Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Waarom zzp in de

Waarom zzp in de zorg zo aantrekkelijk is, is al ruim 10 jaar bekend

onderzoek Nov 18, 2021

Onlangs stuitten we op een onderzoek uit 2009 onder verzorgenden en verpleegkundigen. Ruim een decennium geleden overwoog één op de zes zorgprofessionals al om voor zichzelf te gaan werken. De redenen waarom zij dit overwogen, blijken precies dezelfde redenen te zijn die nu bij uitstroom onderzoek naar voren komt. Waarom zzp in de zorg zo aantrekkelijk is, is al ruim 10 jaar bekend.

Waarom is dit belangrijk?

De zorgsector gaat gebukt onder een groot tekort aan zorgmedewerkers. Er is dus schaarste. Daarnaast is er een flexibiliseringsgolf gaande en kiezen steeds meer zorgverleners voor flexibel werken via uitzenden, detacheren of zzp. Over deze flexibilisering wordt vaak ongenuanceerd gedacht en gesproken. Om te kunnen begrijpen waarom flexibilisering zo'n vlucht neemt, moet er ook gekeken worden naar de redenen voor vertrek uit een dienstverband. 

Voorspelling van voordelen als zzp in de zorg

In het onderzoek van bureau Nivel komt naar voren dat verpleegkundigen en verzorgenden een aantal voorspellingen doen over het zzp in de zorg. Zij vermoeden dat zij beter in staat zijn hun eigen tijd in te delen. Het zelf kunnen bepalen van hoe er gewerkt wordt, was ook ruim 10 jaar geleden al een vurige wens. Minder tijdsdruk en meer kwaliteit van zorg zijn op plaatsen 3 en 4. Meer kunnen verdienen staat op plaats 6 en vormt dus ook hier zeker niet de hoofdreden. ZZPers in de zorg doen het dus niet voor het geld.

Lees ook: Behoeften van zorgprofessionals zijn universeel

Voorspelling van nadelen als zzp in de zorg

Tien jaar geleden waren er nog zorgen over het vinden van opdrachten als flexwerker in de zorg. Deze reden om niet als zzper in de zorg over te stappen, stond toen nog op plek 2. Het is belangrijk om op te merken dat deze reden nagenoeg weggevallen zal zijn door de enorme krapte op de arbeidsmarkt. Het werk ligt voor het oprapen voor zzpers in de zorg. De eerste plaats van de nadelen als zzp in de zorg is voor het onderwerp 'administratieve lasten'. Het vermoeden van verpleegkundigen en verzorgenden was dat er veel administratie komt kijken bij zzp in de zorg. Dit was het geval en is verder toegenomen. Daarnaast blijken zorgprofessionals graag onderdeel uit te maken van een prettig team. Dit wordt als derde reden van de verwachte nadelen benoemd. Onze voorspelling is dat de kwaliteit van het teamverband onder druk is komen te staan de afgelopen jaren, onder meer door steeds hoger verzuim en verloop. Tot op heden is hier geen onderzoek naar gedaan.

Sinds dit jaar bevestiging van drijfveren zzp

Als dit onderzoek ruim 10 jaar achter ons ligt, dan zou je jezelf de vraag kunnen stellen wat hiermee gedaan is. Inmiddels zijn er veel openstaande vacatures bij zorgorganisaties en zijn zij aangewezen op flex om continuïteit van zorg te kunnen bieden. De urgentie zit er dus fors op zo lijkt het. Toch heeft men lang ontkent dat de omstandigheden in een dienstverband er met name voor zorgen dat zzpers in de zorg ontstaan. Pas dit jaar is er voor het eerst bevestigd door zorgorganisaties dat zzpers het dienstverband verlaten vanwege te weinig eigen regie en flexibiliteit. We zijn dan wel ruim tien jaar verder.

Lees ook: Zorgorganisaties bevestigen drijfveren zzp: eigen regie, flexibiliteit

Wat zorgprofessionals nodig hebben, staat los van de arbeidsrelatie

Zorgprofessionals die flexibel werken, proberen indirect al ruim een decennium aan boodschap af te geven aan werkgevers. We zijn nog niet op een moment waarin er een concreet plan ligt vanuit die werkgevers om dit met elkaar op te pakken. Mocht dat plan er komen, dan zal het nog een aantal jaar duren voordat goed werkgeverschap en werkplezier in de 'hearts and minds' zit van werkgevers. Tot die tijd zal flexibilisering in de zorg verder toenemen en dat lijkt ongezond voor de sector, maar is alleszins logisch.

Lees ook: Groei van aantal zzpers in de zorg zet door. 700% stijging in 15 jaar.

Bron: Nivel onderzoek Werken als zelfstandige of toch maar niet?

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg