Sluit je aan
Gratis webinars
Terug naar het overzicht
Inschrijven nieuwsbrief
Wat is eigen regie

Wat is eigen regie van een zzp zorgaanbieder?

zorgaanbieder Oct 25, 2022

Alle zzp’ers in de zorg worden gezien als zelfstandig zorgaanbieder. Zij zijn als het ware allemaal een zorgorganisatie van 1 persoon. Daarmee hebben ze het zelf voor het zeggen in hun eigen bedrijf. Wat is eigen regie van een zelfstandig zorgaanbieder? In dit artikel beantwoorden we vragen over deze rol van de zzp‘er in de zorg.

Wat is een zelfstandig zorgaanbieder?

En zzp zorgaanbieder geeft beroepsmatig of bedrijfsmatig zorg aan een cliënt. Als je onderaannemer bent, verleen je 'bedrijfsmatig' zorg en een zzp‘er met eigen cliënten geeft ‘beroepsmatig' zorg. En beide zijn ook zorgaanbieder. Met kennis over de zorgwetten, kan een zzp zorgaanbieder de zorgverlening plannen en organiseren, daar goede voorwaarden voor regelen en de kwaliteit van de zorg verbeteren. Maar wat is eigen regie van een zelfstandig zorgaanbieder? Wat zegt Jannie, zzp verzorgende IG daarover?

Jannie, zzp verzorgende-IG

“Voor mij gaat zzp'er zijn verder dan zelf bepalen hoeveel uren ik werk en de hoogte van mijn uurtarief. Daar hebben anderen het altijd over, maar ik denk anders.. Omdat ik al 28 jaar als verzorgende-IG werk, weet ik wat ik wil. Vier jaar geleden ben ik zzp‘er geworden, omdat ik meer zorg wilde geven aan cliënten met een spierziekte zoals A.L.S. Dat past bij me en ik kan veel betekenen voor deze cliënten. Voor mij gaat het vooral om veilige zorg geven. Daar zet ik me voor in. Omdat ik als zzp'er alles zelf in de hand heb, zorg ik ervoor dat ik me kan ontwikkelen, bekwaam blijf en met goede hulpmiddelen werk. Dat vind ik ontzettend belangrijk”

Ik heb de regie als zelfstandig zorgaanbieder. Waar gaat dat over? 

Het antwoord op die vraag wat eigen regie voor jou is, begint bij de vraag waarom je zzp‘er in de zorg bent. De meeste zzp'ers willen met hun talent en capaciteiten optimaal bijdragen aan het leven van cliënten. Voor welke cliënten je werkt en hoe je werkt, laat zien wie je bent en waar je goed in bent. Om je vak goed uit te kunnen oefenen, regel je als zzp zorgaanbieder de randvoorwaarden daarvoor. Je bent immers eindverantwoordelijk voor alles: voor de financiële gezondheid van je bedrijf, de voorwaarden voor de zorgverlening en de kwaliteit van de zorg.  Maar dat regel je niet van de ene op de andere dag. Iedere zelfstandige zorgaanbieder onderneemt op haar of zijn eigen manier. Voor alle zzp'ers geldt dat zij het opbouwen van hun zorgonderneming  stap voor stap doen.

 Waar begin ik met mijn 'eigen regie' als zorgaanbieder?

Als je ergens mee begint, is het altijd handig om te kijken wat je al doet, al weet en hoe dat bevalt. In feite moet je nieuwe gewoonten aanleren in de regierol van zorgaanbieder. Hoe begin je?

  • Maak een lijstje met taken die je uitvoert. Geef aan hoe die taken bevallen en of je iets wil veranderen?
  • Als je iets wil wijzigen, maak dan een plan. Ga bijvoorbeeld na of je de zorg verleent aan cliënten op de manier, die jij voor ogen hebt. Wil je dat veranderen, noteer dan bijvoorbeeld drie ideeën om dat voor elkaar te krijgen.
  • Denk door op die drie ideeën. Wat moet er dan anders? Met wie je samenwerkt, in welke sector(en) je opdrachten aanneemt, heb je tijd voor een verandering of moet je iets bijleren?

 Noteer de doelen en de aanpak in je jaarplan en het meerjarenplan in je kwaliteitssysteem.  Het kwaliteitssysteem is hét middel waar je plannen in vastlegt.

Waar richt ik mijn aandacht op als zzp zorgaanbieder?

We noemen drie onmisbare aandachtspunten die interessant zijn voor zzp'ers in hun rol als zorgaanbieder.  Het zijn ook de gebieden waarvoor je kunt 'bijleren' als dat nodig is. Dat kan via scholing, vakliteratuur lezen of bijvoorbeeld de gratis webinars van zzp-erindezorg.nl.

  • Persoonlijk leiderschap .Jij bent de baas. Jij neemt alle beslissingen, want niemand anders doet dat voor jou. Als je weet wat je wil met je bedrijf en duidelijke doelen hebt, dan is beslissingen nemen makkelijker.
  • De kaders van de zorg kennen. Weet wat er speelt als het om wet- en regelgeving gaat.  Als je bijvoorbeeld weet wat de Wkkgz van zorgaanbieders verwacht  heb je een goede sleutel in handen als zorgaanbieder.
  • Een gezonde werkomgeving organiseren. Om het 'mooie' van het vak te kunnen ervaren, heb je een passende werkomgeving nodig. Dat betekent dat je als zorgaanbieder de juiste middelen regelt, opdrachten aanneemt die passend zijn bij je ambities en zorgt voor passende werktijden.

Dit is een artikel van ZZP-erindezorg.nl

Ken jij hét service abonnement voor zzp-ers in de zorg al? Klik hieronder!
Wtza abonnement voor zzp-ers in de zorg