Nu aansluiten
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
is een gezonde werkomgeving

Wat is een gezonde werkomgeving en hoe bouw je die op?

zorgprofessional Oct 04, 2022

Als zorgverlener heb je een heel mooi beroep. Daar is iedereen wel van overtuigd. Maar de werkomgeving moet gezond genoeg zijn om het 'mooie' van het vak te kunnen ervaren. Zzp‘ers slagen er steeds meer in om dat voor zichzelf te organiseren. Maar wat is een gezonde werkomgeving? Op basis van verhalen van zzp‘ers in de zorg geven we voorbeelden en tips.

Wat is een gezonde werkomgeving?

Google geeft 1.400.000 resultaten als je ‘gezonde werkomgeving’ invoert. Daarin vinden we een breed scala van aspecten daarvoor. Een gezonde werkomgeving kan dus van alles omvatten. Interessant zijn de aspecten, waardoor mensen met energie én voldoening kunnen werken. Wat is daarvoor nodig? Het nodig dat ze over de juiste middelen beschikken, op het goede niveau werken, passende werktijden en voldoende inkomen hebben. Ook is er ruimte nodig om op adem te komen en tijd om te ontspannen om hun energie op peil te houden. Deze aspecten gelden zeker ook voor zorgverleners. Zij hebben een werkomgeving nodig, waar ze 'het mooie' van het vak ook waar kunnen maken. Want als de werkomgeving dat belemmert, neemt het verloop onder zorgverleners toe.

Wat vertellen zzp'ers in de zorg over 'gezond werken'? 

Wat vinden zzp'ers zelf een gezonde werkomgeving? Om dat weer te geven, denk ik aan gesprekken met zzp’ers in de zorg. Zonder uitzondering zijn ze opgetogen over de ruimte die ze hebben om cliënten op een passende manier te ondersteunen. Opvallend daarbij is het vertrouwen en de zelfverzekerdheid waarmee ze daarover praten. Ze werken nauw samen met cliënten en doen wat nodig én mogelijk is. En als het lastig wordt, spreken zij hun creativiteit en oplossend vermogen aan. Je wil alles doen voor de cliënt, zeggen ze ook, maar er zijn grenzen. Hoewel bijna iedereen die grenzen aangeven ook wel lastig vindt. Het lukt de meesten om op tijd wat ruimte te maken voor sociale contacten en ontspanning. Dat aspect is heel belangrijk. Is dit eigenlijk niet hele normale manier om te werken? Helaas niet en zorgverleners nemen ontslag om normaal te kunnen werken.

Hoe werk je aan een gezonde werkomgeving voor jezelf?

Als zzp'er ben je verantwoordelijk voor je eigen werkomgeving. Dat opbouwen kan best moeilijk zijn. Veel zorgverleners zijn immers gewend om de cliënten op nummer 1 te zetten en niet stil te staan bij wat ze zelf nodig hebben. De afgelopen jaren is het in zorgorganisaties normaal geworden dat zorgverleners hun grenzen overschrijden. En als ze daar iets over zeggen, worden ze op het matje geroepen. Ook wordt er over het algemeen slecht gebruik gemaakt van de individuele deskundigheid van zorgverleners en is er weinig tijd voor professionele ontwikkeling. Dat kan anders, als je het zelf voor het zeggen hebt. Als zzp 'er heb je de opdracht om goed voor jezelf en je zorgonderneming te zorgen.  Dan is het verstandig om de 'lat' voor een  werkomgeving die voor jou klopt, hoog genoeg te leggen.

Bouw aan een mentale gezonde werkomgeving

Doen wat je belangrijk vindt, geeft energie. Leg daarom vast waar jij energie van krijgt en wat je wil bereiken met je zorgonderneming.  Organiseer een werkomgeving die voor jou goed werkt. Dat lukt beter als je weet wat je met je zorgonderneming wil bereiken. Om dat te beschrijven, heb je als zzp 'er een eigen kwaliteitssysteem. Daarin vind je onder andere formats voor de beschrijving van een missie, visie en een jaarplan. Daarmee maak jij duidelijk welke koers je wil varen en hoe jij dat aan wil pakken. En daarin houd je ook je de praktijk van jouw zorg bij. Dit is allemaal te vinden in het  kwaliteitshandboek van ZZP-erindezorg.nl 

Besteed ook aandacht aan een fysiek gezonde werkomgeving

Een fysiek gezonde werkomgeving organiseer je natuurlijk met passende werktijden en goede materialen en middelen. Maar ook door op te letten of jij en de cliënten 'veilig' zijn. Wist je bijvoorbeeld dat driekwart van de medewerkers in de sector zorg en welzijn afgelopen twaalf maanden minstens één keer blootgesteld aan agressie of ongewenst gedrag in het contact met patiënten of cliënten. Dat blijkt uit een onderzoek over agressie en ongewenst gedrag uit 2021. Daarnaast breng je met een  risicoanalyse concreet in beeld wat er nodig is voor een veilige werkomgeving. Zoek ook daarmee naar de mogelijkheden die er zijn om je werksituatie zo gezond mogelijk te maken. Heb je hier vragen over, laat het ons weten. 

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp'ers in de zorg al?
Wtza abonnement voor zzp'ers in de zorg