt angst gecreëerd over de Wtza wet! Luister er niet naar";
  • "Je kunt de Wtza op allerlei manieren interpreteren.";
  • "Het is maar net hoe je ernaar kijkt, er is niet veel veranderd."

Waarom vertelt jouw dienstverlener dat de Wtza wel meevalt?

Wat zijn de consequenties van de Wtza voor dienstverleners?

Om te kunnen begrijpen waarom dienstverleners de Wtza bagatelliseren en kleineren, moet je je in hun belang verplaatsen. Zij hebben jarenlang een klant gehad aan zzp'ers die op zoek waren naar een aansluiting op een klachtenregeling of een soort 'aansluiting op de Wkkgz'. Het wordt zzp'ers nu duidelijk dat een klachtenregeling niet voldoende is en een aansluiting op de Wkkgz niet bestaat. Met de Wtza blijkt dat er veel meer van je verlangd wordt dan dat en zzp'ers komen daar nu achter. Waarom vertelt jouw dienstverlener dat de Wtza wel meevalt? Dienstverleners komen erachter dat de diensten die ze jaren hebben kunnen aanbieden onvoldoende zijn om te voldoen aan de Wtza.

Hoe voorkom je vervolgens dat je je klanten kwijtraakt? Door te stellen dat het allemaal wel meevalt:

Samenwerkende koepelorganisaties"Er is voor 1 januari 2022 al veel gezegd en geschreven over de nieuwe wet (Wtza, red.). Daarbij valt op dat met name voor zzp’ers de gevolgen van de wet nogal eens ingrijpender worden voorgesteld dan ze eigenlijk zijn."

Wat wordt er van jou verlangd?

Terug naar jou en wat er van jou verlangd wordt. Alle zzp'ers in de zorg zijn nu zorgaanbieder. Wat zegt de Inspectie over alle zorgaanbieders?

De Inspectie: "Goede zorg leveren is wat u voor ogen heeft als zorg- en jeugdhulpaanbieder: dat is immers de reden dat u hieraan bent begonnen. Om dit te (blijven) leveren is het essentieel dat u een lerende zorgprofessional of organisatie bent en dat u een kwaliteitssysteem opstelt en inricht."

Als je in het Zorgaanbiedersportaal staat dan is bekend dat je als zorgaanbieder gezien wordt. Het is aan jou om te bepalen of je hier werk van wil maken of niet. Wil je er werk van maken dan is het aan jou om te bepalen hoe je werkt en daar jouw onderneming op aan te passen.  Er is geen 'one size fits all' oplossing of een abonnement, lidmaatschap of keurmerk dat jou in één keer 100% zorgeloos op orde brengt. Als zzp'er in de zorg wordt van jou een rol als zorgondernemer verwacht en die is nooit af. Bij ZZP-erindezorg.nl proberen we hier zo realistisch mogelijk over te communiceren en dienstverlening te bieden die jou de ruimte geeft. Dat de Wtza het belang raakt van commerciële dienstverleners is niet anders. Bepaal vooral zelf wat jij vindt van de Wtza en hoe jij hier mee om wil gaan.

Lees ook: Wat jij op orde moet hebben, hangt af van hoe je werkt als zorg zzp'er

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg