Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Wat is de Wtza

Wat is de Wtza? Meld je voordat je start als zzp-er in de zorg

starten als zzp'er trainingen werken als zzp'er zorgaanbieder Mar 12, 2021

Vanaf 1 januari 2022 treedt de Wet Toelating op de ZorgAanbieders (Wtza) in werking. Dit is een belangrijke wet voor zorgverleners die overwegen te starten als zzp-er in de zorg. Wat is de Wtza en waarom is deze belangrijk voor zzp-ers in de zorg? Meld je voordat je start als zzp-er in de zorg!

Wat is de Wtza?

De Wtza is een nieuwe wet die vanaf 1 januari 2022 ingaat. Wat betekent de Wtza voor jou? Deze wet verplicht alle zorgaanbieders, dus ook zzp-ers, om zich te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd. Tot 1 januari 2022 werden zzp-ers in de zorg wel uitgenodigd om zichzelf te melden, maar was dit niet verplicht. De Wtza stelt via een meldplicht de registratie als zzp-er in de zorg verplicht vanaf 1-1-2022.

Waarom is de Wtza belangrijk voor zzp-ers in de zorg?

Veel zzp-ers in de zorg zijn van mening dat een inschrijving bij de KvK voldoende is. Dit is vanaf 1-1-2022 niet langer het geval. Bij de Kamer van Koophandel schrijf je je in als ondernemer. Daarnaast ben je ook werkzaam als zorgaanbieder. Voor die rol wordt het verplicht om je in te schrijven bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd. Voor 1 januari 2022 doe je dat vrijwilliger bij meldennieuwezorgaanbieders.nl. Na 1-1-2022 doe je dat verplicht bij toetredingszorgaanbieders.nl. Meld je je na 1-1-2022 niet als starter voordat je start met het verlenen van zorg? Dan kan de boete oplopen tot € 21.750. 

Lees ook: Hoe voldoe je aan de WTZa verplichting als ZZP in de zorg?

Waarom is er een meldplicht?

De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat lang niet alle zorgaanbieders op de hoogte zijn van wet- en regelgeving. Sinds 2016 is de kwaliteitswet Wkkgz van kracht en die stelt eisen aan zzp-ers in de zorg. In de praktijk kwam het echter vaak voor dat zij nog niet precies wisten waar zij aan moesten voldoen. Om ervoor te zorgen dat alle zzp-ers in de zorg op de hoogte zijn van de eisen die gelden, komt er een meldplicht vanaf 1-1-2022. Hiermee ben je formeel op de hoogte van de zaken waar je aan moet voldoen en wat je geregeld moet hebben.  

Wat moet je regelen voordat je start als zzp-er in de zorg?

Wil je meer achtergrond over starten als zzp'er in de zorg? Lees dan ook mijn introductie artikel over wat je moet weten. Mijn naam is Lex Tabak en ik ben 15 jaar actief met en voor zzp'ers in de zorg. Als verpleegkundige was ik ook zelf lange tijd actief als zzp'er in de zorg. Voor zorgprofessionals die starten als zzp in de zorg wil ik een compleet beeld geven over alles wat er speelt. De training die ik heb ingericht heet 'De basis op orde'. Ik raak hierbij alle onderwerpen die horen bij het zzp-schap. Zodat jij goed voorbereid op pad gaat als zelfstandige zorgprofessional.

Waar komen de eisen voor zzp'ers vandaan? WKKGZ eisen voor zzp'ers in de zorg 

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg