Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Wanneer gaat de meldplicht

Wanneer gaat de meldplicht over in vergunningplicht?

zorgaanbieder Dec 16, 2021

Alle zzp'ers in de zorg hebben een meldplicht. Dit komt omdat ze allemaal gezien worden als zorgaanbieder. Buiten deze 'meldplicht', heeft de Wtza ook een 'vergunningplicht'. Wanneer gaat de meldplicht over in vergunningplicht?

Wat is het verschil tussen meldplicht en vergunningplicht?

De Wtza heeft onder meer een meldplicht en een vergunningplicht. Wat is het verschil tussen de twee?

  • De meldplicht geldt voor alle individuele zorgaanbieders. Het doel hiervan is dat alle zorgaanbieders verzameld worden in het Zorgaanbiedersportaal (LRZaén op de hoogte zijn van de eisen. Alle zzp'ers in de zorg worden gezien als zorgaanbieder, dus alle zzp'ers in de zorg dienen zich te melden;
  • Een vergunningplicht wordt van belang als je met meer dan tien zorgverleners samenwerkt. Op dat moment dien je een Wtza vergunning aan te vragen. Dat komt omdat er in zo'n geval sprake is van een flink georganiseerd verband. Daar horen extra plichten bij. Een vergunning kan ingetrokken worden.

Eerst melden, dan starten

De bedoeling van de vergunningplicht is dat je als kleinschalige zorgaanbieder niet zomaar kunt starten met zorgverlening. Heb je een georganiseerd verband van meer dan 10 uitvoerende zorgmedewerkers, dan dien je eerst een vergunning aan te vragen. Dit komt overeen met de meldplicht, waar een zzp'er zich gemeld moet hebben voordat er gestart wordt met zorgverlening.

Vergunningplicht wordt van belang bij een netwerk aan zzp'ers

Werk jij samen met een netwerk aan zzp'ers voor eigen cliënten? Dan is er een kans dat jouw samenwerkingsverband gezien wordt als een zorgorganisatie. Als je rondom een cliënt samenwerkt met elkaar, dan bied je continuïteit van zorg. Je bent dan werkzaam in een 'georganiseerd verband'. Op het moment dat je aan een groep cliënten zorg verleent met een netwerk van meer dan 10 zorgverleners, dan zou de Wtza vergunningplicht van toepassing kunnen zijn.

Wanneer gaat de meldplicht over in vergunningplicht?

De Wtza meldplicht voor jou als zzp'er geldt altijd. Via de Wtza meld je bij de Inspectie dat je voldoet aan de Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen in de zorg (Wkkgz). Daar bovenop zou het kunnen dat je met jouw netwerk aan zzp'ers verplicht bent om een vergunning aan te vragen voor jouw samenwerkingsverband. Dit heeft te maken met de zorg die je levert en de manier waarop je dat samen doet. Zit je in een samenwerkingsverband van 10 of meer zorgverleners? Zorg er dan voor dat je binnen 2 jaar nadat de Wtza ingegaan is, een check doet of een vergunning nodig is. De Wtza-vergunning dient aangevraagd te worden bij het CIBG door middel van een volledig ingevuld aanvraagformulier bij www.toetredingzorgaanbieders.nl. Wil je ondersteuning bij de beoordeling van jouw samenwerking? Stuur ons een bericht >>

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg