Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Wanneer krijg je vrijstelling

Wanneer krijg je vrijstelling op de Wtza en Wkkgz?

wkkgz wtza zorgaanbieder Mar 21, 2022

Nu de Wtza en Wkkgz steeds meer bekend worden onder zzp'ers in de zorg, komen er ook steeds meer vragen over wanneer je hieraan moet voldoen. We krijgen ook met regelmaat de vraag wanneer je níet hoeft te voldoen aan de Wet toelating zorgaanbieders (Wtza) en Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Wanneer krijg je vrijstelling op de Wtza en Wkkgz als zzp'er in de zorg?

Wanneer is de Wkkgz en Wtza van toepassing?

De kwaliteitswet Wkkgz is een wet die een heel groot deel van het zorgdomein bedekt. Deze wet heeft een aantal eisen waar je als zorgaanbieder aan moet voldoen. Deze eisen gelden dus voor een heel groot deel van de zorg. Zodra de Wkkgz op jouw onderneming van toepassing is, moet je voldoen aan die wet- en regelgeving. Ons abonnement ondersteunt daarbij. Veel zzp'ers in de zorg vragen zich als eerste af óf ze wel onder de Wkkgz vallen.

Je valt onder de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) op het moment dat je met jouw handelen een client lichamelijke of geestelijke schade kunt aandoen. Op dat moment loopt de client in jouw bijzijn een 'risico' en ben je plichtig voor de Wkkgz. Als jij zorg verleend waarbij de client risico loopt, dan val je onder de Wkkgz. Als je onder de Wkkgz valt, ben je verplicht je te melden bij de Inspectie. De wet die deze meldplicht met zich meebrengt is de Wtza.

Lees ook: Wanneer val je onder de Wkkgz?

Bij de Wkkgz horen een aantal SBI codes

Om te kunnen bepalen of jij met jouw zorgonderneming onder de Wkkgz valt, zijn er een aantal SBI codes bij de Kamer van Koophandel (KvK) aangewezen voor de Wkkgz. Alle activiteiten van zorg en welzijn vallen onder SBI codes 86, 87 of 88. De meeste van deze codes vallen onder de Wkkgz, maar er zijn uitzonderingen. Deze uitzonderingen leiden tot vrijstelling van de Wtza en Wkkgz.

SBI codes die vrijgesteld zijn van de Wtza en Wkkgz

Wanneer krijg je vrijstelling op de Wtza en Wkkgz? Een aantal beroepen in de praktijk zijn uitgezonderd van de Wkkgz. Die beroepen zijn 'vrijgesteld' zou je kunnen zeggen. Dit zijn beroepen waar weinig risico aan verbonden zit of buiten de werking van de Wkkgz vallen. De codes die een uitzondering hebben lees je in ons artikel de Wtza en SBI codes. Hoe zit het precies?

De beroepen en activiteiten die vrijgesteld zijn van de Wtza en Wkkgz gaan over begeleiding, reïntegratie, preventie, welzijn, ondersteuning en maatschappelijk werk. Dit zijn beroepen met een relatief laag risico op lichamelijke en geestelijke schade.

Jouw KvK inschrijving is jouw verantwoordelijkheid

Je bent als zzp'er in de zorg verplicht om jezelf onder de juiste SBI code in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Jouw SBI code en jouw werk in de praktijk moeten met elkaar overeenstemmen. Op die manier kom je via de Wtza terecht in de systemen van de Inspectie en weten zij dat jij werkzaam bent als zorgaanbieder en moet voldoen aan de Wkkgz.

Het is niet zo dat je een SBI code kunt kiezen die goed bij je past. Je bent verplicht om jezelf met een SBI code te laten inschrijven die past bij jouw activiteiten. Heb je per ongeluk een SBI code gekregen die niet past bij jouw activiteiten? Dan dien je deze zelf aan te passen in samenwerking met de KvK.

Wanneer krijg je vrijstelling?

We merken in de praktijk dat zzp'ers in de zorg soms op zoek zijn naar vrijstelling van de Wkkgz en Wtza. Dit is voor te stellen, omdat er nogal wat eisen zijn waar je aan moet voldoen. Het is niet zo dat je onder de Wkkgz en Wtza uit kan door een SBI code te nemen die onder de vrijstelling valt. Jouw activiteiten in de praktijk zijn bepalend. Je zou dus kunnen zeggen dat jouw werk als zorgverlener bepaalt dat je aan de Wkkgz moet voldoen. Daar is geen ontkomen aan, ook al zou je dat misschien weleens anders willen zien. Je krijgt dus alleen vrijstelling als je daadwerkelijk het beroep uitoefent dat wordt genoemd bij de lijst met vrijstellingen. Over het algemeen geldt dat zzp'ers in de zorg aan de Wkkgz moeten voldoen.

Hoe voldoe ik aan de Wkkgz?

Ben je benieuwd waar je aan moet voldoen als zzp'er in de zorg? In dit artikel nemen we de eisen met je door. In de praktijk merken we dat veel van onze abonnees steun hebben aan het Wtza abonnement van ZZP-erindezorg.nl. Met ons abonnement bieden we de basis om de eisen op orde te krijgen. Hier vind je meer informatie en dit is de plek waar je gelijk een abonnement af kunt sluiten.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg