Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Wat gaat er

Wat gaat er in 2024 veranderen voor zzp'ers in de zorg?

werken als zzp'er Sep 19, 2023

De aanpak van schijnzelfstandigheid, handhaving van de wet DBA, een fiscaal kader voor zzp'ers in de zorg; nieuwe ontwikkelingen stapelen zich op. We krijgen dan ook veel vragen over nieuwe regels voor zzp'ers in de zorg. Wat gaat er in 2024 veranderen? We zetten het voor je op een rij.

Waarom veranderen de regels voor zorg zzp?

Er komen steeds meer zzp'ers in de zorg bij, terwijl lang niet alle zzp'ers zich in de paktijk als zelfstandig ondernemer gedragen. De vraag wanneer een zorgmedewerker schijnzelfstandig is en wanneer deze zelfstandig ondernemer is, komt steeds vaker naar voren. Het huidige (demissionaire) kabinet heeft het plan om schijnzelfstandigen te dwingen weer in een dienstverband te laten werken. Ook de huidige verkiezingsprogramma's geven een overzicht van vaak beperkende zzp maatregelen. Het doel is om een duidelijke scheiding aan te brengen tussen ondernemers en niet-ondernemers. In 2024 en 2025 zijn er maatregelen op komst. Wat gaat er veranderen voor zzp'ers in de zorg?

Veranderingen zzp in de zorg 2024

Voor zzp'ers in de zorg, opdrachtgevers en bemiddelingsbureaus is het 'fiscaal kader zzp zorg' een heel belangrijke ontwikkeling. Dit kader moet op 1 juli 2024 van start gaan. Het kader is een soort van gedragscode waarmee zorgorganisaties zzp'ers op een veilige manier in kunnen huren. In ruil daarvoor moet de zzp'er in de zorg wel aan een reeks van eisen voldoen. Wat die eisen precies zijn, wordt nog officieel bekend gemaakt. Toch weten we in grote lijnen dat dit neerkomt op goed zelfstandig ondernemen in de zorg. Hou rekening met de Wtza en de Wkkgz. Wil je concreet weten wat jij nu kunt doen? Je kunt alvast een start maken met onze 75 punten checklist voor veilig zorgondernemerschap. Zzp'ers in de zorg zullen vanaf 2024 gaan merken dat bureaus en opdrachtgevers meer eisen stellen om samen te werken. Deze spelregels zijn niet nieuw, maar worden dus wel vaker gevraagd en zijn straks beschreven in een fiscaal kader.

Veranderingen zzp in de zorg 2025

Voor alle zzp'ers in alle sectoren geldt dat de Belastingdienst vanaf 1 januari 2025 weer volop mag handhaven op de wet DBA. Dat is de wet waar moet worden gecontroleerd of goedgekeurde modelovereenkomsten ook wel echt in de praktijk worden opgevolgd. Werkt een zzp'er wel buiten dienstverband? Ook voor de zorg geldt dat de Belastingdienst alle ruimte krijgt om meer te gaan handhaven. Of ze dat gaan doen is nog maar de vraag, omdat voor de zorg het fiscaal kader zzp zorg is ontwikkeld. Zie hierboven. De zorg is dan ook de eerste sector die een eigen aanpak krijgt. Voor alle sectoren, inclusief de zorg geldt daarnaast dat de handhaving op de wet DBA vanaf 1 januari 2025 weer in gaat. Daarom hoor jij dat er ook veranderingen op komst zijn in 2025.

Wat blijft onveranderd?

De spelregels voor duurzaam en veilig zelfstandig ondernemen in de zorg liggen vast sinds 2021. Toen ging de Wtza in, de wet die van iedere zzp'er een zorgaanbieder maakte. De Wtza biedt sindsdien 3 concrete kansen voor zzpers in de zorg. Daarnaast is het zo dat als jij als volwaardig zelfstandig ondernemer gezien wordt door de Belastingdienst, jij niet schijnzelfstandig kunt zijn. We stellen daarom dat als je veilig wil werken als zzp'er in de zorg, je voor zelfstandig ondernemerschap moet gaan. Onze dienstverlening is zo ingericht, dat we zzp'ers helpen om de stap naar zelfstandig ondernemerschap te kunnen maken. Onze boodschap verandert niet, ook al zijn er veranderingen in 2024 en 2025 aangekondigd. Wil je je voorbereiden?

Voor deze zaken heb je een abonnement nodig. Die sluit je hier af >>

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg