Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Wanneer ben je onderaannemer

Wanneer ben je onderaannemer in de zorg?

zorgaanbieder May 20, 2022

ZZP'ers in de zorg krijgen vaak te maken met het woord 'onderaannemer' of 'onderaannemerschap'. Wat is dat precies? Wanneer ben je onderaannemer in de zorg? In dit artikel leggen we het uit. 

Eigen cliënten of onderaannemer?

In de zorg zijn er twee rollen die je als zzp'er aan kunt nemen. Of je hebt eigen cliënten, of je werkt als onderaannemer. Wat is het verschil?

  • Bij eigen cliënten heb jij de zorgovereenkomst met de cliënt, patiënt of deelnemer. Je bent eindverantwoordelijk voor de zorg;
  • Bij onderaannemerschap werk jij in opdracht van een zorgorganisatie. Die organisatie heeft de zorgovereenkomst met de cliënt.

Een belangrijke checkvraag is om die reden: 'wie heeft de zorgovereenkomst met de cliënt'? Als jij die overeenkomst met de cliënt niet hebt, is de kans groot dat jij een onderaannemer bent.

Wat houdt onderaannemer in?

Een onderaannemer 'neemt' een deel het werk 'aan', 'onder' opdracht van een organisatie. Je bent daarmee een aannemer van werk onder een opdrachtgever. Een onderaannemer kan een organisatie zijn die een deel van de opdracht uitvoert, maar ook een zzp'er. Een veelgebruikt voorbeeld is een aannemer die verantwoordelijk is voor de bouw van een huis. Hij zet hierbij verschillende 'onderaannemers' in die delen van de bouw op zich nemen. Denk hierbij aan een loodgieter, elektricien of stukadoor. Soms zijn dit zzp'ers, maar het kunnen ook bedrijven zijn. Ook in de zorg vindt deze verdeling tussen hoofdaannemer en onderaannemer plaats.

Wat is onderaannemerschap zorg?

Bij onderaannemerschap in de zorg geeft de zorgaanbieder die de zorgovereenkomst met de cliënt heeft, een deel van het werk door aan andere zorgaanbieders. Deze zorgaanbieders kunnen zzp'ers in de zorg zijn, maar bijvoorbeeld ook een zorgbureau, coöperatie, VOF of maatschap. De organisatie met cliënten functioneert in dat geval als 'opdrachtgever' en de onderaannemer is 'opdrachtnemer'. De afspraken tussen hoofdaannemer en onderaannemer worden meestal vastgelegd in een overeenkomst van opdracht. Dit is iets anders als een zorgovereenkomst. In de overeenkomst van opdracht wordt beschreven welke verantwoordelijkheden de onderaannemer heeft ten opzichte van de opdrachtgever.

Lees ook: Onderaannemer in de zorg? De Wtza geldt ook voor jou!

Voorbeelden van onderaannemerschap zorg

  • Een zzp praktijkondersteuner wordt ingehuurd door een huisarts;
  • Tijdens een avonddienst in het verpleeghuis, vult een zzp'er in de zorg de dienst in;
  • Een kleinschalig thuiszorgbureau wordt ingehuurd door een grote thuiszorgorganisatie;

Waarom wordt er gebruik gemaakt van onderaannemers in de zorg?

Veel zzp'ers in de zorg werken als onderaannemer in opdracht van zorgorganisaties. Zij kiezen er bewust voor om niet met eigen cliënten te werken, maar in opdracht van zorgorganisaties. Waarom is de inzet van onderaannemers gebruikelijk in de zorg?

  • Bij piekbelasting van een organisatie, kan het helpen om extra medewerkers aan te trekken;
  • Als er sprake is van hoog verzuim, dan kan een onderaannemer bij ziekte vervangen;
  • Op het moment dat jij unieke vaardigheden hebt die schaars zijn, kun je ingeschakeld worden.

ZZP'ers in de zorg worden vaak ingezet voor werkzaamheden die nodig zijn vanwege piek, ziek of uniek.

Wanneer ben je onderaannemer in de zorg?

Op het moment dat jij een opdracht vervult in de organisatie van een ander, dan werk je in onderaannemerschap. Je draagt dan nog steeds de verplichtingen vanuit de Wkkgz en Wtza bij je, alleen je past deze toe in de organisatie van een ander. Als opdrachtnemer neem je in zo'n geval een deel van het werk aan van jouw opdrachtgever. Let er goed op dat je werkt met een goede overeenkomst tussen de twee partijen. Dit voorkomt problemen.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg