Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
geldigheid vog zorg

Wat is de geldigheid van een VOG in de zorg?

vog werken als zzp'er Jan 02, 2022

Aan veel (zelfstandige) zorgprofessionals wordt een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) gevraagd bij aanvang van een dienstverband of opdracht. Het kan echter voorkomen dat werk- en/of opdrachtgevers vaker vragen om een VOG. Dit roept de vraag op: wat is de geldigheid van een VOG in de zorg?

In de zorg zijn er bepaalde regels die wat zeggen over de verplichting en geldigheid van een VOG. Deze regels gelden als je langdurige zorg verleent of werkt voor een instelling die geestelijke gezondheidszorg verleent. Hierover later meer.

Opdrachtgevers/werkgevers vragen vaak bij ingang van de samenwerking met de zorgprofessional om een VOG. Met het vragen om een VOG screenen zij de zorgprofessionals die ze zorg laten verlenen. Zo controleren ze met wie ze werken en dekken ze zich in mocht er onverhoopt iets niet goed gaan. Hiermee voldoen zij aan de vergewisplicht. Dit is een eis vanuit de Wet Kwaliteit Klachten en Geschillen in de Zorg (Wkkgz).

Lees ook: Is een VOG verplicht als ZZP in de zorg?

Wat zegt een VOG?

Een VOG is een verklaring die iets zegt over het gedrag van de aanvrager. Een VOG wordt afgegeven door Justis, de screeningsautoriteit van de overheid. Met de aanvraag van een VOG kan aangegeven worden wat eisen zijn van de belanghebbende organisatie en voor welke werkzaamheden de VOG aangevraagd wordt. Gaat de aanvrager werken met geld of met kwetsbare personen? Dit zijn zaken waar Justis naar kijkt voordat zij een VOG uitgeven. Justis geeft de VOG dus uit voor een bepaalde functie en werkzaamheden. 

De screening door Justis is een momentopname. Zij controleren of de persoon in kwestie op dat moment voldoet aan de gestelde betrouwbaarheidseisen. Door een VOG te overhandigen laat je dus zien dat je (recent) geen delicten of misdrijven hebt gepleegd. 

Lees ook: VOG voor zzp'ers in de zorg nu aan te vragen via ZZP-erindezorg.nl

Wat is de geldigheid van een VOG?

Aangezien een VOG dus een momentopname is zegt het niks over het gedrag en de betrouwbaarheid van een persoon in de toekomst. In de langdurige zorg en de zorgverlening binnen de geestelijke gezondheidszorg wordt daarom iedere 3 jaar een VOG geeist. Ook mag de VOG bij ingang van het dienstverband of de opdracht niet ouder zijn dan 3 maanden. 

Daarnaast mogen zorgorganisaties vaker om een nieuwe VOG vragen. Zij willen er zeker van zijn dat mensen die voor hen werken na aanvang van de samenwerking geen delicten hebben gepleegd. Zorgorganisaties mogen zelf bepalen hoevaak ze een VOG eisen. Dat kan jaarlijks zijn, ieder half jaar of zelfs ieder kwartaal. 

Het kan ook zijn dat de zorgprofessional andere werkzaamheden gaat verrichten voor een zorgorganisatie. Daardoor kan het zijn dat er een nieuwe VOG vereist is, waarbij anders wordt gekeken naar de eisen. Let er ook op dat je als zzp'er een VOG aanvraagt voor personen en niet voor bedrijven. 

Meer informatie over een VOG aanvragen? Kijk hier

De geldigheid van de VOG bij zzp’ers

Zzp'ers werken vaak voor verschillende opdrachtgevers. Hierdoor kan het voorkomen dat iedere opdrachtgever om een nieuwe VOG vraagt. Zij accepteren geen VOG met de naam van een andere zorgorganisatie, terwijl je dezelfde werkzaamheden uitvoert voor beide opdrachtgevers. Daarom kan je ook via ZZP-erindezorg.nl een VOG aanvragen. Aangezien wij als serviceplatform voor zzp'ers in de zorg een neutrale partij zijn is de VOG voor meerdere opdrachtgevers te gebruiken. Je kan bij ons zowel schriftelijk als online een VOG aanvragen. Het aanvragen van een VOG via ZZP-erindezorg.nl is onderdeel van het Wtza abonnement

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg