Gratis webinars
Word direct abonnee
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Wat is de functie

Wat is de functie van een kwaliteitsregister of beroepsregister?

zorgprofessional May 27, 2022

We krijgen met regelmaat vragen binnen over de nut en noodzaak van een een kwaliteitsregister of beroepsregister. Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen wat de wetgever van jou verlangd als zzp'er in de zorg en de rol van een register. Wat is de functie van een kwaliteitsregister of beroepsregister?

Wat is de wettelijke eis?

Om te begrijpen waar het idee van een kwaliteitsregister of beroepsregister vandaan komt, is uitleg nodig over de wettelijke eisen die gelden voor zorgmedewerkers. Als je bijvoorbeeld het toetsingskader Nieuwe Zorgaanbieders verpleging en verzorging erbij pakt, dan lees je dat bij thema 2 'Deskundige zorgverlener' iets beschreven staat.

  • Je zorgt als zorgaanbieder zorg voor kwalitatief goede medewerkers. In het geval van een zzp'er in de zorg ben jij de medewerker;
  • Dit wordt onder meer getoetst door aantoonbaar de bevoegd- en bekwaamheden van de zorgverlener te kennen.

Om dus te kunnen voldoen aan de wettelijke eis, moet je dus kunnen bewijzen dat je een zorgmedewerker bent die kwalitatief goede zorg kan leveren en dat je aantoonbaar bevoegd en bekwaam bent. Je moet dus inzage geven in of jij opgeleid bent en bekwaam bent in wat je doet. Deze verplichting heb jij als zzp'er in de zorg, maar bijvoorbeeld ook een zorgorganisatie.

Wat is de functie van een kwaliteitsregister of beroepsregister?

Een kwaliteitsregister of beroepsregister is een oplossingsrichting geworden om organisaties in staat te stellen te bewijzen dan hun zorgmedewerkers aan de wet voldoen. In zo'n register kun je een medewerker opzoeken en zien dat iemand voldoet. Een landelijk register is de gebruikelijke manier te worden om bevoegd- en bekwaamheden inzichtelijk te maken. Het is voor werkgevers erg handig als er een landelijk register is waar je jouw zorgmedewerkers naartoe kunt verwijzen. Ook is het voor het algemene publiek handig als zorgmedewerkers in een register te vinden zijn. Een kwaliteitsregister of beroepsregister is dus een heel gebruikelijke manier geworden om jouw bevoegd- en bekwaamheden aan te tonen.

Maar inschrijving is niet verplicht.

Lees ook: Inschrijving in een kwaliteitsregister, is dat verplicht?

Hoe jij jouw bevoegd- bekwaamheden aantoont is aan jou

Een kwaliteitsregister of beroepsregister is een hulpmiddel, maar niet meer dan dat. De wetgever heeft niet bepaald dát jij gebruik moet maken van een kwaliteitsregister of beroepsregister. Je kunt dus ook een eigen wijze van administratie gebruiken om aan te tonen dat jouw bevoegd- en bekwaamheden voldoen. Dit is aan jou. Het komt voor dat beroepsorganisaties met een lidmaatschap ook direct toegang bieden tot hun kwaliteitsregister of beroepsregister. Hiermee dwingen ze in feite af dat jij lid wordt voordat je zo'n register kunt gebruiken. Soms wordt hierbij een beeld geschetst dat inschrijving in een kwaliteitsregister of beroepsregister verplicht is. Dit is niet het geval. Als jij wil aantonen dat je bevoegd en bekwaam bent, staat de wijze waarop je dat doet vrij.

Lees ook: Welke abonnementen heb je nodig als zzp'er in de zorg? Een overzicht.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg