Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Wat houdt zorgmedewerkers tegen

Wat houdt zorgmedewerkers tegen om voor een dienstverband te gaan?

dienstverband Feb 09, 2022

Ga jij als zorgmedewerker voor vast, flex of zzp? De mogelijkheden zijn eindeloos nu de arbeidsmarkt krap is. Uit onderzoek van ZZP-erindezorg.nl blijkt dat 60% van de startende zzp'ers in de zorg toch een vast dienstverband overwoog. Wat houdt zorgmedewerkers tegen om voor een dienstverband te gaan?

Overweeg jij de stap naar flexwerk in de zorg? Bereid je goed voor! Volg ons gratis webinar 'flexwerken in de zorg'.

Instroom onderzoek van ZZP-erindezorg.nl

Tot op heden is er nog geen landelijk kwantitatief of kwalitatief onderzoek gedaan naar waarom zorgmedewerkers starten als zzp'er in de zorg. Ja, de redenen van uitstroom uit dienstverband worden steeds meer onderzocht, maar waarom zorgmedewerkers voor een bestaan als zzp'er kiezen blijft onderbelicht. Om die reden is ZZP-erindezorg.nl enige tijd geleden een instroom onderzoek gestart. Wat houdt zorgmedewerkers tegen om voor een dienstverband te gaan? Zo'n 60% van de zorgmedewerkers overwoog namelijk wel degelijk de stap van dienstverband naar dienstverband.

Lees ook de resultaten onderzoek door werkgevers: Zorgorganisaties bevestigen drijfveren zzp: eigen regie, flexibiliteit

Een dienstverband is niet goed te combineren met privé

Zorgmedewerkers komen gaandeweg in levensfases terecht waar zij niet langer werk en privé kunnen combineren. De werkgever stelt dikwijls de regel dat er een dagdeel van voorkeur gegeven mag worden om vrij te zijn, maar dit is voor veel zorgmedewerkers onvoldoende. Terwijl de werkgever vasthoudt aan 'dit zijn de regels van de CAO' is uiteindelijk de medewerker hier niet mee geholpen. De mogelijkheid om kinderen naar school te kunnen brengen of een rol als mantelzorger voor naasten: het zijn voorbeelden die teveel tot spanning leiden. De medewerker ziet via flexwerk dat de eigen omstandigheden uiteindelijk wel meer centraal mogen staan.

Zorgmedewerkers in loondienst verdienen te weinig om rond van te komen

Een carrièrekeuze die goed verdienen met zich meebrengt zou de zorg nooit worden, weten zorgverleners bij de start. Dat je echter te weinig verdient om nog rond van te kunnen komen is iets dat zich gaandeweg -maand na maand en jaar na jaar- steeds meer opdringt. Terwijl de inflatie ten tijde van het schrijven van dit artikel een duizelingwekkende 7,6% raakt, zijn vakbonden nog steeds trots op 2% loonstijging en noemen zij dit een 'overstag' van werkgevers. De zorgmedewerker voelt zich op zijn zachtst gezegd niet serieus genomen met dit soort besluiten en berichtgeving. Buiten dat krijgen zorgmedewerkers simpelweg de eindjes financieel niet meer aan elkaar met hetgeen ze verdienen. De stap naar een dag zzp combineren met loondienst wordt vaak gemaakt uit financiële noodzaak.

Lees ook: Waarde van geld daalt 5,2%. Voorstel CAO loonstijging 1,75%.

Werkomstandigheden zijn inmiddels onder het vriespunt gedaald

Al jaren schuift de bodem steeds verder weg onder de zorgsector. Werkgevers hebben weinig financiële middelen om goed werkgeverschap in te richten. Financiers zoals zorgverzekeraars krijgen de opdracht om juist op uitgaven te letten en noemen "ons zorgstelsel een mooie balans tussen verzekeraar, verzekerde en zorgaanbieder." De zorgmedewerker maakt geen onderdeel uit van de driehoek, maar loopt het wel op in de praktijk. Wat houdt zorgmedewerkers tegen om voor een (nieuw) dienstverband te gaan?

Een gebrek aan variatie in werk, een gebrek aan medezeggenschap, teveel administratieve lasten en een te hoge werkdruk komen uit de individuele reacties van zorgmedewerkers naar voren. Niet vreemd en inmiddels ruimschoots bekend, maar echte maatregelen blijven uit. Tot het zover is, kiezen zorgmedewerkers dus voor een bestaan als flexwerker in de zorg of als zzp'er. Daarmee is flexwerken de veilige haven geworden waar de zorgmedewerker naartoe vlucht. Ondanks dat er geen landelijk onderzoek gedaan is naar deze ontwikkeling, zien wij een correlatie tussen de groei van flexwerk en de werkomstandigheden in vaste dienst.

Lees ook: Wat bedoelen zzpers in de zorg met de behoefte aan 'flexibel werken'?

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg