Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Wanneer is een kwaliteitssysteem

Wanneer is een kwaliteitssysteem een officieel kwaliteitssysteem?

zorgaanbieder Jan 10, 2022

De Wtza is van start gegaan en het aantal vragen over een kwaliteitssysteem voor zzp'ers in de zorg nemen toe. In dit artikel gaan we hier verder op in. Wanneer kun je spreken van 'een kwaliteitssysteem'? Er zitten spelregels verbonden aan een kwaliteit systeem. Wanneer is een kwaliteitssysteem een officieel systeem?

Samenvatting

Waarom is een kwaliteitssysteem nodig?

Veel zzp'ers in de zorg vragen zich af waarom een kwaliteitssysteem nodig is. Ze zijn opgeleid tot zorgverlener en zijn bevoegd, bekwaam en ervaren. 'Dit is toch voldoende?' Alhoewel dit een begrijpelijke reactie is van een zorgverlener, slaan zzp'ers in de zorg hiermee een belangrijk punt over. Ze redeneren in zo'n geval vanuit zichzelf in plaats vanuit de klant. Dit is dé stap die zzp'ers in de praktijk moeten maken. Je gaat van zorgverlener naar zorgaanbieder. Kwaliteit is niet wat jij als zorgverlener als kwaliteit ziet, maar wat jouw cliënt, patiënt of deelnemer van kwaliteit vindt.

Wat is kwaliteit?

Als je voldoet aan de verwachtingen van de klant, lever je kwaliteit. Hierbij staan niet de wensen van de leverancier, maar van de afnemer centraal. Klinkt logisch toch? Als jij bij een restaurant gaat eten, bepaald niet de kok, maar jijzelf of de kwaliteit van de maaltijd goed is. In dit voorbeeld zou het prettig zijn als de kok ernaar streeft om de maaltijd steeds iets beter te maken. Dan neemt de kwaliteit van het eten toe. Dit wordt van jou als zorgaanbieder ook verwacht. Het steeds beter worden in jouw dienstverlening als zorgaanbieder, vraagt dat jij werkt aan kwaliteitsverbetering. Dit heet jouw 'systeem voor kwaliteit'.

Lees ook: Het kwaliteitssysteem en jouw specifieke beroep. Hoe zit het?

Wat is een kwaliteitssysteem?

Een kwaliteitssysteem is een manier van werken waarbij je op zoek gaat naar hoe je betere en veilige zorg kunt bieden. De basis van zo'n systeem is een kwaliteitshandboek. Dit is een gebundelde set aan documenten die jou als zorgaanbieder helpt om jouw kwaliteit van dienstverlening te verbeteren. Welke documenten van toepassing zijn op jouw onderneming, hangt af van jouw activiteiten. Een kwaliteitshandboek moet dan ook op jouw praktijk zijn toegespitst.

Jouw documenten horen te beschikken over een:

  • Vaststellingsdatum;
  • Evaluatiedatum;
  • Eigenaar;

ZZP-erindezorg.nl is de enige partij die een basis kwaliteitssysteem met kwaliteitshandboek voor zzp'ers in de zorg aanbiedt. Hier zijn we uniek in. Ons basis kwaliteitssysteem biedt een digitaal handboek met een set aan documenten, voorzien van een vaststellingsdatum, evaluatiedatum en eigenaar.

Waar moet een kwaliteitssysteem aan voldoen?

Zoals gezegd moet de documentenset goed georganiseerd zijn, zodat jij bij een controle kunt laten zien dat je bezig bent met kwaliteitsverbetering. Op welk moment doet een kwaliteitssysteem zijn werk?

  • Een kwaliteit systeem stelt de klant centraal;
  • Jouw bedrijfsvoering past bij de verwachtingen van de klant;
  • Je houdt bij hoe jouw dienstverlening wordt ervaren;
  • Leren en verbeteren is het uitgangspunt. Jouw kwaliteit van dienstverlening groeit.

Quote van Per Saldo - "Elke zorgaanbieder moet een kwaliteitssysteem opstellen. De IGJ verstaat onder een kwaliteitssysteem het vastleggen van beleid, procedures en protocollen, als ook gegevens waarop, met een zekere frequentie, analyses en evaluaties uitgevoerd worden die nodig zijn voor de uitvoering van het kwaliteitsbeleid en het bereiken van de vastgestelde kwaliteitsdoelstellingen (Plan, Do, Check, Act-cyclus)."

Lees ook: Wtza en de Inspectie: wanneer doe je het goed als zzp'er in de zorg?

Het kwaliteitssysteem van ZZP-erindezorg.nl legt de basis

Wil jij aan de slag met jouw eigen kwaliteitsbeleid? Het Wtza abonnement van ZZP-erindezorg.nl bied je een basis kwaliteit systeem aan waarmee je aan de gang kunt. Je kunt onze documenten downloaden en aanpassen. Het toevoegen van jouw eigen logo en bedrijfsgegevens is mogelijk. Zo kun je zelf aan de slag met de ontwikkeling van jouw bedrijf.

Lees ook: Als kwaliteit jouw doel is, zet dat dan in je kwaliteitssysteem

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg